Indicele global al prețurilor produselor alimentare a revenit pe creștere în luna iulie, după ce în iunie coborâse la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, din cauza exploziei prețurilor la uleiurile vegetale, pe fondul tensiunilor cu privire la exporturilor din Ucraina și a îngrijorărilor cu privire la producția mondială, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.
În luna iulie 2023, acest indice a crescut cu 1,3% comparativ cu luna iunie, până la 123,9 puncte, de la nivelul revizuit de 122,4 puncte înregistrat în luna iunie. În pofida creșterii, valoarea din luna iulie 2023 este cu aproape 12% sub cea din luna iulie 2022 și cu 22% sub maximul istoric atins în luna martie 2022, imediat după debutul invaziei rusești în Ucraina.
Potrivit agenției ONU cu sediul la Roma, avansul din luna iulie s-a datorat în principal unei creșteri bruște cu 12,1% a indicelui prețurilor la uleiuri vegetale, după șapte luni consecutive de declin. "Prețurile internaționale la uleiul de floarea soarelui a crescut cu peste 15% de la o lună la alta, în principal din cauza revenirii incertitudinilor cu privire la livrările exportabile după decizia Rusiei de a pune capăt implementării acordului vizând coridoarele din Marea Neagră", a apreciat FAO.
În schimb, toate celelalte principale produse alimentare au înregistrat scăderi potrivit FAO, în frunte cu prețul mondial al zahărului calculat de FAO care a scăzut cu 0,9%, ca urmare a progreselor înregistrate în recoltarea trestiei de zahăr în Brazilia și a îmbunătățirii precipitațiilor în India, la care s-a adăugat cererea redusă din Indonezia și China, cei mai mari importatori mondiali de trestie de zahăr, scrie Agerpres.
De asemenea, prețul cerealelor calculat de FAO a scăzut și el cu 0,5% în luna iulie, în principal grație unei diminuări cu 4,8% a cotațiilor la cereale păioase, care a contracarat o creștere de 2,8% a prețului la orez, care a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani, după ce India a decis să interzică exporturile. Scăderi s-au înregistrat și în ceea ce privește prețul mondial la produsele lactate calculat de FAO precum și la prețul mondial la carne, care au scăzut cu 0,4%, respectiv 0,3%.