Societatea Națională a Sării a decis sistarea activității de producție și de vizitare în Salina Praid, pentru siguranța personalului și a vizitatorilor, până la rezolvarea situației create de infiltrații recente.
Pe fondul precipitațiilor abundente din perioada 17 - 19 aprilie 2024, care continuă și în prezent, s-a constatat pătrunderea în subteran a apei dulci provenite din pârâul Corund.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Drept urmare conducerea Societății Națională a Sării SA a luat decizia de a stopa activitatea de extracție, dar și vizitarea Salinei Praid, până la remedierea situației, pentru protecția angajaților și a turiștilor. Societatea Națională a Sării, prin specialiștii săi, face toate demersurile necesare pentru redeschiderea activității la Salina Praid în cel mai scurt timp posibil, în acest sens vor reveni cu informații actualizate asupra situației de la fața locului", mai este transmis.
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului recomandă turiștilor care doreau să viziteze Salina Praid în această perioadă să se îndrepte către alte obiective turistice din județul Mureș, până la remedierea situației și redeschiderea salinei pentru vizitare.
Un număr de 571.000 de persoane au vizitat Salina Praid în anul 2023, mai multe decât în 2022, când baza turistică a fost închisă timp de aproximativ două luni, din cauza unei infiltrații în zona galeriei de acces în subteran.
Directorul interimar al Salinei Praid, Sebestyén József, a declarat anterior că sezonul turistic din 2023 a fost unul bun, dar numărul turiștilor nu a depășit recordul înregistrat în anul 2019, înainte de pandemie, când baza de tratament a fost vizitată de 640.000 de persoane.
CITEȘTE ȘI LISTA Wizz Air suspendă 20 de curse din RomâniaPentru anul 2024, ținta propusă de conducerea salinei era anunțată ca fiind atingerea numărului de 600.000 de intrări în baza de vizitare și tratament.
Sebestyén József a punctat anterior că în ciuda războiului din vecinătate sau a creșterii prețurilor, oamenii continuă să vină la Salina Praid, cu precădere pentru a-și îngriji sănătatea.
Directorul interimar al Salinei Praid a mai precizat că lunile cu cei mai mulți vizitatori au fost iulie și august, când au coborât zilnic în subteran între patru și cinci mii de persoane. Recordul datează tot din 2019, când baza turistică a fost vizitată, într-o singură zi, de aproape opt mii de persoane.
Majoritatea turiștilor sunt români, iar mulți dintre ei vin la tratament, ceea ce înseamnă că petrec în subteran mai multe ore, timp de cinci, șapte sau chiar zece zile.