Studiu al Poliției: La cumpărături online, o treime dintre respondenți nu verifică dacă pagina magazinului este reală

Studiu al Poliției: La cumpărături online, o treime dintre respondenți nu verifică dacă pagina magazinului este reală
scris 3 mai 2024

Poliția Română, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, a efectuat un studiu privind descrierea obiceiurilor de utilizare a internetului de către populația adultă din România, rezultând, printre altele, că aproximativ o treime dintre cei care au răspuns, atunci când fac cumpărături online, nu verifică dacă pagina magazinului este reală și nu sunt atenți la recenziile lăsate de alți cumpărători.

Studiul a avut ca obiectiv și identificarea vulnerabilităților.

Urmărește-ne și pe Google News
Coreea de Sud amendeză distribuitorii de alimente pentru „shrinkflation” CITEȘTE ȘI Coreea de Sud amendeză distribuitorii de alimente pentru „shrinkflation”

Un alt scop a fost acela de a sprijini demersurile preventive îndreptate spre creșterea nivelului de conștientizare a utilizatorilor de internet cu privire la amenințările cibernetice și la măsurile pe care le pot lua pentru a se proteja, menționează sursa citată, care adaugă că studiul a avut ca motivație datele existente pe plan internațional, care arată o incidență crescută a actelor infracționale din sfera cibernetică în rândul adulților.

Cercetarea a urmărit descrierea comportamentelor de utilizare a internetului, cu precădere a celor care reprezintă vulnerabilități în ceea ce privește siguranța online, precum și identificarea celor mai frecvente infracțiuni cu care se confruntă utilizatorii de internet.

Astfel, dintre cei care utilizează internetul în mod curent, 84,3% citesc e-mail-uri și știri, iar 80,6% accesează rețelele de socializare, acestea fiind cele mai frecvente activități desfășurate.

Campari a finalizat cumpărarea Courvoisier Cognac. Cea mai mare achiziție a italienilor CITEȘTE ȘI Campari a finalizat cumpărarea Courvoisier Cognac. Cea mai mare achiziție a italienilor

Totodată, aproximativ 50% dintre respondenți cumpără sau vând bunuri și servicii online, folosesc servicii de online banking, se uită la filme și seriale sau achită facturi.

88,8% dintre respondenți consideră că sunt foarte bine sau relativ bine pregătiți pentru a utiliza internetul în siguranță, fără a deveni victima unor infracțiuni, însă analiza răspunsurilor arată că nu toți iau măsurile de siguranță necesare.

Atunci când fac cumpărături online, aproximativ o treime dintre respondenți nu sunt atenți la recenziile lăsate de alți clienți/cumpărători, nu verifică dacă pagina magazinului este reală și nu verifică elementele de siguranță ale site-ului.

De asemenea, studiul arată că majoritatea persoanelor care folosesc internetul zilnic înțeleg riscurile pe care anumite comportamente din mediul online le au, dar minimizează pericolele.

Getir se retrage din Europa, Marea Britanie și Statele Unite. Mii de locuri de muncă afectate CITEȘTE ȘI Getir se retrage din Europa, Marea Britanie și Statele Unite. Mii de locuri de muncă afectate

Astfel, aproximativ 14% dintre utilizatori cred că nu este deloc periculos să posteze pe rețelele de socializare fotografii personale sau să se conecteze la rețelele publice de wi-fi, una din zece persoane consideră că nu este deloc periculos să descarce conținut piratat, iar 8,8% dintre persoanele chestionate ignoră riscurile păstrării parolelor de acces la diferite conturi online în fișier stocate pe dispozitive conectate la internet.

Când au fost întrebați despre măsurile elementare de siguranță, 90,1% au afirmat că nu deschid linkuri primite de pe adrese de email necunoscute, 89,9% evită să furnizeze date personale pe diverse site-uri sau prin intermediul rețelelor de socializare (83,2%)

Referitor la măsurile de siguranță în timpul navigării pe internet, 39,5% dintre utilizatorii care folosesc internetul în fiecare zi nu obișnuiesc să își schimbe periodic parolele, iar 42,1% dintre respondenți recunosc că folosesc aceeași parolă pentru mai multe conturi, arată IGPR.

Amazon depășește așteptările Wall Street la venituri. Declanșează disponibilizări în divizia de cloud computing CITEȘTE ȘI Amazon depășește așteptările Wall Street la venituri. Declanșează disponibilizări în divizia de cloud computing

Ca o măsură suplimentară de protecție, doar 27,4% dintre utilizatori folosesc autentificarea în doi pași, în timp ce 18,9% preferă să folosească servicii care nu îi obligă să implementeze această măsură de siguranță.

În ceea ce privește victimizarea prin intermediul internetului, 40,6% dintre respondenți au afirmat că nu s-au confruntat cu niciuna dintre situațiile de victimizare referitoare la postări/comentarii rasiste/instigatoare la ură față de alți oameni, apariția unor materiale de natură pornografică, încercarea unor persoane de a le determina să le ofere detaliile cardului sau ale contului.

Într-o mare pondere (62,2%), respondenții studiului au afirmat că în cazul în care ar deveni victima unui atac cibernetic, ar apela la ajutorul poliției, fapt care arată că majoritatea persoanelor chestionate au încredere și înțeleg să sesizeze aceste fapte autorităților.

Astfel, peste 80% dintre respondenți folosesc internetul pentru informare și socializare, aproximativ jumătate dintre aceștia utilizează internetul pentru realizarea de achiziții, internet banking sau achitarea de facturi, iar majoritatea utilizatorilor de internet declară că au o atitudine foarte precaută cu privire la achizițiile de jocuri sau tranzacții cu criptomonede.

FOTO Tuborg România operează schimbări strategice în managementul companiei CITEȘTE ȘI FOTO Tuborg România operează schimbări strategice în managementul companiei

Cu toate acestea, atunci când au fost rugați să își evalueze competențele digitale, nouă din 10 utilizatori apreciază că sunt bine sau foarte bine pregătiți să folosească internetul în siguranță.

Totodată, Poliția Română atrage atenția asupra faptului că doar patru din 10 internauți nu schimbă periodic parolele conturilor pe care le gestionează și folosesc aceeași parolă pentru mai multe conturi, un sfert dintre respondenți utilizează autentificarea în doi pași doar pentru conturile unde acest lucru este obligatoriu, iar mai mult de o treime nu instalează un antivirus pe dispozitivele pe care le folosesc.

viewscnt
Afla mai multe despre
online
shopping