Rețeaua de sănătate Regina Maria va investi 15 milioane euro într-un spital privat generalist în centrul orașului Cluj Napoca, care va fi construit de la zero și va fi inaugurat până la jumătatea anului 2017, a declarat pentru Profit.ro directorul general al companiei, Fady Chreih. Aceasta va fi cea mai mare investiție a Regina Maria din afara Bucureștiului.
Regina Maria are în prezent patru spitale private, dintre care două în București (Euroclinic și Băneasa), unul la Brașov și unul la Bacău.
”Facem un spital la Cluj, o investiție mare, amplă, cea mai mare investiție a Regina Maria dinafara Bucureștiului. Va fi un spital de 7.000 metri pătrați, puțin mai mare decât Băneasa. Va fi un spital generalist, focusat pe chirurgie minim invazivă laparoscopică cu multe speciliatăți pe această zonă: chirurgie general, ortopedie, urologie, ginecologie, chirurgie pediatrică. Vom avea și o maternitate, un ambulatoriu foarte mare și un centru de diagnostic ”, a arătat Fady Chreih.
Clădirea va fi construită de un partener și închiriată de Regina Maria.
CITEȘTE ȘI Majorare de capital de 90 milioane euro pentru MEP Capital Investments, proprietarul Regina Maria”Suntem în faza în care am depus actele pentru autorizații. Este un spital care se ridică pentru noi, va fi cel mai amplu proiect din Cluj, care va fi ca importanță un spital regional pentru tot Ardealul. Pentru construcția acestui spital avem un partener solid, cu o reputație foarte bună, domnul Horia Ciorcilă. Îl inaugurăm anul viitor până în iunie”, a arătat Fady Chreih.
La rândul său, Ciorcilă, acționar și președinte al Consliliului de Administrație al Banca Translivania, spune că noul spital va contribui la creșterea economiei din zonă.
El spune că noul spital va avea minim 300 de angajați.
”Începem recurtarea într-o lună. Noi avem mulți medici cu care colaborăm în cele două policlinici, vom avea niște echipe foarte bune. Suntem din 2008 în Cluj, avem mulți clienți și o reputație foarte bună”, a mai arătat Chreih.
În primul an de la deschidere, operatorul privat de servicii medicale estimează un flux de peste 10.000 de pacienți în spital și în ambulatoriu.
Consultanța juridică pentru semnarea acestui parteneriat a fost asigurată de RTPR Allen & Overy, pentru Regina Maria, și de PeliFilip SCA, pentru Horia Ciorcilă.
Proiectul de arhitectură va fi conceput de firma Arhimar Cluj, iar project managerul va fi compania Verbau Cluj.
În același timp, Regina Maria are un buget mare pentru investiții, atât pentru achiziții, cît și pentru clinici noi, dar directorul general al companiei nu a dorit să facă publică suma disponibilă.
”Ne uităm la mai multe ținte de achiziții. Vom face achiziții și pe partea de spitale, clinici și laboratoare. Nu avem o abordare oportunistică, ci o abordare strategică. Știm foarte bine cum vrem să arate Regina Maria până în 2020-2021 și ne-am făcut un plan de management pe anumite zone în care vrem să devenim lideri în calitatea actului medical, iar achizițiile ne vor ajuta să atingem aceste obiective. Avem în lucru tranzacții, dar anunțăm după ce semnăm. Încercăm să facem niște dealuri strategice, care să ne consolideze poziția ori într-un oraș sau o regiune sau în calitatea actului medical”, a explicat șeful Regina Maria.
CITEȘTE ȘI MedLife a luat un credit de 56 mil. euro, din care 20 mil. euro pentru achizițiiMîrșanu.ro a scris recent că Regina Maria este în discuții și pentru preluarea spitalului Ponderas din București, specializat în chirugia obezității.
Chreih nu a comentat această informație, dar a arătat că Regina Maria se va concentra pe partea de spitale.
Cele patru unități pe care Regina Maria le deține în prezent generează 28-30% din cifra de afaceri totală.
În ceea ce privește investițiile greenfield acestea vor viza orașe în care Regina Maria vrea să-și consolideze poziția, dar și orașe în care nu este încă prezentă.
”Continuăm greenfieldurile, ne întărim poziția în orașele în care suntem prezenți și intrăm în orașe noi. Investițiile sunt foarte mari. Nu vă pot spune, pentru că vrem să securizăm niște siteuri”, a mai spus Chreih.
Regina Maria a investit anul trecut șase milioane euro, inclusiv în deschiderea de locații noi în Iași, Timișoara, Cluj și Constanța.
Totodată, compania și-a atins obiectivele privin o creștere cu 20% a cifrei de afaceri, la 65-66 milioane euro, și un EBITDA de 11,6 milioane euro.
Pe lângă cele patru spitale, rețeaua Regina Maria mai cuprinde 24 de clinici, două maternități, 6 campusuri medicale, 6 centre de imagistică, 13 laboratoare acreditate, bancă proprie de celule stem și peste 180 de policlinici partenere în țară.
Anul trecut, compania și-a schimbat acționariatul, după ce fondul de investiții Advent și Wargha Enayati, fondatorul Regina Maria, au vândut rețeaua către fondul Mid Europa Partners, în cea mai mare tranzacție din istoria pieței, de 145 milioane euro.