ONU: Prețurile alimentelor au reînceput să crească după ce ajunseseră la minimul ultimelor trei ani. Ce produse s-au scumpit

ONU: Prețurile alimentelor au reînceput să crească după ce ajunseseră la minimul ultimelor trei ani. Ce produse s-au scumpit
scris 5 apr 2024

Prețurile mondiale ale alimentelor au crescut în martie după ce atinseseră în luna precedentă minimul ultimilor trei ani, stimulate de scumpirile din sectoarele uleiurilor vegetale, cărnii și produselor lactate, potrivit ultimului indice de prețuri al Agenției ONU pentru Alimentație, transmite Reuters.

Indicele Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urmărește cele mai tranzacționate mărfuri alimentare la nivel mondial, a înregistrat o medie de 118,3 puncte în martie, în creștere față de 117,0 puncte în luna precedentă, a anunțat agenția.

Urmărește-ne și pe Google News
Plan surpriză pentru România al Żabka, cel mai mare retailer de proximitate din Polonia: 200 de magazine doar în acest an. Va fi adus și un concept nou CITEȘTE ȘI Plan surpriză pentru România al Żabka, cel mai mare retailer de proximitate din Polonia: 200 de magazine doar în acest an. Va fi adus și un concept nou
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Valoarea din februarie a fost cea mai scăzută pentru acest indice de după februarie 2021 și a reprezentat a șaptea lună consecutivă în care s-au consemnat scăderi, scrie Hotnews.ro.

Prețurile internaționale ale alimentelor au scăzut puternic de la maximul-record înregistrat în martie 2022, la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, ambele țări fiind mari exportatoare de produse agricole.

Ce produse s-au scumpit

În martie, indicele de preț FAO pentru uleiul vegetal a fost liderul scumpirilor, cu un salt de 8% de la o lună la alta, toate uleiurile majore înregistrând creșteri.

Indicele produselor lactate s-a majorat cu 2,9%, pentru a șasea creștere lunară consecutivă, datorită prețurilor la brânză și unt, în timp ce indicele cărnii FAO a crescut cu 1,7%, reflectând creșterea prețurilor la carnea de pasăre, porc și vită.

Aceste creșteri au fost mai mari decât reducerile din sectorul cerealelor, care au scăzut cu 2,6% față de februarie, și pentru zahăr, care s-a ieftinit cu 5,4%. Prețurile mai mici la zahăr au reflectat în principal o revizuire în creștere a producției așteptate în India și un ritm mai bun al recoltei în Thailanda, a precizat FAO.

Grâul a fost lider al ieftinirii cerealelor pe fondul concurenței puternice la export și a achizițiilor anulate de China, compensând o ușoară creștere a prețurilor la porumb, în parte din cauza dificultăților logistice din Ucraina, a precizat FAO.

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
preturi