SURPRIZĂ Puternica familia Dayan, una dintre cele mai bogate din Israel, transformă emblematicul fost Palat BCR într-un hotel de 5 stele. Primele detalii despre proiect

SURPRIZĂ Puternica familia Dayan, una dintre cele mai bogate din Israel, transformă emblematicul fost Palat BCR într-un hotel de 5 stele. Primele detalii despre proiect
scris 18 dec 2023

Familia Dayan, aflată în topul celor mai bogate familii din Israel, pregătește consolidarea și restaurarea monumentului istoric Palatul Oscar Maugsch, cumpărat în 2019 de la Banca Comercială Română, și transfomarea acestuia într-un hotel de 5 stele, în urma unei investiții estimate la 20 de milioane de euro, relevă documente analizate de Profit.ro.

Clădirea este una emblematică a Bucureștiului, fiind cunoscută, în perioada comunistă, drept clădirea „de la coada calului“.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

VEZI AICI ȘI EXCLUSIV VIDEO Puternica familie Dayan a pus în așteptare emblematicul Palat BCR, dar asigură că nu schimbă abordarea. Frații Amir și Isaac Dayan, printre cei mai bogați afaceriști din Israel, arestați pe ideea de evaziune și eliberați pe cauțiune

Familia Dayan a cumpărat clădirea istorică din Piața Universității printr-un vehicul investițional administrat de un director al grupului său imobiliar Vivion, care deține hoteluri și clădiri de birouri în Germania și Marea Britanie. Suma tranzacției a depășit cu aproape 40% valoarea de evaluare, care a fost de 20 de milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro, ceea ce a dus prețul total la aproape 28 milioane de euro.

Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV FOTO Lucian Butnaru, fondatorul SelfPay, intră pe piața închirierilor de locuințe premium cu două proiecte proprii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Lucian Butnaru, fondatorul SelfPay, intră pe piața închirierilor de locuințe premium cu două proiecte proprii

Acum, dezvoltatorul imobiliar este pregătit să mai investească încă circa 20 de milioane de euro în consolidarea, restaurarea și recompartimentarea palatului cu scopul transformării într-un hotel de 5 stele.

„Conform studiilor preliminare, hotelul, care urmează a fi clasificat cu 5 stele, va avea un număr total de circa 157 camere, dispuse pe Etajele 1, 2, 3 și Mansardă. La Parter, curtea interioară dintre Corpurile A și B va fi acoperită cu un luminator din sticlă, fiind transformată în Lobby-ul de acces al hotelului - un spațiu reprezentativ din punct de vedere arhitectural și funcțional.

EXCLUSIV Puma își mută birourile din clădirea lui Dorin Mateiu din Pipera în Oregon Park, printr-un contract pe aproape 8 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Puma își mută birourile din clădirea lui Dorin Mateiu din Pipera în Oregon Park, printr-un contract pe aproape 8 ani

Parterul va mai include spații pentru restaurante, sala de evenimente, săli de meeting, toate parte a funcțiunii de Hotel și spații comerciale adiacente acestuia, cu acces din spațiul public.

La Subsol se intenționează organizarea unei zone SPA (conform cerințelor clasificării hotelului), cu acces prioritar pentru oaspeții hotelului și ocazional pentru clienții din afara acestuia“, se precizează în documentele înaintate de investitor autorităților.

EXCLUSIV FOTO Lucian Butnaru, fondatorul SelfPay, intră pe piața închirierilor de locuințe premium cu două proiecte proprii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Lucian Butnaru, fondatorul SelfPay, intră pe piața închirierilor de locuințe premium cu două proiecte proprii

Suprafața desfășurată a Palatului Oscar Maugsch este de 16.271 de metri pătrați și are două aripi – Universitate și Toma Caragiu, iar suprafața utilă propusă aferentă unităților de cazare este de 5.477 metri pătrați. Suprafețele viitoarelor camere de hotel variază între 23 metri pătrați și 95 metri pătrați.

La parterul palatului urmează a fi amenajate următoarele funcțiuni: foyer recepție, foyer hotel, foyer acces secundar oaspeți, bar, restaurant de specialități, restaurant hotel, ballroom, foyer ballroom, foyer lifturi, săli multifuncționale, bucătării, toalete publice, spații comerciale, cameră bagaje.

FOTO Ilie Dumitrescu vinde Hanul cu Tei din Centrul Vechi CITEȘTE ȘI FOTO Ilie Dumitrescu vinde Hanul cu Tei din Centrul Vechi

Locurile de parcare vor fi asigurate în afara imobilului, prin concesionarea lor în parcarea subterană din Piața Universității. Serviciul de parcare oferit oaspeților va fi de tipul Valet Parking.

Execuția investiției este estimată a fi realizată începând cu a doua jumătate a anului 2024, până în a doua jumătate a anului 2027.

Contactați de Profit.ro pentru detalii despre viitorul hotel, reprezentanții Vivion nu au răspuns până la publicarea acestui articol.

EXCLUSIV Puma își mută birourile din clădirea lui Dorin Mateiu din Pipera în Oregon Park, printr-un contract pe aproape 8 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Puma își mută birourile din clădirea lui Dorin Mateiu din Pipera în Oregon Park, printr-un contract pe aproape 8 ani

Imobilul este înscris în Lista Monumentelor istorice cu denumirea Banca Comercială Română, fostul Palat al Societății de Asigurări ”Generala”, datând în 1906. Clădirea este monument istoric Clasa A.

