Expertizarea tuturor clădirilor care înregistrează o vechime mai mare de 20 de ani de la data construirii și care funcționează ca spital, policlinică sau dispensar medical uman, în vederea încadrării acestora într-o categorie de risc seismic, va fi obligatorie pentru primării și alte autorități publice cu astfel de unități în subordine. Până la data de 1 ianuarie 2021, conducătorii instituțiilor publice vor dispune începerea expertizării tehnice, care va trebui finalizată până la 1 iunie 2024.
Măsura este inclusă într-o propunere legislativă, care urmează să primească votul final al Parlamentului, în Camera Deputaților, după ce comisiile de specialiate i-au întocmit raport favorabil de adoptare.
Prevederea este similară celei prin care primarii și directorii instituțiilor de învățământ din România sunt obligați ca, până în 1 ianuarie 2021, să dispună începerea expertizării tehnice, în vederea încadrării într-o clasă de risc seismic, a clădirilor din administrea lor în care se desfășoară o activitate didactică, iar până în 1 iunie 2024 trebuie să finalizeze acest proces.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Proiectul a fost adoptat de Senat încă din iunie 2018, dar deputații au așteptat până recent să îl dezbată.
Propunerea legislativă stabilește obligația pentru clădirile care au fost construite înainte de 1978, precizând că în cazul în care există deja o expertiză, aceasta trebuie refăcută dacă e mai veche de 1 ianuarie 2010.
Inițial senatorii stabiliseră că dispunerea expertizei de către autorități trebuie efectuată până la 1 ianuarie 2020, dar deputații au prelungit termenul limită până la 1 ianuarie 2021.
”Până la data de 1 ianuarie 2021, conducătorii instituțiilor publice vor dispune începerea expertizării tehnice, realizate de către experți tehnici atestați pentru cerința fundamentală rezistență mecanică și stabilitate, în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic și fundamentării măsurilor de intervenție, asupra construcțiilor cu destinația de spital, policlinică sau dispensar policlinic, care se află în patrimoniul instituțiilor publice respective și care au fost construite înainte de anul 1978. În cazul existenței unor astfel de expertize, numai clădirile expertizate după data de 1 ianuarie 2010 sunt exceptate de la reexpertizare. Expertizele tehnice în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic și fundamentării măsurilor de intervenție vor fi finalizate până la data de 1 iunie 2024”, prevede proiectul în forma finală stabilită de comisii.
În prezent, și legislația în vigoare stabilește drept contraventie și ancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei nerespectarea în termen de doi ani de la notificare a obligației privind expertizarea tehnică. În schimb, autorii inițiativei legislative, pentru același tip de contravenție, propun un cuantum al amenzii de zece ori mai mare, respectiv de la 50.000 lei la 100.00 lei.
Propunerea legislativă modifică și Legea finanțelor publice, introducând o reglementare potrivit căreia documentațiile tehnico-economice ce privesc investițiile cu valoarea de peste 450.000 lei asupra imobilelor ce au utilitatea de spital, policlinică sau dispensar uman vor conține și o expertiză tehnică cu o vechime de cel mult 10 ani.