Una dintre cele mai bogate familii din Belgia își pregătește o extindere puternică în România prin dezvoltatorul său imobiliar, Warehouse & Distribution De Pauw (WDP), planificând să își lărgească portofoliul de proiecte de la 500 de milioane de euro la 1 miliard de euro.
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Tot recent a fost anunțat că România rămâne unul dintre motoarele de creștere a afacerilor dezvoltatorului Warehouse & Distribution De Pauw (WDP) la nivel global, acesta având în derulare în prezent 28 de proiecte, reprezentând investiții de 478 de milioane de euro, dintre care 15 proiecte în România.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Proiectele din România reprezintă investiții de 219 milioane euro, care însumează 389.400 metri pătrați.
6 dintre investițiile lansate în România au termene de finalizare anul acesta, printre clienții final numărându-se retaileri precum Carrefour, Ursus Breweries, Aeronamic Eastern Europe, Kitchen Shop, LPP.
Compania continuă să investească în piața românească, în primul trimestru al anului lansând două proiecte noi, la Dragomirești, investiție totală de 7 milioane de euro. Clienții finali ai acestor proiecte vor fi Arcese șu Media Post, cu care au fost încheiate contracte de închiriere pe termen lung.
Profit.ro a anunțat anterior că WDP și-a asigurat în ultimul trimestru al anului trecut un pachet de investiții noi în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, cu precădere pe piața imobiliară românească, de unde a obținut 18,6 milioane de euro din închirierea spațiilor sale logistice și industriale în 2018.
În ultimele trei luni din anul trecut, WDP a cumpărat de la Carrefour un depozit în localitatea Brazi pe care îl va extinde cu 11.000 de metri pătrați până în toamna acestui an, printr-o investiție estimată la circa 5 milioane de euro. Retailerul francez îl va închiria pe 10 ani.
Tot pentru Carrefour, compania va investi la Deva circa 24 de milioane de euro în dezvoltarea unui centru de distribuție, de unde vor fi alimentate supermaketurile retailerului. Noul depozit va avea o suprafață de 45.000 de metri pătrați și va fi definitivat în trimestrul al patrulea din 2019.
Un buget estimat la circa 45 milioane de euro va fi investit într-un parc logistic din Ștefăneștii de Jos dedicat Auchan. Noile clădiri, care vor totaliza o suprafață de 77.000 de metri pătrați, vor fi închiriate de Auchan timp de șapte ani. Proiectul ar trebui definitivat pe parcursul primului trimestru din 2020.
WDP deține în România 25 de proprietăți închiriabile cu o suprafață totală de peste 623.000 de metri pătrați și o suprafață de aproape 400 de hectare de teren destinat extinderii. Valoarea portofoliului imobiliar local al investitorului era de 447,3 milioane euro la finalul anului trecut și reprezintă o cotă de 13% din activitatea globală a dezvoltatorului belgian.
Familia de investitori, cu exponentul său Tony De Pauw, care conduce afacerile WDP, este creditată de publicația belgiană De Rijkste Belgen cu o avere de 554,4 milioane de euro, ceea ce o plasează pe locul 45 în topul celor mai bogați belgieni.
Investitorii belgienii au investit până acum peste un miliard de euro în proprietăți românești, majoritatea înainte de criză, dar au proiecte de viitor care implică alte sute de milioane de euro.
În ultimul trimestru al anului trecut au fost semnate contracte pentru 324.000 metri pătrați de spații industriale și logistice, adică 60% din cererea totală din 2018, conform datelor companiei de consultanță JLL. Bucureștiul a atras cea mai mare parte a cererii, respectiv 66% din total, acesta fiind urmat de Timișoara și Deva. Aproape 75% din totalul cererii reprezintă contracte noi. Cererea a venit în mare parte de la companiile de retail care au închiriat aproape jumătate din total, la mare distanță fiind distribuitorii și logisticienii (17%) și companiile de bunuri de consum (12%).
Stocul modern de spații industriale din România a depășit la sfârșitul anului trecut 3,75 milioane de metri pătrați, peste 1,9 milioane de metri pătrați fiind construiți în jurul Bucureștiului. Având în vedere proiecte aflate în dezvoltare, JLL estimează că până la jumătatea acestui an stocul va depăși 4 milioane de metri pătrați.
În 2018, au fost finalizate proiecte totalizând mai mult de 400.000 metri pătrați de spații industriale și logistice. Cele mai mari proiecte finalizate în 2018 includ CTPark Bucharest West (115.000 metri pătrați), WDP Pitești (60.000 metri pătrați) și P3 (55.000 metri pătrați). La finele anului 2018, rata de neocupare s-a menținut la un nivel redus de sub 5% având în vedere numărul redus de proiecte speculative.