În documentele înaintate de investitor autorităților se subliniază necesitatea urgentă de a interveni asupra monumentului arhitectural aflat înt-un stadiu avansată de degradare.

Proiectatul ales pentru realizarea acestui proiect este biroul Cumulus Architecture. În portofoliul de proiecte al companiei se află lucrările efectuate pentru Courtyard by Marriott 4 stele, Moxy 3 stele by Marriott, Autograph 5 stele by Marriott și Hilton Garden Inn 4 stele.

EXCLUSIV betahaus intră în România cu un hub lângă Guvern CITEȘTE ȘI EXCLUSIV betahaus intră în România cu un hub lângă Guvern

Clădirea BCR a fost finalizată în 1906, după proiectele arhitectului Oscar Maugsch, ocupând vechea grădină a Palatului Suțu (actualul Muzeu al Bucureștilor). Până să intre în proprietatea BCR, clădirea a servit încă de la construcție ca sediu al Societății de Asigurări „Generala“, strămoșul actualului grup de asigurări Generali. În perioada comunistă, era cunoscută și ca clădirea „de la coada calului“.

SURPRIZĂ Puternica familia Dayan, una dintre cele mai bogate din Israel, transformă emblematicul fost Palat BCR într-un hotel de 5 stele. Primele detalii despre proiect

Vivion deține un portofoliu evaluat la 3,9 miliarde de euro împărțit aproape egal între Germania și Marea Britanie. Majoritatea activelor grupului sunt hoteluri (57%) și clădiri de birouri (41%). Clădirile de birouri sunt localizate, cu precădere, în Germania.

FOTO Una dintre cele mai bogate familii din Belgia anunță o tranzacție majoră în București. Profit.ro a anunțat în premieră că pregătește achiziția Expo Market Doraly, primul en-gros din România CITEȘTE ȘI FOTO Una dintre cele mai bogate familii din Belgia anunță o tranzacție majoră în București. Profit.ro a anunțat în premieră că pregătește achiziția Expo Market Doraly, primul en-gros din România

Vivion deține 53 de hoteluri cu peste 8.000 de camere în Marea Britanie, majoritatea operate de Hilton, Holiday-Inn, Crowne Plaza și Best Western, și 46 de proprietăți comerciale în Germania.

Investitorul israelian a cumpărat în 2018 portofoliul format din 20 de active Holiday Inn și Crown Plaza de la Apollo Global Management pentru 742 de milioane de lire. Un an mai devreme, familia Dayan a cumpărat, cu circa 67 de milioane de euro, și Africa Israel Hotels de la milionarul israelian Lev Leviev, care deținea atunci și mallul AFI Cotroceni din București. AFI Hotels gestionează acum un lanț de 8 hoteluri în Israel, adică 4 hoteluri VERT și Crowne Plaza Tel Aviv, Crowne Plaza Tel Aviv City Center, Indigo Spa Hotel, și un hotel în Haifa, Bayview Hotel.

Familia Dayan este formată din 12 frați și surori. Baza averii familiei a fost pusă de Miki (Moshe) Dayan, cel mai mare frate, iar acum exponentul ei este Amir Dayan, care gestionează personal afacerile imobiliare ale familiei.

EXCLUSIV FOTO Daniel Sava lucrează la faza a doua a mega-proiectului său imobiliar din sudul Bucureștiului, în care își face și propia vilă cu piscină, pe teren de la Dan Pascariu și fostul senator Doru Laurian Bădulescu CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Daniel Sava lucrează la faza a doua a mega-proiectului său imobiliar din sudul Bucureștiului, în care își face și propia vilă cu piscină, pe teren de la Dan Pascariu și fostul senator Doru Laurian Bădulescu

Familia Dayan se poziționează pe locul 49 în topul celor mai bogați israeliani, realizat de revista americană Forbes, cu o avere estimată la 1,62 miliarde de dolari.

Presa israeliană a scris că frații Dayan și Isrotel, unul dintre cele mai mari lanțuri hoteliere din Israel, pregătesc achiziția a 60 de hoteluri din Grecia și Cipru pentru 1,2 miliarde de euro.

Piața hotelieră din București a crescut în primul semestru, venitul mediu al hotelurilor consemnând un avans de peste 43% față de aceeași perioadă din 2022. În ciuda provocărilor, sectorul a atins nivelurile pre-pandemice, evoluție determinată de o creștere a tarifului mediu net cu aproape 11% față de semestrul întâi din 2019 și cu 27% față de aceeași perioadă din 2022.

Rata de ocupare s-a majorat, de asemenea, cu aproximativ 13% în semestrul întâi din 2023 față de primele 6 luni din 2022. Creșterea calității hotelurilor, prin renovarea unităților existente, dar și prin deschiderea unora noi, atât de operatori locali, cât și internaționali, a alimentat această tendință.

Bucureștiul s-a plasat pe poziția 5 din 20 de orașe din Europa Centrală și de Est din punct de vedere al interesului principalilor operatori de a investi în perioada următoare în noi facilități hoteliere, într-un studiu realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield.

viewscnt
Afla mai multe despre
dayan
palat bcr
oscar maugsch