Marii comercianți vor trebui să respecte termene și condiiți mai stricte în relația cu furnizorii de produse, în baza Directivei Europene privind practicile comerciale neloiale, proiectul, analizat de Profit.ro, fiind deja redactat la nivel politic.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Astfel, marile lanțuri de retail vor trebui să respecte diferite condiții, precum, din nou, termenul de cel mult 7 zile pentru plata furnizorului în cazul produselor proaspete, imposibilitatea de a solicita furnizorului plăți sau taxe care nu sunt legate de vânzarea produselor, un termen clar de preaviz pentru anularea unei comenzi și o serie de alte reguli menite a asigura un tratament corect furnizorului.
Documentul incluzând toate viitoarele reguli poate fi pus integral la dispoziția abonaților Profit Insider
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dacă anterior legea prevedea că termenul de plată al comerciantului către furnizor pentru produsele contractate și livrate este stabilit prin negocierea contractului, dar fără să depășească 30 de zile calendaristice, acum noua prevedere stabilește că ”termenul de plată al comerciantului către furnizor pentru produsele contractate și livrate se stabilește prin negocierea contractului”, fără a mai menționa vreun interval limită.
Totodată, termenul de plată pentru produsele alimentare proaspete, care anterior nu putea fi mai mare de 7 zile calendaristice, a fost majorat, stabilindu-se că nu poate fi mai mare de 14 zile lucrătoare de la data recepționării mărfii de către beneficiar.
CITEȘTE ȘI Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Lidl pregătește noi magazine, în locul autogării Rahova, cumpărată de la familia Carabulea, și în locul celui mai mare centru de montaj al instalațiilor GPL din sud-estul EuropeiEste bine de știut: Statele membre ale Uniunii Europene trebuie să transpună în legislația națională, până la 1 mai 2021, prevederile Directivei (UE) 2019/633 a Parlamentului European și a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar. Directiva a pornit de la constatarea că în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar se constată în mod curent inegalități semnificative în ceea ce privește puterea de negociere a furnizorilor și cea a cumpărătorilor de produse agricole și alimentare.
CITEȘTE ȘI Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat?”Respectivele inegalități privind puterea de negociere pot conduce la practici comerciale neloiale în cazurile în care parteneri comerciali mai importanți și mai puternici încearcă să impună anumite practici sau clauze contractuale care sunt în avantajul lor în legătură cu o tranzacție de vânzare. De exemplu, este posibil ca astfel de practici: să se abată în mod considerabil de la buna conduită comercială, să fie contrare bunei-credințe și corectitudinii și să fie impuse în mod unilateral de un partener comercial unui alt partener comercial; sau să impună un transfer nejustificat și disproporționat al riscului economic de la un partener comercial la altul; sau să impună o inegalitate semnificativă în ceea ce privește drepturile și obligațiile în defavoarea unui partener comercial”, arată Uniunea Europeană.
CITEȘTE ȘI European Food&Drink pășește în 2021 fără datorii la bugetele de stat. Contribuții achitate în ultimul an de peste 110 milioane de euroAutoritățile urmează acum să discute documentul de transpunere a directivei menționate.
CITEȘTE ȘI Carrefour își întărește echipa de management din RomâniaAstfel, proiectul respectiv prevede, printre multe altele, interzicerea practicilor comerciale neloiale în următoarea formă:
(1) În cazul în care contractul prevede livrarea produselor în mod regulat sunt interzise practicile comerciale neloiale prin care cumpărătorul plăteste furnizorului:
a) mai târziu de 7 zile calendaristice, calculate de la momentul livrării, pentru produsele agricole și alimentare precum produsele din carne, pește și brutărie necongelate, ouă, lapte, legume și fructe proaspete;
b) mai târziu de 30 de zile calendaristice, calculate de la momentul livrării, pentru celelalte produse agricole și alimentare;
c) mai târziu de 60 de zile calendaristice pentru produsele agricole și alimentare a căror durabilitate este mai mare de 12 luni sau intră în categoria produselor fără termen de valabilitate.
(2) În cazul în care contractul nu prevede livrarea produselor în mod regulat, sunt interzise practicile comerciale neloiale prin care cumpărătorul plătește fumizorului:
a) mai târziu de 7 zile calendaristice, calculate de la momentul livrării, pentru produsele agricole și alimentare precum produsele din carne, pește și brutărie necongelate, ouă, lapte, legume și fructe proaspete;
b) mai târziu de 30 de zile calendaristice, calculate de la momentul livrării, pentru produsele pentru celelalte produse agricole și alimentare;
(3) Cumpărătorului îi este interzis să stabilească un termen de preaviz mai mic de 30 de zile pentru anularea comenzilor de produse agricole și alimentare, pentru a nu pune furnizorul în imposibilitatea de a comercializa sau de a utiliza produsele respective.
(4) Cumpărătorului îi este interzis să modifice în mod unilateral clauzele unui contract pentru produse agricole și alimentare care se referă la frecvența, metoda, locul, calendarul sau volumul furnizării sau livrării produselor agricole și alimentare, standardele de calitate, condițiile de plată sau prețurile sau în ceea ce privește fumizarea de servicii, în măsura în care acestea sunt menționate în condițiile de preaviz.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Surpriză: Grupul Agricover, controlat de omul de afaceri iranian Jabbar Kanani, unul dintre principalii jucători agribusiness din România, având alături BERD, vine la bursă pentru 40 milioane euro(5) Este interzis cumpărătorului să solicite furnizorului plăți care nu sunt legate de vânzarea produselor agricole și alimentare ale furnizorului.
Documentul incluzând și alte viitoare reguli ce vor fi impuse poate fi pus integral la dispoziția abonaților Profit Insider
Nerespectarea condițiilor menționate va fi sancționată cu amendă de la 250.000 lei la 500.000 lei.
Pentru aceste fapte se vor aplica individual sau cumulativ urmțătoarele măsuri complementare:
a) suspendarea sau anularea, după caz, a avizului, acordului sau a autorizației de exercitare a unei activități;
b) suspendarea activității agentului economic;
c) retragerea licenței sau a avizului pentru anumite operațiuni ori pentru activități de comerț exterior, temporar sau definitiv.
Mai mult, săvârșirea în mod repetat de acte comerciale neloiale va fi sanctiontă cu amendă calculată prin aplicarea procentului de 1% din total venituri din anul fiscal precedent.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Safety Broker, cel mai mare jucător independent de profil, lansează o rețea de cafenele în spații ale partenerilor, pentru a ridica volumul primelor intermediate. "Business-ul din Corbeanca s-a dublat de când am deschis cafenelele!"Potrivit proiectului, Consiliul Concurenței va asigura protecția, menținerea și stimularea concurenței și a unui mediu concurențial normal, în vederea promovării intereselor consumatorilor.
În cazul în care Consiliul Concurenței constată că un cumpărător a încălcat interdicțiile menționate, acesta poate dispune o serie de alte măsuri în relația cu retailerii, prezentate în același document.