Albania ne va depăși din punct de vedere încasări din turism și număr de turiști străini în 2023, o țară despre care în urmă cu 10 ani se făceau glume, a declarat, miercuri, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Dumitru Luca, într-o conferință organizată de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).
"Ce înseamnă turismul efectiv în niște cifre chioare în România? Dacă ne uităm tot pe cifrele anului trecut, vedem că 86% din încasările din turism și activități conexe au venit de la turiștii români și doar 14% de la turiștii străini. Cei 1,5 milioane de turiști străini de care vorbeam mai devreme au stat în România undeva între 2 și 3 nopți. Asta este durata media sejurului, cam 2,6 nopți. Este foarte puțin comparativ cu cu alte țări. Iar cei 14% din încasări ne pun, de asemenea, la coada Europei. Dacă ne uităm, de exemplu, la Bulgaria, unde ponderea a fost cam jumate-jumate turism intern versus incoming, nu mai spun de țările cu tradiție în turism (...), iar după cum se văd cifrele, anul acesta până și Albania ne va depăși din punct de vedere încasări din turism și număr de turiști străini. Dacă în urmă cu 10 ani făceam glume pe seama turismului în Albania, iată că nu mai e glumă. O țară care era paria Europei a ajuns deja să ne dea lecții în turism", a spus Dumitru Luca, potrivit Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acesta a precizat că în urmă cu o săptămână a lansat un SOS către autorități vizavi de turismul de incoming, dar încă nu a văzut nicio reacție concretă. " Sperăm să vedem totuși ceva concret, pentru că aici este zona unde se poate face cel mai mult, este zona încă neexploatată. Avem din punct de vedere turiști străini, poate, cele mai modeste cifre din Europa, și ca număr, și ca durată, ca media sejurului și ca încasări, ca tot ce veți, deși potențial există și este potențial nevalorificat", a adăugat președintele ANAT.
În opinia sa, pe lângă instabilitatea fiscală, turismul din România suferă foarte mult la capitolul promovare. Bugetul României pentru promovarea turismului este de 1,5 milioane de euro pe un an, nivel situat sub cel al bugetului unei companii de nivel mediu din Europa, a subliniat președintele ANAT.