Un tânăr din Iași care a studiat domeniul neuroștiințelor în Marea Britanie s-a întors acasă pentru a deschide o micuță și cochetă pizzerie la parterul unui cămin studențesc din campusul Tudor Vladimirescu, iar anul acesta restaurantul a fost clasat de ghidul '50 Top Pizza' pe locul 49 în Europa. Această pizza pe care ieșenii o pot mânca la Zano se mai întâlnește la pizzeria lui Giovani Santarpia din Florența, dar și la For Seasons din Florența, un hotel de cinci stele al cărui restaurant este clasat cu o stea Michelin.
Pizzeria de la Iași a fost înființată în urmă cu un an și jumătate de Alex Gafițeanu, un tânăr care la vremea respectivă nici nu împlinise 22 de ani, dar care până la această vârstă a studiat psihologia la UCL din Londra. Tot aici a urmat cursurile unui master în neuroștiințe, urmat de un altul în Inteligență Artificială. După numai un an petrecut în domeniul cercetării, Alex a decis să se întoarcă acasă și să își deschidă propria afacere în HORECA.
Locul ales pentru afacerea sa este campusul Tudor Vladimirescu, al doilea campus studențesc din România ca mărime, după campusul Grozăvești din București. Aici, la parterul unui cămin, pe o alee înghesuită în spatele unor cunoscute restaurante, Alex a reușit să se strecoare și își deschidă o pizzerie. La un an și jumătate de la inaugurare, pizzeria a fost clasată pe locul 49 în topul celor mai bune 50 restaurante de profil din Europa, scrie Agerpres.
CITEȘTE ȘI FOTO Popeyes continuă extinderea în România"A fost un șoc. Nu ne așteptam niciunul să fim incluși într-un astfel de top. Cu trei luni înainte de a primi informația că am fost selectați în Top 50 Pizzerii din Europa, noi ne mândream că am reușit să colaborăm cu un pizzer din top 50 pizzeri din Italia. Nu aveam nicio speranță să ajungem noi în topul ăsta. Dar după o imensă bucurie și o perioadă de extaz, urmează o perioadă de responsabilitate. De acum nu mai suntem doar o pizzerie din Iași sau o pizzerie dintr-un campus studențesc. Suntem o pizzerie din Top 50 Europa, iar în fiecare farfurie trebuie să fie o pizza de Top 50 Europa", povestește Alex Gafițeanu.
Cum a ajuns pizzeria din Iași în acest select top, nici Alex nu știe. Dar spune că secretul succesului constă nu doar în făina și ingredientele aduse din Italia, ci și într-o foarte bună colaborare cu unul dintre cei mai buni preparatori de pizza din Italia și din lume.
"Secretul constă, în primul rând, în colaborarea cu Giovanni (Giovanni Santarpia - n.r.), pentru că el ne-a învățat metodologii, secrete și chiar filosofii despre pizza, pe care el le-a acumulat într-o experiență de peste 30 de ani. Meritul nostru este că am făcut efortul de a ne informa, iar ulterior, noi și echipa noastră de pizzeri respectăm cu strictețe ceea ce el ne-a învățat. Ne-am permis să creăm și noi unele chestii, pe ici, pe colo, pentru cele 26 de sortimente de pizza pe care le avem", mai povestește Alex.
Numai că, așa după cum singur mărturisește tânărul antreprenor plin de entuziasm, de la planul de afaceri la succes, drumul a trecut prin Italia, unde a fost să caute un specialist dispus să îi împărtășească din secretele sale. Așa că pentru început și-a cumpărat bilet de avion doar dus. Înainte de asta și-a întrebat un prieten, Mark, dacă vrea să îl însoțească în această aventură.
"Ajunși în Italia, ne opream într-un oraș, purtam discuții, ne luam alte bilete și plecam mai departe. În fiecare zi alt oraș, alte întâlniri. (...) Am contactat 70 de pizzeri din Italia, au răspuns cinci, ne-am întâlnit cu trei dintre ei. Cu toții, evident, se aflau în top pizzeri din Italia. Doi dintre cei cu care m-am întâlnit erau clasați mai sus decât Giovanni în top pizzeri Italia. Însă cu Giovanni am simțit entuziasmul și iubirea pentru ceea ce face, am simțit o chimie între noi, iar faptul că el a văzut în mine potențialul de a înțelege și a aplica ceea ce el a creat, m-a făcut să mă apuc repede de proiect și să lucrez cu el. Pizza de la noi e făcută după rețeta specială a lui Giovanni. El are propria lui combinație de făină cu diferite proprietăți proteice care duc la aluatul pe care îl găsiți și aici. Noi doar respectăm cu strictețe ce el a creat în peste 30 de ani", explică Alex.
