Adunarea Generală a Națiunilor Unite a votat în favoarea suspendării Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului în cadrul unei reuniuni desfășurate joi. 93 de state au votat în favoare, 24 împotrivă, iar 58 s-au abținut, relatează CNN.
Într-un proiect de rezoluție, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a anunțat că va ”suspenda drepturile de membru în Consiliul pentru Drepturile Omului unui membru al Consiliului care comite încălcări grave și sistematice ale drepturilor omului”, scrie News.ro.
Adunarea Generală trebuia să voteze în favoarea suspendării cu două treimi pentru a elimina Rusia din Consiliu.
Reprezentantul Rusiei, Gennady Kuzmin, a condamnat votul, iar alte națiuni, inclusiv Coreea de Nord și Siria, l-au susținut, potrivit BBC.
Statele Unite au anunțat, luni, că vor solicita suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului, după ce Ucraina a acuzat trupele ruse că au ucis sute de civili în orașul ucrainean Bucea.
O majoritate compusă din două treimi din membrii cu drept de vot – abținerile nu contează – poate suspenda o țară din Consiliul pentru Drepturile Omului, care este alcătuit din 47 de membri și are sediul la Geneva, pentru încălcări grave și sistematice ale drepturilor omului.
Înainte de organizarea votului, ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun, a spus că țara sa va vota împotriva propunerii.
”A trata într-un astfel de mod calitatea de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului va crea un nou precedent periculos” și ”va produce consecințe grave”, a declarat Zhang Jun, înainte de vot.
”China face apel la toate părțile să acționeze împreună în aceeași direcție pentru a crea oportunități de pace și perspective de negociere. China va continua să aibă o obiecție și o poziție imparțială și să joace un rol responsabil și constructiv în acest sens”, a adăugat Zhang.
Adunarea Generală a mai suspendat în trecut o țară din Consiliul pentru Drepturile Omului. În martie 2011, Libia a fost suspendată în unanimitate din cauza violenței provocate de către forțele loiale liderului libanez de la acea vreme, Muammar Gaddafi, împotriva protestatarilor.