Țigările provenite din contrabandă au reprezentat în ianuarie 16,1% din piața românească, în scădere de la 18,1% în noiembrie 2016, în condițiile în care autoritățile au reușit o reducere semnificativă a pieței negre în județele din Moldova, în care contrabanda cu țigări din Republica Moldova și Ucraina rămâne un fenomen larg răspândit, potrivit unui studiu publicat joi, realizat de compania de cercetare Novel Research și finanțat de companii din industria tutunului.
În 2016, contrabanda cu țigări a ajuns la o pondere de 16,8% din piața totală a României, cel mai ridicat nivel din 2010, scrie News.ro.
În cele șase județe moldovenești din regiunea Nord-Est s-a înregistrat și în ianuarie 2017 cel mai ridicat nivel al contrabandei, de 37,6% din piață, dar procentul a scăzut puternic, cu 9,3 puncte procentuale, față de nivelul atins la finalul anului trecut.
Urmează regiunile Sud-Vest Oltenia (24,6%) și Vest (24,3%), ultima regiune fiind singura care a înregistrat un avans al contrabandei la începutul acestui an, cu 1,7 puncte procentuale față de finalul anului trecut.
După județele din Molfdova, cea mai mare scădere a contrabandei - cu 7,7 puncte procentuale, la 14,7% - la începutul acestui an s-a înregistrat în regiunea Nord-Vest, care cuprinde șase județe din nordul Transilvaniei.
Din punct de vedere al provenienței, categoria "cheap whites” a continuat să dețină și în ianuarie 2017 cea mai mare pondere (57,6%), urmată de produsele provenite din Republica Moldova (19,1%, în creștere cu 6,2 puncte procentuale comparativ cu finalul lui 2016) și Ucraina (17,3%, -2,1 pp). Ponderea produselor provenite din Serbia a coborât la 1,1%.
În 2016, statul a pierdut circa 672 milioane de euro din cauza contrabandei cu țigarete, potrivit estimărilor jucătorilor din piață.
Sectorul tutunului este considerat al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe și contribuții.
Cei mai importanți jucători din industria tutunului, activi în România, sunt British American Tobacco (BAT), JTI, Philip Morris International și Imperial Tobacco.