EXCLUSIV Situație inedită la Alpin 57 Lux, unul dintre cei mai mari producători de înghețată din România: Doi directori generali pe același scaun, după o decizie cu apel. Reacția companiei

EXCLUSIV Situație inedită la Alpin 57 Lux, unul dintre cei mai mari producători de înghețată din România: Doi directori generali pe același scaun, după o decizie cu apel. Reacția companiei
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 3 feb 2023

Alpin 57 Lux, unul dintre cei mai mari producători de înghețată din România, se confruntă cu o situație inedită în privința conducerii companiei, după ce fostul CEO Mihaela Cuțurescu a câștigat în instanță, cu posibilitate de apel, revenirea pe post, celălalt director general fiind Natalia Gelshtein Kishsh, numită în funcție în iulie 2022 în urma revocării mandatului lui Cuțurescu, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Fostul CEO a cerut instanței anularea deciziei de concediere și daune morale de 1 milion de euro, acuzând o hărțuire psihologică la care ar fi fost supusă, și încă 1 milion de euro invocând interzicerea dreptului la muncă.

Urmărește-ne și pe Google News

În cererea adresată Tribunalului București, Cuțurescu a susținut că ar fi fost hărțuită de reprezentanții Alpin 57 Lux prin convocarea la cercetare disciplinară, pentru false abateri disciplinare, cercetare care ar fi rămas nefinalizată, precum și concedierea sub motivul reorganizării, prin desființarea postului de manager financiar, în condițiile în care ocupa funcția de CEO, conform contractului individual de muncă.

Se înmulțesc cazurile în care angajații primesc bani de la companii pentru hărțuire la locul de muncă. După Orange, și Ericsson trebuie să plătească daune morale de 10.000 euro CITEȘTE ȘI Se înmulțesc cazurile în care angajații primesc bani de la companii pentru hărțuire la locul de muncă. După Orange, și Ericsson trebuie să plătească daune morale de 10.000 euro

Instanța a admis în parte cererea, a obligat compania la plata unei diferențe salariale și a anulat decizia privind concedierea.

Profit.ro a anunțat, în decembrie 2021, că Mihaela Cuțurescu a fost numită în funcția de CEO al Alpin 57 Lux.

  Conflict în interiorul UPC România, cu director concediat pentru că ar fi scos date cu amenințări că vor fi trimise în SUA la fostul șef SRI, daune de 750.000 euro și 1 milion euro invocat pentru a nu le divulga CITEȘTE ȘI Conflict în interiorul UPC România, cu director concediat pentru că ar fi scos date cu amenințări că vor fi trimise în SUA la fostul șef SRI, daune de 750.000 euro și 1 milion euro invocat pentru a nu le divulga

Compania Alpin 57 Lux apreciază, într-un mesaj transmis pentru Profit.ro, că hotărârea judecătorească ar intra în conflict cu Legea societăților comerciale și ar încălca drepturile fundamentale ale acționarilor.
 
În plus, mai spune compania, Mihaela Cuțurescu "și-a pierdut complet încrederea acționarului".
 
"Vă informăm că, în data de 4 iulie 2022, Consiliul de Supraveghere Alpin 57 Lux a adoptat hotărârea prin care Natalia Gelshtein Kishsh a fost numită în funcția de director general începând cu data de 6 iulie 2022. Fostul director general Mihaela Cuțurescu, nefiind de acord cu hotărârea Consiliului de Supraveghere, a intentat o acțiune în instanță prin care a solicitat repunerea în funcția de CEO, susținând că a avut un contract individual de muncă pe durată nedeterminată, ceea ce, în opinia acesteia, a însemnat că nici Consiliul de Supraveghere, nici acționarul nu își poate exercita drepturile de a administra societatea și poate rezilia din timp prerogativele CEO.

Din păcate, instanța de fond a decis repunerea Mihaelei Cuțurescu în funcția de CEO, iar compania urmează să respecte hotărârea judecătorească. Totuși, în opinia noastră, hotărârea judecătorească intră în conflict cu Legea societăților române și încalcă drepturile fundamentale ale acționarilor, iar decizia Consiliului de Supraveghere, înscrierea în Registrul Comerțului și contractul de administrare al Nataliei Gelshtein Kishsh sunt încă în vigoare, aceste documente nu au fost recunoscute de instanță ca fiind nule. Se va depune recurs pentru a apăra dreptul acționarului de a administra societatea.

Până la încheierea litigiului judiciar, acționarul a decis să o numească pe Natalia Gelshtein Kishsh ca reprezentant în cadrul companiei pentru a asigura continuitatea și sustenabilitatea afacerii și pentru a proteja interesele companiei și ale angajaților. În această calitate, Natalia Gelshtein Kishsh exercită control asupra acțiunilor Mihaelei Cuțurescu, care, în conformitate cu contractul individual de muncă și fișele postului, raportează Acționarului.

Totuși, dorim să subliniem că doamna Mihaela Cuțurescu și-a pierdut complet încrederea acționarului companiei. Compania continuă în prezent să își desfășoare activitatea ca de obicei, iar acționarul, conducerea și angajații speră la o rezolvare rapidă a situației".

În ultimii 15 ani, Natalia Gelshtein-Kishsh a lucrat la Danone îndeplinind diferite roluri, începând cu funcția de director de vânzări în Republica Cehă, precum și în Ucraina și Rusia. A fost director de piață pentru România, Bulgaria și Țările Adriatice în aprilie 2017 și lucrat timp de 3 ani la Danone Rusia în calitate de director Modern Trade & On-Premise.

Gelshtein-Kishsh a lucrat la subsidiara Coca-Cola din Rusia, începând cu funcția de Brand Manager în 1998 și ulterior ca National Key Account Manager între 2000 și 2003.

Oracle România și-a concediat un manager pentru că a cumpărat neautorizat laptopuri, pe care ulterior le-a sustras din companie și le-a vândut pe OLX CITEȘTE ȘI Oracle România și-a concediat un manager pentru că a cumpărat neautorizat laptopuri, pe care ulterior le-a sustras din companie și le-a vândut pe OLX

Mihaela Cuțurescu, numită în funcția de CEO în decembrie 2021, a fost manager transaction advisory services la EY (Ernst&Young) România, acumulând experiență în servicii de analiză diagnostic, finanțe corporative și audit financiar extern în domenii ca sănătate, energie și utilități, bunuri industriale, telecom sau FMCG.

În 2016, an în care Alpin 57 Lux a fost preluată de trustul Food Union, aceasta a devenit CFO în cadrul companiei.

Alpin 57 Lux este una dintre cele mai mari companii de înghețată din România. Înființată de Ioan Istrate ca afacere de familie, în 1994, compania a fost preluată de grupul Food Union în 2016.

Ioan Istrate este prezent în Consiliul de administrație al companiei, potrivit datelor din Monitorul Oficial.

Afacerile Sameday au depășit 800 milioane de lei în 2022. Extindere internațională CITEȘTE ȘI Afacerile Sameday au depășit 800 milioane de lei în 2022. Extindere internațională

Compania își desfășoară activitatea în fabrica din Sebeș, județul Alba, și a raportat în 2021 un business de 106,96 milioane de lei, profitul net depășind 1,5 milioane de lei.

Food Union este principalul producător de înghețată în Țările Baltice și Danemarca, iar în Norvegia, România, Rusia și Belarus deține o poziție solidă.

Grupul Food Union este susținut de compania de investiții Meridian Capital Limited din Hong Kong și de PAG, una dintre cele mai mari firme de capital privat din Asia.

viewscnt
Afla mai multe despre
alpin 57
mihaela cuturescu