Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a verificat operatorii economici de alimentație publică din zona Pieței Unirii din București și au fost date amenzi în valoare de 188.000 de lei. Comisarii ANPC au găsit mai multe nereguli, printre care produse expirate, insecte vii, folosirea unor ustensile uzate sau murdare.
ANPC a transmis că au avut loc acțiuni de control la operatorii economici care desfășoară activități comerciale, în domeniul produselor alimentare sau de alimentație publică, în zona Pieței Unirii din Sectorul 3 al Capitalei, scrie News.ro.
Urmărește-ne și pe Google News
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Focar de gripă aviară diagnosticat la Peneș Curcanul, cel mai mare producător de carne de curcan din România
“Prioritizăm informațiile primite în mediul online, la nivelul Academiei Comisarilor. Vizăm, în anul 2023, zonele cu impact social major și, în consecință, vom fi prezenți peste tot unde situația o va impune!”, a declarat președintele ANPC, Horia Constantinescu.
În urma verificărilor, 20 de operatori economici au fost sancționați, primind amenzi în valoare totală de 188.000 de lei. De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare peste 400 de kilograme de produse alimentare neconforme. Comisarii ANPC au închis temporar șase unități și trei vitrine frigorifice de la al șaptelea operator economic.
Companiile sancționate au fost:
- SC Doely Gustos SRL
- SC Market Media Food SRL - Trattoria Verdi
- SC Avicri Food & Drinks SRL (oprit temporar de la funcționare)
- SC Emest Prest Service SRL
- SC Bianco Latte SRL – Borsalino (oprit temporar de la funcționare)
- SC Tomorrow Food SRL - Level Up Fast Food
- SC Comida Mexicana SRL - Casa de Tacos
- SC Carrefour România SA (oprit temporar de la funcționare 3 vitrine frigorifice)
- SC Pan Ion Prod Com SRL
- SC Pamfi Jina SRL
- SC Premier Restaurants Romania SRL - McDonald’s Unirii
- SC Zoomserie SRL – Cofetăria Zoomserie
- SC Patiseria Tineretului S.R.L - Patiseria Tineretului (oprit temporar de la funcționare)
- SC Berezka Stores SRL
- SC Il Maestro S.R.L – Megapan
- SC US Food Network SA - KFC Unirii
- SC MLS Invest Trading SRL – Chopstix (oprit temporar de la funcționare)
- SC Denis si bunicii SRL - Casa Denis Fast Food Delivery (oprit temporar de la funcționare)
- Sc ALEXDMA Panification SRL - Covrigăria Alex (oprit temporar de la funcționare)
Printre deficiențele constatate de comisarii ANPC au fost: folosirea unor produse alimentare fără etichete cu elemente de identificare și caracterizare și fără menționarea datei limită de consum; prezența insectelor vii în unitate; nerespectarea vecinătății produselor alimentare în spațiile frigorifice (respectiv ouă neigenizate depozitate în imediata vecinătate cu semipreparatelor); schimbarea stării termice inițiale a produselor alimentare; comercializarea unor produse alimentare cu data limită de consum depașită; utilizarea unor ustensile de bucătărie neprofesionale și cu grad avansat de uzură și a bureților de sârmă; nerespectarea condițiilor de depozitare menționate de producător.
Alte nereguli găsite de echipele de control au fost: folosirea unor agregate frigorifice neigenizate corespunzător cu lichide scurse, și rugină, cu depuneri de gheață, cu tăvile deteriorate, cu fisuri și rupturi; depozitare produselor direct pe paviment; colectarea rezidurilor in recipiente neacoperite, folosirea unor hote cu acumulare cantitativă de praf și grăsime la nivelul tubulaturii; lipsa menționării, în lista meniu, a faptului că ingredientul prezentat era de fapt un înlocuitor pe bază de grăsimi vegetale; nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor la masa caldă; depozitarea produselor la temperatura mediului ambiant.
În urma verificărilor ANPC a mai constatat: folosirea unor cântare fără verificare metrologică; lipsa autorizației de funcționare; comercializarea unor produse a căror proveniența nu a putut fi stabilită; utilizarea unei mese de lucru cu rugină, acumulări de praf, grăsime si rupturi; folosirea unor produse alimentare cu modificări organoleptice și ambalaje; utilizarea, la bar, de paie din material plastic neambalate individual; diferențe de gramaj între produsele de patiserie; existența pavimentului cu plăci de gresie sparte/fisurate și cu tavan cu pete de grăsime și impurități; lipsa graficului de schimbare a uleiului de prăjire; reutilizarea ambalajelor din material plastic.