SURPRIZĂ Impact Developer & Contractor intră pe piața centrelor de date, nișă cu potențial major, unde a gândit și mii de apartamente

SURPRIZĂ Impact Developer & Contractor intră pe piața centrelor de date, nișă cu potențial major, unde a gândit și mii de apartamente

Gheorghe Iaciu alături de proiectul Greenfield West

scris 11 nov 2024

Dezvoltatorul imobiliar Impact Developer & Contractor, controlat de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, intenționează să intre pe piața centrelor de date, o nișă cu potențial major, cu un proiect amplasat pe un teren din vestul Bucureștiului, unde a fost gândit și un ansamblu rezidențial amplu, cu 4.200 de apartamente, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Compania deține de mai mulți ani un teren de 25,9 hectare la capătul Bulevardului Timișoara, dinspre centura de vest a Bucureștiului. Planurile prezentate pentru acest teren prevăd construcția unui ansamblu rezidențial format din 4.200 de apartamente ce ar urma să fie dezvoltat în 7 etape în perioada 2024-2030. Valoarea contabilă a acestui teren se ridică la 32,4 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Cumpărătorul misterios al celebrului magazin Eva din capitală: Vlad Papuc, fiul unui cunoscut politician prahovean CITEȘTE ȘI FOTO Cumpărătorul misterios al celebrului magazin Eva din capitală: Vlad Papuc, fiul unui cunoscut politician prahovean
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Dezvoltatorul imobiliar a intrat însă, recent, pe parcursul de autorizare, cu un proiect care propune construirea unui centru de date la adresa la care se află acest teren.

„S-au întreprins diverse inițiative pentru a spori valoarea acestui activ, dar până la 30 iunie 2024 nu a fost luată nicio decizie fermă și oficială de către societate cu privire la utilizarea efectivă a acestui teren“, se arată în ultimul raport financiar semestrial al Impact referitor la terenul din zona Prelungirea Ghencea.

Contactați de Profit.ro pentru detalii despre proiectul de data center aflat în pregătire, reprezentanții Impact Developer & Contractor nu au răspuns până la publicarea acestui articol.

EXCLUSIV Dumitru Creștin continuă autorizarea proiectului rezidențial din locul fostei fabrici IRMEB, după ce și-a scos la vânzare divizia imobiliară CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dumitru Creștin continuă autorizarea proiectului rezidențial din locul fostei fabrici IRMEB, după ce și-a scos la vânzare divizia imobiliară

Reculul pieței de birouri, sesizat și prin faptul că pentru 2024 nu s-a anunțat niciun proiect major, a determinat și dezvoltatorul Portland Trust să își diversifice afacerile în zona centrelor de date. Portland Trust a decis să intre cu două proiecte majore pe sectorul centrelor de date din România, o nișă de circa 50 de milioane de euro cu mare potențial.

La rândul său, investitorul austriac S+B Gruppe, activ în România pe piața imobiliară, în viticultură și antreprenoriat, intenționează să intre pe piața centrelor de date, cu un proiect gândit în locul unei clădiri de birouri planificate încă din 2019 în apropierea stației de metrou Pipera.

La sfârșitul primului semestru, Impact avea 353 de locuințe pre-vândute și rezervate, cu o valoare a pachetelor de 199 de milioane lei. Dintre acestea, 332 de unități se așteaptă a fi transformate în vânzări pe parcursul anului și să genereze venituri de 190 de milioane lei. Peste 97% dintre aceste unități se află în noua fază din ansamblul Greenfield Băneasa, un proiect cu peste 2.600 de locuințe construite pe un teren de 60 de hectare la liziera Pădurii Băneasa din nordul Bucureștiului.

EXCLUSIV FOTO Un grup de antreprenori români se extinde considerabil pe sectorul rezidențial din sudul Bucureștiului. Țintește și alte orașe CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Un grup de antreprenori români se extinde considerabil pe sectorul rezidențial din sudul Bucureștiului. Țintește și alte orașe

Dezvoltatorul avea, la sfârșitul lunii iunie, autorizație de construire pentru 2.693 de unități în București, Iași și Constanța, cu o valoare de piață estimată la 1,9 miliarde lei.

Gheorghe Iaciu deține circa 58% din companie, iar Adrian Andrici are o deținere de circa 10%.

Nișă cu potențial major

România va ajunge un hub important de centre de date în sud-estul și centrul Europei în următorii 7-8 ani, potrivit lui Mihai Manole, managing partner Tema Energy, dezvoltator român de centre de date care urmează să se listeze la Bursa de Valori București. El a estimat că piața locală de data centere a ajuns la circa 50 de milioane de euro, valoare care are potențialul de a se dubla în fiecare an, în următorul deceniu. 

„În România sunt câteva zeci de centre de date medii și mari și alte peste 100 de dimensiuni mai mici. Este o piață încă la început, dar care s-a dezvoltat foarte frumos în ultimii ani, impulsionată și de pandemie, de consumarea a tot mai multor resurse digitale, legate atât de workflow, cât și de nevoile personale ale oamenilor. E o piață care recuperează accelerat față de țările din regiune atât la nivel de putere electrică instalată, cât și la nivel de capacitate și suprafață construită”, a mai spus Mihai Manole, adăugând că și investițiile sunt tot mai mari în construirea de data centere și din partea sectorului privat, dar și din partea sectorului public.

EXCLUSIV FOTO Ionuț Negoiță se extinde agresiv. Plănuiește un mega-proiect de 150 milioane euro lângă autostrada A3 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Ionuț Negoiță se extinde agresiv. Plănuiește un mega-proiect de 150 milioane euro lângă autostrada A3

Spre exemplu, Autoritatea pentru Digitalizarea României elaborează în această perioadă platforma de cloud guvernamental, un proiect de peste 440 de milioane de euro ce urmează a fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

De asemenea, compania ClusterPower, înființată și controlată de trei antreprenori români, a inaugurat centrul de date din localitatea doljeană Mischii, pe care îl prezintă drept cel mai mare centru din România, o investiție de aproape 40 de milioane de euro.

Există o cerință în creștere pentru centrele de date în Europa de Vest, ca rezultat a creșterii computerizării în cloud, IoT și Big Data. Marea Britanie este printre liderii centrelor de date din Europa, iar valoarea estimată a pieței la nivel european este de 47,6 miliarde de dolari. Se preconizează că piața centrelor de date europene va crește anual cu 5,53% în perioada 2022-2027, potrivit studiului Europe Data Center Market, ediția 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
impact developer & contractor
gheorghe iaciu
data center