Comisia Europeană a adoptat noi măsuri pentru a proteja sănătatea umană și mediul prin restricționarea utilizării acidului undecafluorohexanoic (“PFHxA”) și a substanțelor înrudite cu PFHxA, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.
Aceste subgrupuri de substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (denumite “poluanți eterni” – PFAS) sunt foarte persistente și mobile în apă, iar utilizarea lor în anumite produse prezintă un risc inacceptabil pentru sănătatea umană și pentru mediu. “Restricția va interzice utilizarea acestei “substanțe chimice pentru totdeauna”, de exemplu în textile de consum, cutii pentru pizza și unele produse cosmetice. Normele UE ne permit să restricționăm substanțele nocive atunci când există alternative sigure. În beneficiul tuturor consumatorilor și pentru o transformare ecologică a societății noastre”, a declarat vicepreședinta Comisiei Europene, Margrethe Vestager.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Restricția privind PFHxA va interzice vânzarea și utilizarea PFHxA în textilele de consum, cum ar fi vestele de ploaie; ambalaje alimentare, cum ar fi cutiile pentru pizza; amestecuri destinate consumatorilor, cum ar fi pulverizatoarele impermeabile; produse cosmetice precum produsele pentru îngrijirea pielii; și în unele aplicații ale spumei de stingere a incendiilor, cum ar fi cele pentru formare și testare, fără a compromite siguranța. Aceasta nu afectează alte aplicații ale PFHxA, de exemplu în semiconductori, baterii sau pile de combustie pentru hidrogen verde, transmite Agerpres.
Restricția privind PFHxA va intra în vigoare în mod oficial la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial. Aceasta va intra în vigoare după perioade de tranziție cuprinse între 18 luni și 5 ani, în funcție de utilizare, acordând timp pentru înlocuirea cu alternative mai sigure.
PFAS sunt denumite “poluanți eterni”, deoarece nu se descompun în mediul natural. Utilizate în multe procese industriale și în multe produse de consum, PFAS necesită o atenție deosebită, având în vedere numărul mare de cazuri de contaminare a solului și a apei, inclusiv a apei potabile.