TeraPlast încheie anul cu o nouă tranzacție

TeraPlast încheie anul cu o nouă tranzacție
scris 29 dec 2020

TeraPlast SA, compania-mamă a Grupului TeraPlast, liderul pieței de țevi din PVC și unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața de instalații din România, a achiziționat pachetul majoritar de acțiuni al companiei Somplast din Năsăud, producător de repere din mase plastice, activând în domeniul foliilor din polietilenă și al produselor obținute din folie, a țevilor pentru transportul și distribuția apei și gazelor naturale.

TeraPlast SA a preluat 70% din acțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News

Achiziția este parte din strategia de dezvoltare a Grupului alături de investițiile de peste 32 milioane de euro care se află în curs de implementare.

Anul trecut, Somplast a avut afaceri de 30,1 milioane lei și un profit de 647.524 lei, cu peste 120 de angajați.

„Încă de când am vândut Divizia Steel am anunțat că, pentru a crește valoarea firmei, avem ca obiectiv să creștem atât organic, cât și prin fuziuni și achiziții. Am decis achiziția Somplast deoarece este deja prezentă pe piața de folii pe care urmează să intrăm în 2021 odată cu investiția făcută de TeraPlast Folii Biodegradabile SRL. Integrarea Somplast, după obținerea avizelor de la Consiliul Concurenței, va crea o serie de sinergii la nivel de aprovizionare cu materii prime și eficientizare a utilizării capacităților de producție. Nu în ultimul rând, Somplast este un simbol al industriei județului Bistrița-Năsăud. Ar fi fost păcat ca această bază industrială să se degradeze și să dispară”, a declarat Alexandru Stânean, CEO TeraPlast.

EXCLUSIV Unul dintre cei mai bogați unguri, apropiat al lui Viktor Orbán, pregătește vânzarea fostei fabrici de mobilă GP Sofa din Satu Mare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Unul dintre cei mai bogați unguri, apropiat al lui Viktor Orbán, pregătește vânzarea fostei fabrici de mobilă GP Sofa din Satu Mare

Somplast deține în Năsăud 20.000 de metri pătrați de hale, din care în prezent sunt utilizate doar 25%. Pe lângă produsele pe care le fabrică, compania este și reciclator autorizat de produse din polietilenă.

TeraPlast urmează să preia controlul asupra Somplast după primirea avizului de la Consiliul Concurenței. De asemenea, compania studiază perspectivele și altor tranzacții în România și în străinătate.

Grupul TeraPlast are aprobate pentru cofinanțare cu ajutor de stat proiecte de investiții în valoare de 31 de milioane de euro. Pentru acestea TeraPlast va primi în total 14,7 milioane de euro ajutor de stat. 

Tot în această lună, TeraPlast și-a vândut afacerea cu profile de tâmplărie pentru ferestre către Dynamic Selling Group, producător și distribuitor român de profile de ferestre pentru izolare termică, într-o tranzacție de 4,5 milioane euro.

În primele nouă luni din 2020, Grupul TeraPlast a înregistrat o cifră de afaceri de 167,6 milioane de euro, cu 14% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. EBITDA Grupului a crescut cu 46% în aceeași perioadă, la o bază de calcul anualizată, până la 20,3 milioane de euro, iar profitul net a ajuns la 12,4 milioane de euro. Pentru anul financiar 2020, Grupul TeraPlast estimează afaceri de 225 milioane de euro și o EBITDA de 28 milioane de euro. Profitul net estimat pentru 2020 este de 17 milioane de euro la nivel consolidat, dublu față de 2019.

Profilele de tâmplărie au reprezentat 9 milioane de euro din cifra de afaceri a TeraPlast în primele nouă luni din 2020. Rețeaua de distribuție a acestei linii de business include peste 200 de clienți, producători de tâmplărie termoizolantă precum și compania TeraPlast Ungaria.

viewscnt
Afla mai multe despre
teraplast
wetterbest
bvb
bursa
kingspan
ajutor de stat