Taxa de intrare în Veneția intră în vigoare, dar nu toți turiștii sunt obligați să o plătească

Taxa de intrare în Veneția intră în vigoare, dar nu toți turiștii sunt obligați să o plătească
scris 24 apr 2024

Este o premieră mondială. Începând de joi, 25 aprilie, turiștii de o zi vor trebui să prezinte un bilet pentru a intra în Veneția, într-o măsură prin care orașul speră să oprească valul de turism de masă. Noul permis, sub forma unui cod QR achiziționat online pentru o taxă unică de 5 euro, trebuie prezentat la principalele puncte de intrare în Serenissima. În ciuda prețului redus și a faptului că nu există o limită superioară a numărului de vizitatori, Veneția speră să descurajeze unii turiști să se înghesuie pe străzile sale înguste și pe podurile care traversează canalele în zilele cele mai aglomerate, scrie Le Figaro.

Orașul Dogilor va deveni astfel primul oraș turistic din lume care va impune o taxă de intrare, într-un moment în care mișcările anti-turistice se înmulțesc, în special în Spania, ceea ce determină autoritățile să ia măsuri pentru a reconcilia bunăstarea localnicilor cu un sector economic crucial. „Acesta este un experiment, primul de acest fel din lume”, a explicat primarul Veneției, Luigi Brugnaro, în cadrul unei conferințe de presă la Roma, la începutul lunii aprilie, arată G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE FOTO Istoricul hotel Ambasador - cumpărat de celebra familie Julius Meinl. Când va fi deschis și sub ce denumire CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Istoricul hotel Ambasador - cumpărat de celebra familie Julius Meinl. Când va fi deschis și sub ce denumire
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

O măsură pur cosmetică?

„Calendarul începe pe 25 aprilie (o zi de sărbătoare în Italia, n.r.), urmată de aproape fiecare weekend din mai până în iulie”, a explicat Luigi Brugnaro, care a promis „controale foarte blânde”, „la întâmplare” și „fără cozi”. Experimentul va fi monitorizat îndeaproape de marile orașe turistice care se confruntă cu aceleași probleme.

Pentru Isabelle Kahna, fondatoarea agenției Les Ailes de Venise, care promovează călătoriile mai durabile,„nu va exista cu siguranță niciun impact imediat asupra numărului de turiști zilnici”. Ea arată cu degetul spre o „măsură de fațadă” și amintește că „de ani de zile statul italian este acuzat că permite modificări ireversibile ale orașului”. Cu toate acestea, ea recunoaște că măsura „contribuie la schimbarea modului în care oamenii se gândesc la o excursie la Veneția”.

Numeroase derogări

Amintim că această taxă, a cărei punere în aplicare a fost amânată de mai multe ori, vizează doar turiștii zilieri care intră în orașul vechi între orele 8.30 și 16.00. Aceștia vor trebui să își descarce codul QR de pe site-ul dedicat, care este disponibil în limbile engleză, spaniolă, franceză și germană, precum și în italiană. Acest prețios permis va trebui apoi prezentat controlorilor de bilete staționați la principalele intrări în oraș, inclusiv la stația Santa Lucia. Turiștii care nu au îndeplinit această formalitate vor fi invitați să o achiziționeze în ultimul moment, la sosire, cu ajutorul operatorilor locali.

Acest lucru nu va pune probleme, deoarece nu a fost stabilit un plafon pentru numărul de coduri QR vândute în fiecare zi: „Ne opunem numerus clausus, altfel nu mai suntem un oraș, ci un muzeu”, a subliniat primarul Veneției. O amendă cuprinsă între 50 și 300 de euro este prevăzută pentru turiștii care încearcă să scape fără plata taxei – deși autoritățile locale au declarat că vor prefera persuasiunea în locul represiunii. Turiștii care rămân cel puțin o noapte la fața locului nu sunt afectați și vor primi gratuit un cod QR.

Există o serie de scutiri. Persoanele cu dizabilități, cei care însoțesc o rudă cu dizabilități, persoanele sub 14 ani, studenții, participanții la un eveniment sportiv etc. vor fi scutiți. Și mulți alții vor putea beneficia de derogări de la această regulă.

Vânzarea secolului pentru un tablou misterios al lui Klimt CITEȘTE ȘI Vânzarea secolului pentru un tablou misterios al lui Klimt

30 de milioane de vizitatori pe an

Veneția, renumită în întreaga lume pentru monumentele, operele de artă, podurile și canalele sale, este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO din 1987. În septembrie 2023, orașul a scăpat la limită de a fi inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în pericol. Experții au considerat că această bijuterie era amenințată de turismul excesiv și de încălzirea globală, din cauza măsurilor „insuficiente” luate de Italia pentru a combate deteriorarea sitului.

În perioada de vârf, 100.000 de turiști dorm aici, pe lângă zecile de mii de vizitatori zilnici. Prin comparație, doar aproximativ 50.000 de persoane locuiesc în centrul orașului, care devine din ce în ce mai depopulat. Orașul Dogilor primește o medie de 30 de milioane de vizitatori în fiecare an, spre marea nemulțumire a venețienilor. Ca răspuns, au fost deja puse în aplicare o serie de măsuri: difuzoarele au fost interzise. Același lucru este valabil și pentru grupurile de mai mult de 25 de persoane în centrul istoric și pe insulele turistice Murano, Burano și Torcello. De asemenea, navele de croazieră gigantice au fost interzise în centrul orașului. Rămâne de văzut dacă această nouă măsură va reduce afluxul de turiști.

viewscnt
Afla mai multe despre
veneția
taxa