Extinderea business-ului în afara Capitalei, unde brandul este recunoscut, implică un proces de prezentare și promovare a afacerii, dar alegerea unei zone turistice este riscantă întrucât clienții nu sunt fideli, ci condiționați de perioada concediului, afirmă, la Profit TV, Radu Tănase, fondatorul lanțului de restaurante Calif.
„Când te extinzi într-o zonă turistică, trebuie să ai foarte mare grijă, pentru că turismul nu înseamnă o clientelă fidelă, ci un turist care îți vine astăzi și mâine nu mai există. Așa că degeaba vii și arăți cât de bun ești tu, pentru că pe acel turist nu îl interesează. S-ar putea să nu îți mai calce pragul. Nu pentru că nu mai vrea, ci pentru că a plecat din concediu și atunci l-ai pierdut”, explică Tănase.
De altfel, fondatorul este de părere că un antreprenor nu ar trebui să ia toate deciziile, ci să organizeze un business pe departamente și să lase persoanele specializate în acele domenii să decidă și să nu gândească afacerea ca o modalitate de a se îmbogăți rapid.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„În România, un antreprenor, când dă drumul unui business, gândește în felul următor: «încep astăzi și cât de repede îmi scot banii, cât de repede mă îmbogățesc, cum fac să îmi iau mașină». Când începe o afacere, un antreprenor trebuie să-și facă un plan pe 5 ani, nu să zică: «eu mâine îmi iau mașină, eu mâine îmi vreau banii»”, spune Tănase.
Conform fondatorului, în momentul în care inițiezi o afacere, trebuie să-ți pregătești echipe specializate în anumite domenii, să ai departamente de cercetare și dezvoltare (R&D) care să analizeze zonele de extindere, să setezi locurile prioritare, să alegi spațiile comerciale care să se muleze pe tipul de business, de resurse umane și marketing, operațional și tehnic și un centru de producție propriu pentru asigurarea materiei prime necesare în toate unitățile.
Tinerii trebuie să aibă o educație financiară și să învețe ce înseamnă un plan de afacere și să gândească pentru societate, pentru că business-ul nu se referă doar la antreprenor, ci la oamenii din jurul lui și la mediul înconjurător, susține fondatorul Calif.
„Noi încă funcționăm după sistemul acasă - școală - teme. Haideți să ne uităm la americani, care își învață copiii de mici să vândă limonadă în fața casei sau cărți. Acela este spirit antreprenorial insuflat de mic. Dacă întrebi unii elevi de clasa a 9-a ce este un plan de afacere, nu ar ști să îți răspundă”, a mai spus acesta.
În plus, angajații ar trebui să-și asume mai multe responsabilități și să dea importanță jobului, lucru rar întâlnit în prezent.
CITEȘTE ȘI Confirmare - Strategia lui Omer Susli: După ce a vândut Praktiker, revine pe piața din România cu un nou lanṭ de magazine Home & Deco, începând cu orașe în care ...sunt închise centrele Praktiker„Inteligența, corectitudinea, un angajat care să-și asume și să știe că ceea ce face el acolo 8 ore este un lucru extrem de important, acestea sunt cele mai importante calități pentru mine. Dacă ajungi să servești pe lună peste 150.000 de bucureșteni, atunci înseamnă că trebuie să-ți asumi asta, iar responsabilitatea ta este mult mare pentru ceea ce faci. Din păcate, în România, foarte rar se mai găsesc acești oameni. Îi angajezi astăzi și mâine îți zic că «e greu, e mult de muncă, vreau să stau mai mult în pauze»”, a relatat Tănase.
Interviul poate fi văzut integral AICI
Profit.ro a anunțat în primăvară că Peeraj a intrat pe piața de fast-food, începând să asigure recrutări pentru brandul Condimental al lanțului de restaurante Calif.
Prin mai multe operațiuni de cesiune de părți sociale, un pachet de 75% din titluri a fost preluat direct de către Arora Vinod, cetățean indian, care deține și 45% din acțiunile Peeraj Brands Internatioal.
Anul trecut, lanțul de restaurante a avut afaceri de 12,6 milioane lei, apropiate de cele din anul precedent, dar cu o pierdere de 1,7 milioane lei, cu 130 de angajați, de la minusul de doar 49.701 lei din 2016 și profitul de 1,1 milioane lei din 2015.
CEO-ul estimează pentru anul 2018 afaceri în valoare de 35 milioane lei și anunță că pe finalul acestui an atinge încă 20 unități deschise în țară, majoritatea în București, iar restul - în orașe precum Ploiești și Brașov.
Lanțul a fost lansat în 2010 de antreprenorii locali Radu Tănase, Bogdan Jantea și Alexandru Stoichițoiu. La acest moment, Stoichițoiu mai deține 10%, iar Jantea - 15%. Radu Tănase a rămas administrator.