CITEȘTE ȘI Mărcile de lux reduc prețurile la jumătate pentru a-i atrage pe cumpărătorii chineziAcelași entuziasm și aceeași pasiune pot fi observate și la Giovanni Santarpia, un italian de 50 de ani din Florența cotat de ghidul 50 Top Pizza ca fiind numărul 61 în lume și 29 în Italia. Ca orice "italiano vero", Giovanni are propria pizzerie în Florența.
"Am fost uimit să văd cât de interesat este Alex să afle cum trebuie să fie o pizza, gustul pe care trebuie să îl aibă o pizza adevărată, cum trebuie să arate. Am fost impresionat că Alex mă bombarda cu astfel de întrebări și că era nerăbdător să cunoască mai multe despre meseria mea. A găsi un tânăr de 23 de ani care este foarte interesat de a vedea, cunoaște ceea ce înseamnă pizza este mai greu în zilele noastre, mai ales că el vrea să aducă ceva special pentru oamenii de aici", spune Giovanni Santarpia.
Pentru el, viața este o continuă și mare provocare.
"Tot ceea ce încep este tot timpul o provocare. Plecarea mea din Italia este o provocare. Acceptarea propunerii lui Alex este o provocare. Această provocare, așa cum am făcut-o în Italia, am vrut să o realizez și în România. Am avut diferite colaborări și în Ucraina, și la Tel Aviv, Helsinki, Stockholm, unde am dus produsul meu în diferite părți ale lumii. Așa cum am făcut acolo, am vrut să fac și în România, la Iași. Practic, și în Italia am diferite colaborări cu diferite restaurante, pizzerii. De când am venit prima dată aici, la Iași, m-am îndrăgostit de acest oraș. Consider că România de acum este Italia anilor '70 - '80, care crește încet, încet, care vrea să meargă mai departe, lăsând tot ceea ce s-a întâmplat rău în urmă", descrie Giovanni pasiunea sa de a dărui tuturor rețetele sale.
Cu bucuria unui copil și nostalgia unui adult, revede cum bunica maternă i-a devoalat magia din bucătărie.
"Influențele au venit de la bunica din partea mamei. Ea lucra în patiserie. În Napoli se face casatiello, care se face din toate resturile ce rămân de la Paște: salam, resturi de pâine și multe altele. De asta se numește casatiello, pentru că se face dintr-o întâmplare. Dintr-o întâmplare am început să fac aluatul de pizza. Toată lumea făcea acest aluat - mama, bunica, sora - iar eu mă uitam la ele de după geam, mai ales pentru că în zona de unde sunt eu, Napoli, se face pizza la metru. Așa că era foarte, foarte mult aluat de făcut. Vedeam cum aluatul acela mare se izbea de făină, iar tot ceea ce se vedea în jur era impresionant pentru un copil. Vedeam cum o mână de aluat se întindea și se întindea, iar la sfârșit ieșea un metru de pizza. Îți creează o anumită satisfacție în momentul în care vezi că din ceva mic iese ceva care are un gust extraordinar", povestește Giovanni.
Secretele nu pot fi dezvăluite așa ușor, așa că un sfat de la un expert este întotdeauna binevenit.
"Poți să pui orice vrei în pizza. Important este să știi să gătești ceea ce pui în pizza, astfel încât la sfârșit să obții acea savoare. Poți să pui și ananas, gândește-te chiar și la căpșuni. Pot fi diferite ingrediente. Practic, poți să pui tot ce vrei pe pizza. Important e să găsești echilibrul necesar, astfel încât la sfârșit să obții un produs de calitate. Important e să știi să îi dai gustul care trebuie, gustul de care să rămâi impresionat. Am început să fac primul aluat la 14 ani, dar eu încă învăț", sunt recomandările lui Giovanni Santarpia.