Autoritatea Națională pentru Turism propune amenzi de 10 ori mai mari pentru neregulile la vânzarea pachetelor turistice

Autoritatea Națională pentru Turism propune amenzi de 10 ori mai mari pentru neregulile la vânzarea pachetelor turistice
scris 16 nov 2016

Autoritatea Națională pentru Turism (ANT) a elaborat un proiect de ordonanță de urgență prin care propune amenzi de zece ori mai mari decât până acum pentru neregulile privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice, care ajung până la 10.000 de lei, a anunțat miercuri președintele instituției, Anca Pavel-Nedea.

”Mărim amenzile pentru neregulile privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice și introducem totodată contravenții noi. Amenzile vor fi cuprinse între 4.000 și 10.000 de lei, de zece ori mai mari decât până în prezent”, a spus Pavel-Nedea, într-o conferință de presă.

Urmărește-ne și pe Google News

Noua ordonanță de urgență, aflată pe circuitul de avizare, prevede eliminarea diferenței de responsabilitate dintre turoperatori și agențiile detailiste, pentru întărirea protecției turistului, scrie News.ro.

De asemenea, un proiect propus de Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) schimbă modul de garantare a agențiilor de turism.

”Se desființează ideea de turoperator, se va merge pe ideea de responsabilitate. Cel care face pachetul turistic se va numi organizator (în loc de turoperator, n.r.), iar celălalt comerciant (în loc de detailist, n.r.)”, a afirmat președintele ANAT, Alin Burcea.

De asemenea, ANAT propune înființarea Oficiului de Garantare în Turism, proiect înaintat deja ANT.

Stațiile de metrou, bisericile, sălile sportive și aproape toate hotelurile și pensiunile, obligate să aibă adăposturi de protecție. Anumite IMM scapă de obligație CITEȘTE ȘI Stațiile de metrou, bisericile, sălile sportive și aproape toate hotelurile și pensiunile, obligate să aibă adăposturi de protecție. Anumite IMM scapă de obligație

Acesta ar urma să garanteze pentru turiști pachetele achiziționate, însă nu și cazarea achiziționată individual sau biletele de avion, în afara unui pachet turistic.

Companiile din turism fie vor contribui la fondul de garantare, în funcție de volumul de vânzări de pachete turistice, fie au dreptul să își facă asigurări distincte la asiguratori sau să aducă scrisori de garanție bancară.

”În cazul în care o agenție nu onorează pachetele de vacanță ale turiștilor, turistul se poate adresa Oficiului de Garantare în Turism”, susține ANAT.

Consiliu de supraveghere ar urma să fie format din șapte persoane, din care patru vor reprezenta sectorul, unul din partea ANT, unul de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și unul de la Ministerul Finanțelor.

Potrivit unui Program de guvernare 2016-2020 al mediului de afaceri, bugetul de promovare multianual propus pentru destinația România este de minimum 10 milioane euro pe an, pentru a putea susține campanii de promovare pe piețele țintă.

”Suma pe care am avut-o anul acesta, de 2 milioane euro, a fost de tot râsul, total insuficient, nu a ajuns nici măcar pentru standurile de la târgurile externe de turism. Acești bani reprezintă mai puțin de 0,1% din totalul încasărilor generate de turiștii străini în România”, sa spus Burcea.

Agențiile de turism cer reducerea TVA la 9% și pentru agențiile de turism, dar și facilități pentru investiții în turism.

viewscnt
Afla mai multe despre
nedea
ant