Producătorii de cereale bulgari au organizat proteste și au cerut oprirea importurilor de grâu din Ucraina, relatează agenția DPA.
Protestatarii care au participat la manifestații în trei regiuni bulgare au afirmat pentru postul de radio public BNT că grâul produs în Bulgaria nu poate concura pe piața internă a acestei țări cu cel importat din Ucraina, care este cu circa 30% mai ieftin, scrie Agerpres.
Pentru a susține economia ucraineană în contextul războiului cu Rusia, Uniunea Europeană a suspendat anul trecut taxele vamale și celelalte măsuri comerciale aplicabile importurilor din Ucraina.
"Piața (grâului) s-a prăbușit, depozitele sunt pline", a avertizat coordonatorul protestelor agricultorilor din Bulgaria, Dimitar Dimoitrov, adăugând că probleme similare sunt generate de importul de semințe de floarea soarelui ieftine din Ucraina.
În cursul protestelor, fermierii au blocat cu tractoare și combine o șosea care este o cale importantă pentru transportul mărfurilor între orașul Ruse și interiorul Bulgariei.
Aceste proteste din nordul Bulgariei sunt așteptate să continue pe termen nelimitat. Producătorii de cereale din regiunea estică Burgas au anunțat că sunt pregătiți să se alăture protestelor.
În Polonia, grupuri de agricultori au blocat la începutul lunii februarie circulația camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, pentru a protesta față de intrarea în țară a cerealelor ucrainene de "slabă calitate" și care le provoacă pierderi din cauza prăbușirii prețurilor.
Comisia Europeană a propus la sfârșitul lunii februarie prelungirea cu un an a suspendării taxelor la import, a contingentelor și a măsurilor de apărare comercială (cunoscute sub denumirea de "măsuri comerciale autonome") aplicabile exporturilor ucrainene către Uniunea Europeană.
Acest mecanism va permite, la inițiativa unui stat membru al UE sau a Comisiei, reintroducerea taxelor vamale pentru un produs ucrainean dacă importul acestuia are un efect advers asupra pieței europene a produselor similare sau direct concurențiale, astfel încât să fie analizată creșterea importurilor produsului respectiv, precum și efectul său asupra prețurilor și producției europene.
Propunerea urmează să fie examinată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene.