În zona de sud a Bucureștiului, pe o suprafață de 12.000 de metri pătrați, a fost construit un complex rezidențial cu 160 de apartamente destinate exclusiv închirierii - un concept occidental, adus în România de investitori americani, în urma unei investiții de 10 milioane de euro.
"Am mai investit în astfel de proiecte în Statele Unite și ne-am dat seama că acest tip de oportunitate nu exista pe piața din România. Astfel, am decis că ar putea să fie o idee bună de a o aduce în România o astfel de opțiune rezidențială", a declarat, pentru Profit.ro, Kim Vrânceanu, CEO al Bucharest Properties, dezvoltatorul complexului rezidențial Vitan Estates.
Cele 160 de spații de locuit (studiouri, apartamente cu două și trei camere) sunt disponibile în două variante: mobilate și nemobilate. De pildă, chiria pentru un studio nemobilat este de 250 de euro pe lună, în timp ce, pentru cel mobilat, prețul este de 275 de euro pe lună. Pentru apartamentele de trei camere prețurile variază între 400 de euro pe lună (nemobilat) și 450 de euro pe lună (pentru cel mobilat). Apartamentele au centrală proprie, aer condiționat și fiecare are câte un balcon. În plus, după modelul american, în complex există o spălătorie și uscătorie, o sală de fitness, un bistro, un magazin de proximitate, serviciu de concierge și locuri parcare. Contractul trebuie semnat pe o perioadă de minim un an, iar garanția reprezintă echivalentul unei luni de chirie.
CITEȘTE ȘI Doar 3 din 10 români sunt mulțumiți în totalitate de casa recent achiziționată în limita bugetului. Care sunt motivele"Ne dorim ca oamenii să rămână în clădire, am vrea să creăm o comunitate. Dacă oamenilor le place, iar acum, de exemplu, au un studio, iar la un moment dat vor ceva mai mare, au întâietate dacă vor să se mute în două sau trei camere. Dacă le place cartierul, dacă le plac vecinii, blocul, este o opțiune interesantă. De fapt, atunci când investim în astfel de proiecte, ne uităm mai întâi la loc: trebuie să fie în apropiere de metrou, transport public, zona de shopping și de parcuri. Acestea au fost principalele criterii", mai spune Kim Vrânceanu.
Terenul pe care este construit aparține Bucharest Properties și a mai fost finanțat de un fond de investiții american și din împrumuturi locale.
"La finalul anului 2013, am reușit să punem totul cap la cap și am început procesul. În 2015 a început construcția și a fost gata într-un an și jumătate, dar suntem foarte atenți la calitate. Dacă ceva nu este în regulă, dărâmăm și se reface. În plus, am mizat pe eficiența energetică astfel încât costurile de întreținere să fie cât mai mici posibile", mai spune CEO-ul.
Din luna mai, de când au început închirierile, aproape 50 de spații de locuit au fost deja ocupate, dar, înainte de a fi anunțat proiectul, au fost făcute 600 de rezervări pentru vizionarea apartamentelor, iar din acestea încă mai sunt persoane care vin să le vadă, astfel că, până la finalul anului, proprietarul clădirii estimează că în complex nu vor mai fi locuri libere.
Cei atrași de ideea de a locui într-un complex doar cu chiriași sunt tineri profesioniști, care au o vârstă în jur de 35 de ani, și expați.
Compania ar putea să mai dezvolte proiecte similare, tot în Capitală, căci are deja terenuri cumpărate în sectoarele 1, 3 și 4.
"Sunt doar planuri, nu este încă nimic concret. Vrem să facem acolo și vânzări rezidențiale rent-to-buy pentru că aici ne-au întrebat mulți dacă nu există și posibilitatea de a cumpăra. Pentru acest proiect, nu, dar având în vedere cererea, am luat și acest aspect în calcul. Putem să le oferim prioritate și discounturi chiriașilor dacă vor să cumpere, dar nu în acest complex. Vrem să umplem segmentul de închirieri cu o verigă care lipsește deocamdată", a mai spus Kim Vrânceanu.