Închirierea sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic I (RsI) va fi interzisă, începând cu data încadrării în clasa de risc seismic RsI până la reabilitarea clădirilor, conform unui proiect de lege inițiat de Guvern și adoptat acum de Parlament, prin votul final al deputaților. Aleșii au amendat proiectul Guvernului și au eliminat interdicția desfășurării activităților comerciale de orice natură, deci inclusiv cu public, în clădirile cu risc seismic I și II, menținând interdicția închirierii locuințelor din aceste clădiri.
De ce este important: Autoritățile au introdus anterior reguli care au determinat evacuarea forțată a firmelor care ocupau spații la parterul blocurilor cu risc seismic, o astfel de lege fiind inițiată de fostul deputat, ministru, condamnat penal și fugar Darius Vâlcov - VEZI AICI
De asemenea important: În ultimii 30 de ani, s-au consolidat doar 26 de clădiri, 19 fiind în București, potrivit datelor oficiale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Închirierea locuințelor interzisă
Conform proiectului inițiat de Guvern, se completează art. 5 din Legea nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor,cu două noi alineate, alin. (2) și (3), prin care se instituie două interdicții temporare privind utilizarea clădirilor încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, după cum urmează:
„(2) Se interzic organizarea și desfășurarea de activități permanente și/sau temporare în spațiile prevăzute la art. 2 lit. a), și altele asemenea care implică aglomerări de persoane, începând cu data încadrării prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI a clădirii existente, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice.
(3) Se interzice închirierea sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, începând cu data încadrării în clasa de risc seismic RsI, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a clădirii existente.”
Prin ”aglomerări de persoane” proiectul prevede ”prezența simultană a cel puțin 50 de persoane într-o încăpere, fiecăreia dintre acestea revenindu-i o arie de pardoseală mai mică de 4 mp”.
Proiectul transmis de Guvern prevedea că toate contractele de închiriere din aceste clădiri aflate în derulare rămân în vigoare până la expirarea termenelor contractuale, dar deputații au stabilit acum că încetează de drept la 30 de zile de la data intrării în vigoare a noii legi.
Interdicțiile se vor aplica, astfel, începând cu data intrării în vigoare a noii legi, respectiv după promulgarea proiectului de către șeful statului și publicarea în Monitorul Oficial.
CITEȘTE ȘI Amenzi pentru deducerea artificială a unor cheltuieli pe firmă, inclusiv pentru a preveni externalizarea profiturilorActivitățile comerciale de orice fel, permise
Proiectul inițiat de Guvern mai prevedea că: ”Este strict interzisă desfășurarea activităților comerciale de orice natură, precum și amplasarea de mijloace publicitare pe fațada și/sau pe terasa/învelitoarea imobilului, suspendarea de stâlpi, pereți, scări interioare și altele asemenea în cazul clădirilor încadrate în clasa de risc seismic RsI sau RsII prin raport de expertiză tehnică, realizată conform normativului Cod de proiectare seismică - Partea a III-a - Prevederi pentru evaluarea seismică a clădirilor existente, indicativ P100-3, în vigoare la data expertizării de către experți tehnici atestați pentru cerința fundamentală rezistență mecanică și stabilitate.
Deputații au eliminat însă din forma finală a proioectului interdicția desfășurării activităților comerciale, precum și clădirile cu risc seismic II de la celelalte prevederi privind interzicerea amplasării reclamelor pe fațade.
”Este strict interzisă amplasarea de mijloace publicitare pe fațada și/sau pe terasa/învelitoarea imobilului, suspendarea de stâlpi, pereți, scări interioare și altele asemenea în cazul clădirilor încadrate în clasa de risc seismic RsI prin raport de expertiză tehnică, realizată conform normativului Cod de proiectare seismică - Partea a III-a - Prevederi pentru evaluarea seismică a clădirilor existente, indicativ P100-3, în vigoare la data expertizării de către experți tehnici atestați pentru cerința fundamentală rezistență mecanică și stabilitate”, este noua formulare a articolului de lege, la propunerea depoutatului PSD, fost viceprimar al sectorului 2, Dan Cristian Popescu.
”Avand în vedere:
- capacitatea tehnică și constrangerile bugetare actuale, care nu pot acoperi în mod real nevoia de expertizare/proiectare și execuție atât a clădirilor încadrate anterior în risc seismic I cât si în risc seismic II;
- impactul economic pe care îl are sistarea activităților economice desfășurate în aproximativ 286 de clădiri situate doar în București la care se adaugă cele la nivel național;
- impactul asupra desființarii locurilor de munca;
- lipsa unui studiu de impact asupra mediului de afaceri și a impactului bugetar.
