Ministerul Turismului susține că turiștii români nu își vor pierde vacanțele sau banii plătiți pe vacanțe pentru 2018

Ministerul Turismului susține că turiștii români nu își vor pierde vacanțele sau banii plătiți pe vacanțe pentru 2018
scris 15 dec 2017

Ministerul Turismului anunță printr-un comunicat că nu există pericolul ca cetățenii României să își piardă vacanțele sau banii plătiți pe vacanțe pentru 2018. Autoritățile vor să înființeze un fond de garantare a pachetelor turistice, administrat de Ministerul Finanțelor Publice, care le va rambursa clienților toate sumele plătite pentru achiziționarea de pachete turistice.

”Fondul de garantare vine în sprijinul consumatorului, nu în detrimentul lui. Fondul de garantare a fost conceput tocmai pentru a elimina pericolele de pe piața turistului, pentru a nu mai exista falimente răsunătoare care lasă românii fără vacanțele plătite”, precizează ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre.

Urmărește-ne și pe Google News

O asociație din turism a lansat o petiție pe care a adresat-o președintelui Klaus Iohannis, touroperatorii fiind nemulțumiți de inițiativa parlamentară de modificare a comercializării pachetelor de servicii turistice, scrie News.ro.

O parte din agențiile de turism au cerut instrumente de garantare alternative și propun ca instrumentul principal de garantare pentru agenții mici și mijlocii să rămână asigurările emise de companiile de asigurări (private) pentru insolvență agenției sau per pachet turistic.

Circa 2.000 de turiști se vor caza și își vor petrece Revelion în hotelurile de la mare, cu 10% mai mulți ca anul trecut. Cel mai scump - hotelul lui Hagi CITEȘTE ȘI Circa 2.000 de turiști se vor caza și își vor petrece Revelion în hotelurile de la mare, cu 10% mai mulți ca anul trecut. Cel mai scump - hotelul lui Hagi

În cursul anului 2017, Ministerul Turismului a inițiat demersurile legale necesare pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr.107/1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice, pentru a se conforma solicitărilor Comisiei Europene, care a deschis o investigație privind transpunerea inadecvată a articolului 7 al Directivei 90/314/CEE.

Termenul de remediere a deficiențelor constatate de Comisia Europeană este 31 decembrie 2017.

În data de 31 august 2017, a fost adoptată Ordonanța Guvernului nr.26/2017 pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr.107/1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice. Noua reglementare prevede o protecție sporită a drepturilor consumatorilor în sensul garantării tuturor sumelor plătite de aceștia pentru achiziționarea de pachete turistice în avans.

După adoptarea actului normativ, s-a inițiat procedura de abrogare a Ordinului Ministrului Turismului nr.235/2001 privind asigurarea turiștilor în cazul insolvabilității sau falimentului agenției de turism, în conformitate cu solicitările Comisiei Europene.

La momentul consultărilor pe textul proiectului de ordin comun al Ministerului Turismului și al Autorității de Supraveghere Financiară, care prevedea stabilirea noilor plafoane de asigurare, reprezentanții firmelor de asigurare care activează pe teritoriul României și-au exprimat reticența în a furniza pe piața asigurărilor un produs care să acopere în integralitate riscul rambursării tuturor sumelor plătite de consumatori pentru pachetele de servicii turistice.

”În aceste condiții, Ministerul Turismului a realizat existența unui risc de afectare a drepturilor operatorilor economici care activează în domeniul turismului, în sensul blocării activității acestora prin obligarea încheierii unor contracte de asigurare pentru care nu există ofertă reală în piața asigurărilor”, anunță ministerul.

Potrivit legislației în domeniul asigurărilor, firmele de asigurare nu pot fi obligate de autoritățile unui stat să furnizeze un produs pe care nu doresc să îl furnizeze sau îl consideră neprofitabil.

Ministerul Turismului a revizuit astfel conținutul Ordonanței Guvernului nr.26/2017, prin amendare, în cadrul procedurii parlamentare de adoptare a proiectului legii de aprobare a respectivului act normativ, astfel încât drepturile consumatorilor să fie pe deplin garantate, potrivit prevederilor art.7 al Directivei 90/314/CEE.

”Modificările aduse OG nr.26/2017 prevăd înființarea unui Fond de garantare a pachetelor turistice, administrat de Ministerul Finanțelor Publice, care va rambursa consumatorilor toate sumele plătite pentru achiziționarea de pachete turistice și care nu beneficiază de serviciile contractate ca urmare a falimentului agențiilor de turism care le-au comercializat”, arată Ministerul Turismului.

Fondul va suporta și toate cheltuielile de repatriere a turiștilor care au rămas sinistrați pe spații externe, ca urmare a imposibilității de executare a pachetului turistic achiziționat.

Ulterior adoptării proiectului de lege de aprobare a ordonanței mai sus menționate, va fi emis un act normativ care va reglementa atât modalitatea, cât și procedurile de aplicare și funcționare a instrumentului de garantare, la nivel de hotărâre de guvern.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul turismului
vacanta