Rutele de feribot din Grecia ale căror tarife au explodat vara aceasta. Sunt scumpiri și cu peste 100%

Rutele de feribot din Grecia ale căror tarife au explodat vara aceasta. Sunt scumpiri și cu peste 100%
Profit.ro
Profit.ro
scris marţi, 16:28

Tarifele pentru rutele de feribot de coastă din Grecia au crescut anul acesta cu 3,6%, față de vara lui 2023, scrie publicația grecească Ta Nea, care citează un studiu al unei platforme de comparare a prețurilor. Șase rute au avut creșterile cele mai mari, între 27% și 101%. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Grecia este a 11-a cea mai scumpă țară din Europa în funcție de prețurile practicate pentru cursele de feribot, arată Hotnews.ro. Cele mai scumpe țări sunt Turcia, Marea Britanie, Islanda, Maroc și Malta, în timp ce prețurile cele mai accesibile se găsesc în Letonia, Tunisia și Lituania, reiese din analiza realizată de platforma Vivanoda, citatăd e presa grecă.

Lidl schimbă CEO-ul în România CITEȘTE ȘI Lidl schimbă CEO-ul în România

Destinație favorită a românilor, Grecia înregistrează anul acesta șase rute de feribot cu creșteri semnificative ale prețurilor biletelor:

  • Paros – Syros: 101%
  • Leros – Lipsi: 73%
  • Sifnos – Folegrandros: 68%
  • Mykonos – Koufonisia: 58%
  • Naxos – Koufonisia: 29%
  • Patmos – Pitagora: 27%

Cum cresc companiile prețurile în funcție de concurență

Problema tarifelor de feribot a intrat în vizorul autorităților din Grecia: Christos Stylianides, ministrul Afacerilor Maritime vrea să sesizeze Consiliul grec al Concurenței pe această temă, scrie site-ul economic OT.gr.

Problema semnalată de autorități este legată de fluctuațiile de la o zi la alta sau chiar din aceeași zi a prețurilor la feriboturile de mare viteză. În intervalele în care este activă o singură companie prețul crește considerabil.

De exemplu, pe linia Paros-Syros, biletul pentru singurul feribot de mare viteză de pe linie este de 59,70 de persoană (și în jur de 75 de euro pentru mașină), în timp ce în cealaltă zi, când sunt două feribot de mare viteză, prețul unui bilet la aceeași compania este redus la 49 de euro.

Tot pe linia Pireu-Mykonos, în zilele de joi când este o singură companie, biletul cu cu feribotul de la ora 9.30 dimineața este de 84,70 euro. A doua zi, vineri, când pe linie se mai află un alt feribot de mare viteză al unei alte companii, biletul primului se reduce la 70 de euro, la fel și biletul celei de-a doua companii.

Pe linia Heraklion-Santorini într-o zi biletul unei companii este de 92 de euro, iar a doua zi, când este disponibil și feribotul celeilalte companii, biletul este redus la 59 de euro.

Tot pe linia Pireu-Santorini, ziua începe cu un bilet la 89,70 și treptat, pe măsură ce alte feriboturi de mare viteză ale altor companii intră pe linie, se reduce la 58 de euro în orele de după-amiază.

viewscnt
Afla mai multe despre
feribot
grecia