Se impune modificarea art. 10 alin. (7) cu privire la exceptarea de la interzicerea desfășurarea activităților comerciale de orice natură în cladirile încadrate în clasa de risc seismic RsI prin raport de expertiză tehnică”, susține autorul amendamentului.
CITEȘTE ȘI LEGE Toate firmele și instituțiile publice trebuie să accepte plata fără numerar. Salariile și pensiile pot fi primite, la alegere, în numerar sau în contGuvernul susținea că instituirea acestor interdicții se face cu respectarea condițiilor impuse de art. 53 din Constituția României privind restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți fundamentale.
Argumentele Guvernului:
”Restrângerea nu afectează substanța dreptului de proprietate, afectând doar două prerogative ale acestuia, respectiv „usus” sau „folosința” bunului și „fructus” sau prerogativa de a culege fructele bunului, proprietarul putând să exercite în mod deplin „abusus” sau prerogativa de a dispune de bun. Mai mult, nici prerogativa folosinței, nici cea de a culege fructele bunului nu sunt afectate în însăși substanța acestora, având în vedere că proprietarul poate folosi bunul său potrivit destinației, ceea ce se interzice fiind pe de o parte organizarea și desfășurarea de activități permanente și/sau temporare în spațiile prevăzute la art. 2 lit. a) și altele asemenea care implică aglomerări de persoane și posibilitatea cedării folosinței către terți cu titlu gratuit sau oneros (măsuri ca aduc o atingere parțială prerogativei „usus”) și, pe de altă parte posibilitatea de a culege fructele civile ale bunului prin acțiuni de cedare a folosinței cu titlu oneros (ceea ce aduce o atingere parțială prerogativei „fructus”).
Mai mult, prin introducerea în program și proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții la cladirile cu destinația principală de locuință cu acordul al jumătate plus unul din numărul proprietarilor se dorește evitarea situațiilor întâlnite în practica ultimilor 30 de ani în care principalul impediment al reabilitării și consolidării cladirilor cu risc seismic a fost lipsa acordului în unanimitate al tuturor proprietarilor clădirilor cu destinația principală de locuință în vederea începerii proiectării și execuției lucrărilor de consolidare.
În contextul actual, luând în considerare faptul că dreptul la viață este vădit superior dreptului de proprietate, este strict necesară adoptarea modificărilor prezentate anterior, în vederea demarării cu celeritate a proiectării și execuției lucrărilor de consolidare la cât mai multe clădiri cu destinația principală de locuință. De altfel, diminuarea majorității necesare pentru adoptarea hotărârii asociației de propietari, sau, în lipsa acesteia, diminuarea numărului de proprietare care trebuie să-și exprime acordul în vederea includerii în program, nu constituie o limitare a dreptului de proprietate, ci mai de grabă o acțiune al cărei scop este de conservare a acestui drept”, afirmă Guvernul.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul taie la jumătate subvenția pentru fotovoltaiceReabilitare cu bani de la buget și pentru clădiri mai mici de 3 etaje
De asemenea, aleșii au permis finanțarea din bugete publice a clădirilor care nu respectă unul din criteriile Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat, respectiv nu au un regim de înălțime de peste 3 etaje și/sau nu au 10 apartamente.
Astfel, pentru a nu exista interpretări cu privire la eligibilitatea clădirilor în Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat, a fost eliminat cuvântul ”multietajat’’ din denumirea ”subprogramul proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții pentru clădirile multietajate cu destinația principală de locuință”.
Prevederi introduse pentru biserici
Deputații au mai stabilit că până la data de 1 ianuarie 2025 conducătorii unităților de cult ce aparțin cultelor recunoscute de către statul român vor dispune începerea expertizării tehnice, realizată de către experți tehnici atestați pentru cerința fundamentală rezistență mecanică și stabilitate, în vederea încadrării acestora într-o clasă de risc seismic și a fundamentării măsurilor de intervenție, asupra construcțiilor cu destinația de lăcașuri de cult care se află în patrimoniul unităților de cult, respective și care au fost construite înainte de anul 1978. Expertizele tehnice în vederea încadrării acestora într-o clasă de risc seismic și a fundamentării măsurilor de intervenție vor fi finalizate până la data de 1 iunie 2026.
Tot prin lege, a fost definită ”aglomerarea de persoane” în cazul lăcașurilor de cult la cel puțin 25 de persoane într-o încăpere, fiecăreia dintre acestea revenindu-i o arie de pardoseală mai mică de 4 mp.
Este reglementatătă, totodată, realizarea prin Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat a clădirilor lăcașurilor de cult.