Armata SUA cumpără masiv fructe de mare japoneze

Armata SUA cumpără masiv fructe de mare japoneze
scris 30 oct 2023

SUA au început să cumpere cantități masive de fructe de mare japoneze pentru forțele lor militare, în răspuns la interdicția impusă acestor produse de China, după ce Tokyo a început să deverseze în mare apa din rezervoarele centralei nucleare din Fukushima, avariată în dezastrul din 2011, relatează Reuters.

Ambasadorul american în Japonia, Emanuel Rahm, a precizat într-un interviu acordat agenției Reuters că "va fi un contract pe termen lung între forțele armate americane și industria piscicolă din Japonia".

Urmărește-ne și pe Google News
Fondul de investiții Aurelius Group discută preluarea rețelei de magazine The Body Shop, prezentă și în România CITEȘTE ȘI Fondul de investiții Aurelius Group discută preluarea rețelei de magazine The Body Shop, prezentă și în România

"Cea mai bună modalitate despre care am demonstrat că funcționează în a contracara coerciția economică a Chinei este de a veni în ajutorul țării sau industriei vizate", a explicat acesta.

Washingtonul ar trebui să mai caute în plan mai larg moduri prin care să contribuie la a compensa interdicția chineză, care face parte din "războaiele economice" ale Chinei, a mai spus ambasadorul american, scrie Agerpres.

China, care era cel mai mare importator de fructe de mare japoneze, afirmă că interdicția impusă acestora a fost decisă din considerente de siguranță. Totuși, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), agenția nucleară a ONU, a garantat pentru siguranța deversării în Pacific a apelor folosite pentru răcirea reactoarelor avariate de la centrala nucleară Fukushima Daiichi, avariată după tsunamiul produs în 2011 în nord-estul țării. Operațiunea de deversare a început în august. Duminică, miniștrii comerțului din G7 au cerut revocarea imediată a interdicțiilor impuse achizițiilor de alimente japoneze.

Întrebat în legătură cu declarațiile ambasadorului american în Japonia, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez Wang Webin a afirmat în conferința de presă de luni că "responsabilitatea diplomaților este de a promova prietenia între țări și nu de a defăima alte țări și de a crea probleme".

Prima achiziție de fructe de americane în cadrul planului SUA implică aproape o tonă metrică de scoici, ceea ce înseamnă totuși doar o mică fracțiune din cele peste 100.000 de tone exportate de Japonia în China anul trecut.

Potrivit ambasadorului american, scoicile vor fi introduse în meniurile oferite militarilor la cantine și pe nave, dar vor fi vândute și în magazinele și restaurantele din bazele militare, iar achizițiile vor fi extinse în timp la toate tipurile de fructe de mare. Armata americană nu a mai cumpărat fructe de mare de pe piața locală japoneză, a menționat Rahm.

SUA ar putea de asemenea să examineze importurile generale de pește din Japonia și China, a mai indicat acesta.

Meta a anunțat abonamentele pentru utilizatorii Facebook și Instagram. Cât trebuie să plătești ca să scapi de reclame CITEȘTE ȘI Meta a anunțat abonamentele pentru utilizatorii Facebook și Instagram. Cât trebuie să plătești ca să scapi de reclame

Emanuel, fost șef de personal al Casei Albe în timpul președintelui Barack Obama, a făcut în ultimele luni o serie de afirmații lipsite de menajamente în direcția Chinei, vizând diverse chestiuni, inclusiv legate de politicile sale economice, lipsa de transparență a procesului de luare de deciziilor și tratamentul acordat companiilor străine; în același timp, înalți oficiali americani, inclusiv secretarul de stat Antony Blinken, au vizitat Beijingul într-un efort de îmbunătățire a relațiilor.

Întrebat dacă se consideră un "dur" în privința Chinei, Emanuel a respins acest apelativ, declarându-se "realist" și a subliniat că este vorba de o țară care se confruntă cu provocări economice majore, exacerbate de o conducere care refuză să țină cont de sistemele internaționale.

viewscnt
Afla mai multe despre
armata sua
fructe de mare