Circa 90 de turiști germani, majoritatea pensionari, au debarcat duminică în portul Tulcea de pe prima navă fluvială de croazieră care a ajuns în acest an în România, a declarat pentru Profit.ro Leontin Șerbănescu, directorul departamentului Croaziere de la Karpaten Turism, firma care se ocupă de serviciile la sol, pe teritoriul României, pentru acești turiști. Turismul de croaziere pe Dunăre ar fi trebuit să înceapă în martie, însă nu a funcționat până acum din cauza pandemiei de Covid-19.
Pandemia de Covid-19 a blocat total acest segment de turism aproape patru luni, sezonul fiind practic închis și toate acostările de vase anulate. Duminică, însă, prima navă fluvială de croazieră din acest an care ajunge în Delta Dunării s-a oprit în portul Tulcea, aducând de la Passau circa 90 de turiști germani, majoritatea pensionari.
CITEȘTE ȘI FOTO 97% grad de satisfacție în fashion-ul bărbătesc – cine a reușit?"Această navă care a ajuns din Germania pe Dunăre are două opriri în România: la Tulcea, azi, pentru excursia de Deltă, și la Oltenița luni, pentru ca turiștii să poată face și o excursie în București. Germanii sunt primii care au curajul să organizeze voiaje în condițiile astea și demonstrează, astfel, că oamenii trebuie să învețe să conviețuiască cu acest virus până se va găsi un tratament sau un vaccin împotriva lui", a afirmat Șerbănescu.
El a spus că nava funcționează în condiții de igienă foarte strictă, iar pe punți sunt fluxuri cu sens unic, turiștii având voie să circule într-o direcție pe puntea respectivă și să se întoarcă pe un alt culoar. Aerul condiționat este tratat în așa fel încât să fie curățat, există protocoale stricte pentru masă și se mănâncă în două serii. "Germanii și-au adaptat în așa fel procedurile încât să nu oprească industria asta. Trebuie doar respectate niște reguli strice de igienă și totul poate funcționa fără probleme", a subliniat Leontin Șerbănescu.
CITEȘTE ȘI Reședințe istorice în apropiere de București, scoase la vânzare - FOTOȘi următoarele nave care și-au anunțat prezența în portul Tulcea sunt tot cu turiști germani.
"Așteptăm sprijin și din partea autorităților. De exemplu, în hotărârea de guvern cu starea de urgență, portul Turnu Severin este închis traficului de pasageri. Noi i-am rugat să deschidă punctul pentru formalități, pentru că am vrea să facem și acolo niște opriri. Ei au zis că e închis, dar dacă tu, ca autoritate, nu mă ajuți, mă obligi să lucrez doar în anumite puncte, fără nicio explicație logică. Navele de croazieră nu te încurcă absolut cu nimic. Au tăiat cu barda fără să întrebe", a mai spus Leontin Șerbănescu.
Anul trecut, în portul Tulcea, au fost în jur de 400 de acostări ale navelor de croazieră de ale căror servicii la sol s-a ocupat Karpaten Turism, cea mai mare agenție de turism din România specializată în incoming. În total, anul trecut au ajuns în Deltă, pe Dunăre, peste 1.500 de vase de croazieră.