FOTO Lidl sub asaltul inspectorilor ANPC, zeci de magazine închise. "Nu știu dacă în țara de origine se mănâncă legume și fructe mucegăite sau prețurile de la raft nu se potrivesc cu cele de la casă."

FOTO Lidl sub asaltul inspectorilor ANPC, zeci de magazine închise. "Nu știu dacă în țara de origine se mănâncă legume și fructe mucegăite sau prețurile de la raft nu se potrivesc cu cele de la casă."
scris 17 feb 2023

Comisarii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au dat amenzi de peste 7 milioane de lei în urma unor controale făcute în supermarketurile Lidl din toată țara. Astfel, au fost găsite la vânzare fructe și legume cu mucegai, produse alimentare expirate sau cu ambalajul deteriorat, vitrine și rafturi pline de mizerie și resturi, dar au fost constatate și nereguli privind etichetarea sau neconcordanța prețului de la raft cu cel de la casa de marcat. În cazul a 38 de magazine s-a decis oprirea temporară a activității până la remedierea deficiențelor.

VEZI AICI ȘI ANPC a amendat 265 de magazine Lidl: Nu suntem pelicanii Europei! UPDATE Reacția Lidl

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor anunță că, de la începutul anului, a făcut - în cadrul unei tematici de control care prevede supravegherea modului în care marile lanțuri de retail, care activează în România, respectă legislația în domeniu - 307 acțiuni de verificare a supermarketurilor Lidl, la nivel național.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Proprietarii Dedeman cumpără o suprafață imensă de pământ de la cel mai mare manager de terenuri agricole din lume. Cea mai mare tranzacție a ultimilor ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proprietarii Dedeman cumpără o suprafață imensă de pământ de la cel mai mare manager de terenuri agricole din lume. Cea mai mare tranzacție a ultimilor ani
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În urma neregulilor constatate, comisarii ANPC au dat 481 de amenzi contravenționale, în valoare de aproximativ 7,3 milioane de lei, 133 de avertismente.

FOTO Lidl sub asaltul inspectorilor ANPC, zeci de magazine închise.

Totodată, ei au decis oprirea definitivă de la comercializare a unor produse neconforme în valoare de peste 125.000 de lei, oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor, în cazul a 38 de unități situate în județele: Arad, Prahova, Caraș-Severin, Hunedoara, Neamț, Iași, Constanța, Olt, Dolj, Brașov, Alba, Mureș, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Bistrița Năsăud, Ilfov și municipiul București.

De asemenea, comisarii au formulat propunerea încetării practicilor comerciale incorecte, în cazul a 66 de unități, și au decis închiderea temporară pentru o perioadă de până la 6 luni, pentru un magazin din municipiul Bacău.

FOTO Lidl sub asaltul inspectorilor ANPC, zeci de magazine închise.

”Nu știu cum funcționează această rețea în celelalte țări. Speram ca măcar în România să fie un exemplu pentru toți ceilalți, dar mai ales pentru noi. De asemenea nu știu dacă, în țara de origine a acestui operator economic, se mănâncă legume și fructe mucegăite sau prețurile de la raft nu se potrivesc cu cele de la casă. Mă întreb și dacă, după venirea unei autorități în control și aplicarea unor sancțiuni, lucrurile sunt tratate cu aceeași superficialitate și dezinteres. Noi ne luaserăm pixuri să învățăm ce trebuie să facem, dar a trebuit să scriem cu ele în procese verbale de sancțiune”, a afirmat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

FOTO Petre Niculae lansează Politehnica Business Tower, investiție de 18 milioane de euro. “Este un proiect de suflet.\ CITEȘTE ȘI FOTO Petre Niculae lansează Politehnica Business Tower, investiție de 18 milioane de euro. “Este un proiect de suflet."

Printre abateri de la legislație constatate se numără comercializarea unor produse alimentare cu data durabilității minimale depășită, depozitare a unor produse de panificație neambalate, în lazi cu praf și impurități, folosirea unor vitrine sau lăzi frigorifice fără grafice de monitorizare a temperaturii, deteriorate sau neigienizate, cu gheață în exces, depuneri de praf, mâzgă, resturi alimentare și de ambalaj, lovite, cu rugină, chedere rupte, utilizarea unor rafturi de expunere și a unor tăvi deteriorate sau neigienizate, folosirea unor cuptoare neigienizate, comercializarea unor produse fără a avea eticheta cu elemente de identificare privind lotul și data limită de consum, comercializarea unor produse alimentare cu ambalaje depreciate, devidate, cu lovituri mecanice, comercializarea unor fructe/legume ca fiind calitatea I când, în realitate, prezentau lovituri mecanice, mucegai și zone încolțite, lipsa de la raft a prețurilor produselor, nerespectarea regimului promoțiilor (lipsa de la raft a produsului de referință, în cazul comercializării produselor, în sistem multipack, nespecificarea perioadei în care se desfășura promoția etc.), neconcordanțe între prețul produselor de la raft și cel de la casa de marcat, existența unor condiții de depozitare necorespunzătoare, cu curățenie deficitară, lipsa menționării factorilor alergeni de pe etichetele produse în magazine, lipsa menționării țării de proveniență a unora dintre produse, nerespectarea temperaturii de depozitare indicate de producător, comercializarea unor produse electrice cu certificate de garanție incomplete, lipsa declarațiilor de conformitate în cazul unor produse electrocasnice comercializate sau netraducerea acestora în limba română, lipsa traducerii în limba română pe etichetele unora dintre produse, lipsa menționării pe etichetă a termenului de valabilitate al produsului, comercializarea unor produse cu fibre textile cu risc de inhalare pentru copiii aflați în limita de vârstă indicate de producători.

