Plafonarea cotelor de adaos comercial la 14 categorii de produse agricole și alimentare va fi aplicată până la finalul acestui an, conform unui amendament adoptat de senatorii din comisia pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală, cu prilejul dezbaterii ordonanței de urgență a Guvernului prin care a fost instituită măsura.
De ce este important: Cotele de adaos comercial practicate de procesatori și comercianți au fost stabilie de Guvern, prin ordonanță de urgență, începând cu 1 august, la maximum 20%, în timp ce cota de adaos comercial practicată pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor, poate fi de maximum 5% față de prețul de achiziție în cazul a 14 produse agricole și alimentare, conform ordonanței aprobate de Guvern.
Prevederile au fost stabilite pentru 3 luni, dar Executivul avea în vedere atât prelungirea măsurii, cât și extinderea listei de produse.
CITEȘTE ȘI Ciucă vrea amendarea cu până la 20.000 lei a celor care pun diverse însemne pe tricolorul naționalSenatorii din comisia pentru agricultură au dezbătut recent ordonanța de urgență a Guvernului și au amendat articolul care prevedea aplicarea acesteia pentru doar 90 zile, stabilind în schimb că se va aplica până la 31.12.2023.
Forma amendată a ordonanței mai trebuie adoptată și de plenul Senatului, iar apoi actul va fi transmis pentru dezbatere și vot final Camerei Deputaților.
Surse guvernamentale au precizat pentru Profit.ro că la nivelul Executivului nu s-a luat încă o decizie cu privire la o nouă ordonanță, dar dacă traseul din Parlament al ordonaței în vigoare va fi unul rapid, atunci este posibil ca deputații puterii să îi aducă și ei alte prevederi.
CITEȘTE ȘI Guvernul va permite angajatorilor să acorde tichetele de masă sub formă de baniPe de altă parte, surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că în acest moment, la nivelul Guvernului, există două variante de lucru privind noi reduceri ale adaosului comercial la alimente.
O primă variantă ar fi ca în cadrul celor 14 categorii de alimente să fie introduse și alte specialități, de pildă laptele cu grăsime de 3,5% pe lângă 1,5%, la ouă să fie introdus și alt calibru pe lângă M, respectiv la produsele de panificație să fie extinse.
”Argumentul ar fi că, odată cu reducerea adaosului la categoriile stabilie, pe orizontală s-a remarcat o tendință de ieftinire și a altor produse din această categorie, ca urmare a faptului că au fost preferate alimentele reduse”, au arătat sursele citate.
O a doua variantă ar fi însă introducerea unor noi categorii de produse pentru care să fie reduse adaosurile comerciale, precum cozonacul și alte produse.
Rămâne de văzut dacă una dintre aceste vriante ar putea fi promovată acum prin Parlament.
CITEȘTE ȘI Sub amenințarea penalităților Comisiei Europene, Guvernul aprobă și trimite Parlamentului proiectul de lege prin care sunt recunoscute relațiile de familie ale cuplurilor gayLista de produse agricole și alimentare cu adaos comercial limitat
-
Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități
-
Lapte de vacă de consum 1L, grăsime 1,5% cu excepția UHT
-
Brânză telemea de vacă vrac
-
Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
-
Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
-
Mălai 1 kg
-
Ouă de găină calibrul M 10 buc.
-
Ulei de floarea-soarelui 1L
-
Carne proaspătă pui*
-
Carne proaspătă porc**
-
Legume proaspete vrac***
-
Fructe proaspete vrac****
-
Cartofi proaspeți albi vrac
-
Zahăr alb tos 1 Kg
* Carne de pui înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard
** Carne de porc înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc
*** Legume proaspete vrac înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia.
**** Fructe proaspete vrac înseamnă: mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă.