Prețurile mondiale la alimente au continuat să crească în ianuarie, pentru a opta lună consecutiv

Prețurile mondiale la alimente au continuat să crească în ianuarie, pentru a opta lună consecutiv
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 feb 2021

 

Prețul la nivel mondial al produselor alimentare de bază a crescut - în ianuarie - la cel mai înalt nivel din iulie 2014 încoace, antrenat de creșterea prețului cerealelor, uleiului și zahărului - din cauza creșterii cererii și a modificărilor climatice -, anunță joi Agenția ONU însărcinată cu Agricultura și Alimentația (FAO), relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News

Indicele FAO al prețului produselor alimentare, care urmează variațialiile lunare ale prețurilor internaționale ale produselor alimentare tranzacționate cel mai frecvent - zahăr, uleiuri, produse lactate, carne - a crescut la o medie de 113,3 puncte, cu 4,3% mai mult decât în decembrie 2020, și a atins astfel cel mai înalt nivel din iulie 2014, precizează FAO.

Restaurantele, cluburile, magazinele și alte firme care nu respectă măsurile anti-Covid vor risca suspendarea activității. Guvern: Amenzile nu mai au niciun efect CITEȘTE ȘI Restaurantele, cluburile, magazinele și alte firme care nu respectă măsurile anti-Covid vor risca suspendarea activității. Guvern: Amenzile nu mai au niciun efect

SCUMPIRE PUTERNICĂ A ZAHĂRULUI ȘI PORUMBULUI

Zahărul a înregistrat cea mai mare scumpire în ianuarie - cu 8,1% față de decembrie -, din cauza unor factori climatici, a unor ”temeri cu privire la disponibilitate” și a creșterii prețului petrolului și a cursului realului brazilian, scrie News.ro.

La cereale, indicele a crescut cu 7%, antrenat de o scumpire lunară cu 11,2% a prețului porumbului, care a înregistrat o scumpire de peste 40% în ultimul an.

Porumbul s-a scumpit atât din cauza apetitului enorm al Chinei, cât și a unei ”restrângeri a ofertei mondiale”, în contextul unor estimări ale unor stocuri mai mici decât se prevedea în Statele Unite și unei suspendări temporare a exporturilor în Argentina.

Prețul grâului a crescut cu 6,8% în ianuarie, în contextul în care cel mai mare exportator din lume - Rusia - a hotărât să-și dubleze taxa de  export în martie, așadar să-și reducă vânzările.

Această tendință de scumpire se înregistrează și la orez, susținută de o ”cerere puternică a cumpărătorilor asiatici și africani”.

În ceea ce privește uleiurile vegetae, ele s-au scumpit cu 5,8%, cel mai înalt nivel din mai 2012 încoace, precizează FAO. Această scumpire se explică prin ”producția de ulei de palmier mai slabă decât se prevedea în Indonezia și Malaysia, din cauza unor ploi excesive și unei penurii persistente de muncitori migranți și a unor greve prelungite în Argentina”.

IMPACTUL GRIPEI AVIARE

Prețul lunar produselor lactate a crescut cu 1,6%, susținut de ”cumpărări importante ale Chinei odată cu apropierea Anului Nou chinezesc, în paralel cu o scădere de sezon a disponibilităților exportabile din Noua Zeelandă”.

Indicele FAO al prețurilor cărnii a crescut cu 1% față de decembrie, din cauza ”importurilor mondiale puternice de carne de pasăre, mai ales provenind din Brazilia”, în contextul în care ”epidemii de gripă aviară au limitat producția și exporturile mai multor țări europene”.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
preturi alimente
fao