Lidl în România - Ziua cu cei mai mulți clienți. Olga Drăguinea, membru în Consiliul de Conducere Lidl: Tendința de "stock-up" a devenit mai importantă

Retail   
Lidl în România - Ziua cu cei mai mulți clienți. Olga Drăguinea, membru în Consiliul de Conducere Lidl:  Tendința de "stock-up" a devenit mai importantă

În 2024, tranzacțiile recente și intrarea unor noi jucători pe piață au accentuat competitivitatea pieței, iar retailerii au fost nevoiți să adopte strategii diverse pentru a răspunde cerințelor în continuă schimbare ale consumatorilor, spune, pentru Profit.ro, Olga Drăguinea, membru în Consiliul de Conducere Lidl România, Director Național Financiar și Administrativ, adăugând că această competitivitate va continua și anul acesta.

Cea mai importantă tranzacție pe piața de retail din 2024, care ar urma să fie finalizată în 2025, a fost vânzarea retailerului Profi, deținut de fondul de investiții MidEurope Partners, către Mega Image.

Urmărește-ne și pe Google News

Piața de retail locală a fost marcată în 2024 și de intrarea grupului polonez Zabka, care pe piața-mamă are peste 10.000 de magazine, iar în România a ajuns deja la peste 50 de magazine sub brandul Froo.

Evenimente

“Expansiunea retailerilor va viza inclusiv comunitățile mai mici, în care există o cerere neacoperită pentru comerțul modern. Estimăm că românii vor continua să se îndrepte către discounteri ca urmare a provocărilor legate de inflație și a presiunii asupra puterii de cumpărare. Promoțiile și reducerile vor juca în continuare un rol important în deciziile de cumpărare, iar creativitatea și execuția plasărilor instore vor influența achizițiile și loialitatea clienților”, spune Olga Drăguinea.

FOTO McDonald’s marchează în România un moment-cheie. Surprize pentru clienți în an aniversar CITEȘTE ȘI FOTO McDonald’s marchează în România un moment-cheie. Surprize pentru clienți în an aniversar

Există și oportunități semnificative în România, continuă ea, precum dezvoltarea infrastructurii, investițiile din fonduri europene și apartenența la spațiul Schengen, care vor stimula creșterea economică și atragerea investitorilor.

“Retailerii capabili să se adapteze rapid la dinamica pieței, oferind produse sustenabile și accesibile, vor avea perspective solide de creștere. Nu în ultimul rând, digitalizarea și automatizarea vor juca un rol esențial în eficientizarea proceselor interne și îmbunătățirea experienței de cumpărături pentru clienți”, precizează aceasta.

Discounterul german Lidl, parte din grupul Schwarz, liderul pieței de retail locală, după cifra de afaceri din 2023, ultimul an pentru care există date financiare disponibile, va deschide 37 de magazine noi anul acesta, 12 fiind deja inaugurate, accelerând astfel expansiunea pe piața locală.

“Numărul de clienți este în continuă creștere, pe măsură ce ne extindem și ne consolidăm poziția în piață. În zilele de vineri se înregistrează cel mai mare număr de clienți care aleg să vină în magazinele Lidl, urmat de zilele joi și luni, zilele noastre de promoții, conform modelului nostru de business.

În acord cu volumul de vânzări, cele mai multe cumpărături se fac însă în zilele de sâmbătă, urmate de vineri și joi”, afirmă Olga Drăguinea.

Lidl în România - Ziua cu cei mai mulți clienți. Olga Drăguinea, membru în Consiliul de Conducere Lidl: Tendința de

În ceea ce privește valoarea medie a coșului de cumpărături, în 2024 aceasta a crescut cu aproximativ 9% față de anul precendent, spune Olga Drăguinea, evoluția fiind determinată nu doar de presiunile inflaționiste, ci și de schimbarea comportamentului de cumpărare.

“Consumatorii au redus frecvența vizitelor în magazine, dar au cumpărat cantități mai mari per tranzacție. Fenomenul a fost mai vizibil în rândul familiilor cu copii și al tinerilor fără copii, iar tendința de "stock-up" – realizarea de stocuri pentru acasă – a devenit mai importantă, contribuind la creșterea dimensiunii coșului de cumpărături”, explică Olga Drăguinea, care estimează că bonul mediu ar putea să continue să crească în 2025, însă creșterea va depinde în mare măsură de evoluția contextului economic și stabilizarea inflației.

“De asemenea, în condițiile unei presiuni continue asupra puterii de cumpărare a consumatorilor, este posibil ca o creștere a bonului mediu să fie moderată”, subliniază ea.

FOTO American Asian Tasty deschide un restaurant Puii Mei în Colosseum Mall CITEȘTE ȘI FOTO American Asian Tasty deschide un restaurant Puii Mei în Colosseum Mall

“România a înregistrat în 2024 o rată anuală a inflației de 5,1%, conform datelor Institutului Național de Statistică, influențată de creșterea prețurilor la alimente cu 5,9%, la produsele nealimentare cu 4,38% și la servicii cu 7,1%.

Pentru 2025, estimările oficiale indică, la acest moment, un trend ușor descendent al inflației. În același timp, cererea crescută pentru anumite produse și servicii poate duce la creșteri temporare de preț, mai ales în cazul produselor sezoniere.

Factorii externi, precum fluctuațiile prețurilor la energie și combustibili sau condițiile meteorologice nefavorabile, cum ar fi seceta prelungită, vor continua să influențeze evoluția prețurilor în 2025”, mai spune aceasta.

viewscnt
Afla mai multe despre
olga drăguinea
lidl