FOTO Lidl sub asaltul inspectorilor ANPC, zeci de magazine închise.

Lidl a anunțat recent că deschide în România cel mai mare centru logistic din portofoliul său, în comuna Fundeni, județul Călărași. Noul depozit, amplasat strategic în apropierea autostrăzii A2, va deservi aprovizionarea a peste 55 de magazine din zona de sud și sud-est a țării. 

VEZI AICI ȘI Proces Lidl pentru un depozit într-o zonă strategică a României. Radar ce comunică cu Deveselu, mutat

Cel de-al șaselea sediu regional se întinde pe o suprafață totală construită de peste 56.000 m2 și o suprafață a terenului de peste 173.000 m2, fiind astfel cel mai mare depozit din portofoliul Lidl.

Amplasată în apropierea autostrăzii A2, clădirea este un punct logistic extrem de important pentru eficientizarea procesului de distribuție în zona de sud și sud - est a țării.

EXCLUSIV Grupul NCH Capital, reprezentat local de Siminel Andrei, discută cu cel mai mare manager de terenuri agricole din lume CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul NCH Capital, reprezentat local de Siminel Andrei, discută cu cel mai mare manager de terenuri agricole din lume

„Deschiderea depozitului din comuna Fundeni, din apropiere de A2, a venit ca un pas firesc, odată cu  extinderea rețelei noastre de magazine. Pentru că suntem la cel de-al șaselea depozit din portofoliul nostru, experiența ne-a oferit ocazia să testăm și să dezvoltăm mai multe soluții care ne permit să optimizăm timpii de aprovizionare a magazinelor, să avem o și mai mare acuratețe a stocurilor de produse și totodată să reducem amprenta de carbon generată de activitatea din depozit”, a spus Cezar Rotaru, Director Sediul Regional Fundeni, Lidl România.

FOTO Lidl sub asaltul inspectorilor ANPC, zeci de magazine închise.


Inaugurarea celui mai mare depozit logistic din portofoliul Lidl are un impact pozitiv și asupra economiei locale, prin crearea a peste 250 de locuri de muncă, atât în zona operațională, cât și în cea administrativă.

FOTO Lidl sub asaltul inspectorilor ANPC, zeci de magazine închise.

În prezent, Lidl operează peste 12.000 de magazine și peste 200 de centre logistice și depozite în 31 de țări. În plus, compania are peste 360.000 de angajați.

Profit.ro a anunțat că Lidl, după o creștere de aproape 14% în 2021 față de anul anterior, continuă să conducă piața de retail locală, urmat îndeaproape de Kaufland, care a fost detronat din fruntea clasamentului în 2020. Dacă în primul an al pandemiei primii trei mari jucători erau aproape pe picior de egalitate în ceea ce privește veniturile obținute, rezultatele din 2021, analizate de Profit.ro, arată că lupta pentru primul loc nu mai este atât de strânsă.

Cu afaceri de aproape 14,9 miliarde de lei în 2021 (peste 3 miliarde de euro), Lidl și-a securizat în 2021, conform ultimelor date, poziția de lider al pieței de retail locală, semn că extinderea agresivă din ultimii doi ani a dat roade.

Doar în 2021 retailerul german a inaugurat 33 de magazine noi, ajungând în prezent la o rețea de peste 300 de magazine la nivel național, dintre care 37 în București, și 5 centre logistice.  Lidl a intrat pe piața locală în 2011, iar de atunci businesss-ul său a crescut constant, cele mai mari creșteri fiind consemnate în ultimii doi ani. 

Dacă, în 2019, discounterul german era pe locul 2, după Kaufland, în 2020 a devenit liderul pieței de retail, înregistrând afaceri de 12,9 miliarde de lei (aprox. 2,6 miliarde de euro), de la aproape 9,8 miliarde de lei în 2019. Așadar, în primul an de pandemie, Lidl a avut un avans considerabil, afacerile sale urcând cu 24%.

Lidl și Kaufland fac parte din grupul Schwarz, al șaselea cel mai mare retailer din lume după cifra de afaceri.

FOTO Lidl sub asaltul inspectorilor ANPC, zeci de magazine închise.

viewscnt
Afla mai multe despre
lidl
depozit