Un pariu pe o economie puternică: creșteri pe piața fondurilor închise imobiliare din SUA

Un pariu pe o economie puternică: creșteri pe piața fondurilor închise imobiliare din SUA
scris 8 ian 2017

Performanța recentă a titlurilor emise de fondurile care au dețineri imobiliare reprezintă o miză pe o economie în creștere și o inflație crescută, spun analiștii.

În anii crizei, nu le mai voia nimeni. Pe piața fondurilor închise de investiții având plasamente în imobiliare, așa-numitele Real Estate Invest Trust (REIT), în 2008-2009 prăbușirile au fost și de 90%, mișcare subsecventă spargerii balonului rezidențial din SUA din 2006-2007. Ca și obigațiunile cu acoperiri în ipoteci (Morgage Backed Securities – MBS), erau achiziționate numai de cumpărători de ultimă instanță.

Urmărește-ne și pe Google News

La  aproape 5 ani de la începutul revenirii sectorului imobiliar din SUA, titlurile REIT redevin atractive în piață, ceea ce înseamnă fie că investitorii mizează pe dobânzi mai mari și o inflație mai ridicată, fie că există o încredere față de forța creșterii economiei americane, rezumă opinile analiștilor o analiză Reuters.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dezvoltatorul imobiliar Impact vrea să emită obligațiuni de 135 milioane lei CITEȘTE ȘI Dezvoltatorul imobiliar Impact vrea să emită obligațiuni de 135 milioane lei

De la victoria lui Donald Trump în cursa pentru Casa Albă de la 8 noiembrie, performanța pe acest segment de piață este de 4,8%, fiind depășită numai de creșterea de 6,5% a indicelui S&P500. Este o mișcare care a acompaniat majorarea randamentelor titlurilor de stat americane cu scadența la 10 ani de la 1,8%, la 2,4%. În oglindă, când dobânzile pe această scadență scăzuseră la 1,3% în iulie, cu 4 luni înaintea alegerilor, acțiunile fondurilor închise imobiliare consemnau un declin anualizat de 10%.

„Titlurile REIT sunt un derivat de credit și, atât timp cât economia merge bine, aceste instrumente financiare vor performa bine”, spune Alex Goldfarb, analist al respectivei piețe pentru compania de servicii financiare Sandler O’Neill Partners din New York.

Fondul de investiții Eastern European Property și-a vândut singura proprietate din România pentru 1,5 milioane euro CITEȘTE ȘI Fondul de investiții Eastern European Property și-a vândut singura proprietate din România pentru 1,5 milioane euro

Acum, titlurile REIT cresc împreună cu bursa, în anticiparea unei economii mai puternice ca urmare a programului de stimulare fiscală anunțat de noua Administrație Prezidențială republicană. Este interpretarea dată de piață corelării pozitive neobișnuită între dobânzi și aceste derivate ale pieței imobiliare.

De regulă, instrumentele REIT performează slab într-un climat de majorare a ratelor de dobândă, de vreme ce plasamentul în aceste titluri, ca alternativă la investițiile în bonduri, își pierde din atractivitate. De asemenea, dacă randamentele obligațiunilor sunt în creștere, este de așteptat ca finanțarea investițiilor și achizițiilor imobiliare să devină mai costisitoare, iar randamentul dividendelor ale fondurilor REIT să fie mai puțin competitiv în raport cu titlurile de stat.

Mișcarea contraintuitivă poate fi pusă pe seama încrederii în economia americană și în sectorul imobiliar. „Dacă există perspectiva ca ratele chiriilor să se îmbunătățească, atât timp cât mișcarea dobânzilor nu este semnificativă, titlurile REIT vor continua, încă, să performeze”, conchide Alex Goldfarb de laSandler O’Neill Partners.

viewscnt
Afla mai multe despre
imobiliar
real estate
bursa
obligatiuni
bonduri
criza
sua
america
donald trump