Noul guvern austriac a anunțat că va reexamina înlocuirea - anunțată de fosta majoritate de centru-stânga - a avioanelor de luptă Eurofighter achiziționate la începutul anilor 2000 de la grupul Airbus, cu care Austria se află într-un litigiu, informează AFP.
Ministrul apărării austriac Mario Kunasek a declarat într-o conferință de presă că o "comisie de evaluare" va reconsidera concluziile grupului de experți mandatat de majoritatea precedentă, arată Agerpres.
Concluziile acestor experți l-au determinat pe predecesorul său să anunțe în iulie anul trecut "ieșirea din programul Eurofighter" începând din 2020. Ministrul de atunci a criticat costurile de întreținere "exorbitante" ale aparatelor.
CITEȘTE ȘI Slovacia pregătește cumpărarea de avioane de luptă F-16 sau GripenCoaliția formată din dreapta (OeVP) și extrema-dreaptă (FPOe) la putere la Viena din decembrie 2017 va cere comisiei "noi informații și opțiuni" pentru viitorul sistemului de supraveghere a spațiului aerian național în prezent asigurat de 15 aparate Eurofighter Typhoon și 12 avioane Saab.
Producătorul european de avioane Airbus a depus plângere la Procuratura din Viena ca răspuns la acuzațiile de înșelăciune în achiziția avioanelor de luptă Eurofighter în 2003, realizate de Ministerul austriac al Apărării, acuzând că rațiunea din spatele lansării acestor acuzațiii, combinate cu cererile de despăgubire de milioane, la 16 ani după licitație și la 8 ani de la livrarea ultimei aeronave Eurofighter, pare a fi "extrem de obscură și motivată politic".
Anterior, Ministerul Apărării din Austria a anunțat că va da în judecată Airbus, pe care îl acuză de înșelăciune și fraudă privind o comandă de două miliarde de euro pentru avioane de luptă Eurofighter, din 2003. O anchetă ministerială încheiată recent a conchis că Airbus și Eurofighter au indus în eroare Austria, cu intenții de fraudă, în legătură cu prețul de achiziție.
Austria a comandat inițial 18 avioane Eurofighter, dar a redus comanda la 15 în 2007. Apoi a cerut o revizuire a comenzii făcute cu patru ani mai devreme, în urma unor acuzații de dare de mită. Contractul a fost controversat de la început. Aproape imediat după anunțarea sa, în 2003, au apărut acuzații că politicieni, membri ai administrații și alții au primit bani, prin intermediari, pentru contracte suplimentare care au însoțit achiziția.
CITEȘTE ȘI Ultimele trenuri Diesel ale Căilor Ferate Olandeze au fost cumpărate de un operator feroviar românAvioanele Eurofighter sunt construite de un consorțiu care include cel mai mare grup aerospațial din Europa, Airbus, compania britanică de apărare BAE Systems și grupul italian Leonardo. Deși contractele suplimentare au făcut parte din acord pentru a genera afaceri pentru companiile austriece, costurile acestor contracte ar fi trebuit raportate separat.
Procurorii austrieci și germani anchetează dosarul de ani de zile, iar procurorii din Munchen se așteaptă să încheie procedurile preliminare până la jumătatea anului. Airbus cooperează cu ancheta germană, precum și cu alte trei investigații privind presupuse nereguli pe piețele de apărare sau de securitate, inclusiv cu o anchetă britanică privind un contract în domeniul comunicațiilor cu Arabia Saudită, în valoare de 3,3 miliarde de dolari.