O tânără de 26 de ani cu legături de afaceri cu Topolinski cere falimentul Interagro și contestă vânzarea fostei fabrici de țigări Belvedere

O tânără de 26 de ani cu legături de afaceri cu Topolinski cere falimentul Interagro și contestă vânzarea fostei fabrici de țigări Belvedere
scris 3 mar 2020

O firmă înființată în 2017 și controlată integral de Elena-Catherine Rădulescu (26 de ani), care a devenit foarte recent creditor al insolventei Interagro SA, principala companie din grupul omonim al omului de afaceri Ioan Niculae, a cerut intrarea în faliment a Interagro și, totodată, anularea licitației de vânzare a unuia din principalele active imobiliare ale companiei, constând în terenurile și clădirile fostei fabrici de țigarete Belvedere din cartierul bucureștean Regie.

Potrivit documentelor analizate de Profit.ro, firma Sakura Professional Services SRL, înființată în 2017 sub denumirea Catherine’s Flowers&Baskets SRL (cu profil de aranjamente florale) și deținută integral de Elena-Catherine Rădulescu, a devenit în februarie creditor al Interagro SA, preluând prin cesiune o parte din creanțele deținute de unii salariați ai Interagro asupra companiei.

Urmărește-ne și pe Google News

Ulterior, firma, cu rulaj de 2.550 lei și pierderi de 12.000 lei în 2018, a cerut în instanță ridicarea dreptului de administrare și intrarea în procedură de faliment a Interagro SA. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ULTIMA ORĂ Florin Cîțu, astăzi ministru al Finanțelor, este propus pentru postul de prim-ministru CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Florin Cîțu, astăzi ministru al Finanțelor, este propus pentru postul de prim-ministru

Planul de reorganizare al Interagro prevede că creanțele salariale vor fi plătite în termen de 30 de zile de la confirmarea respectivului plan, care a survenit pe 13 mai 2019. Sakura Professional Services susține că acest lucru nu s-a întâmplat și că doar în noiembrie anul trecut au fost achitate creanțe salariale de circa 337.000 lei, dintr-un total de aproximativ 425.000 lei, astfel că s-ar aplica prevederile din Legea insolvenței potrivit cărora dacă obligațiile de plată nu sunt îndeplinite în condițiile stipulate prin planul de reorganizare confirmat, judecătorul sindic dispune intrarea în faliment a debitorului, iar dacă debitorul nu se conformează planului, oricare dintre creditori poate solicita oricând falimentul.

"Astfel, prin nevalorificarea creanței salariale deținute de subsemnatul (Sakura Professional Services – n.r.) asupra debitoarei aflate în perioada de reorganizare prin plan, subsemnatul am dobândit dreptul de a solicita deschiderea procedurii falimentului debitoarei în vederea satisfacerii creanței deținute, fiind, astfel, evident din încălcarea programului de plăți că societatea nu se bucură de o situație financiară care să ofere o posibilitate reală de redresare", se arată în solicitarea depusă de firma Elenei-Catherine Rădulescu la Tribunalul București.

Sakura Professional Services a mai cerut instanței, printr-o altă acțiune, de asemenea recentă, să constate nelegalitatea măsurilor luate de administratorul judiciar al Interagro privind procedura de valorificare a activului imobiliar "Fabrica de țigarete Belvedere", valorificare care reprezintă, de altfel, unul dintre principalele elemente ale planului de reorganizare al Interagro. Sakura susține că activul a fost scos la licitație în noiembrie 2019 fără să fi fost obținută în prealabil comunicarea de către autoritățile locale din București a unei decizii de neexercitare a dreptului de preemțiune la cumpărare pe care îl dețin potrivit legii, activele incluzând clădiri cu statut de monumente istorice, comunicare care a venit doar în 3 februarie 2020. Din acest motiv, firma a cerut instanței să anuleze cu totul licitația ca fiind nelegală.

Un alt italian infectat cu coronavirus a fost în România CITEȘTE ȘI Un alt italian infectat cu coronavirus a fost în România

Activul a fost scos la vânzare în noiembrie 2019 cu prețul de pornire de 33,595 milioane euro, prima ședință de licitație fiind programată pe 6 martie. Este vorba despre terenuri de peste 6 hectare și clădiri ale fostei fabrici de țigarete Belvedere din cartierul Regie al Capitalei, aflate în proprietatea Interagro, active gajate în favoarea fostei Piraeus Bank, actualmente First Bank, contra mai multor credite contractate de firme din grupul Interagro în perioada 2006-2011. First Bank este înscrisă la masa credală a Interagro cu pretenții în valoare totală de peste 227 milioane lei.

Pe amplasamentul respectiv, Ioan Niculae voia la un moment dat să construiască un complex imobiliar constând din ansamblu rezidențial, inclusiv două turnuri, de 30 și 35 de etaje, centru comercial și "mall cultural". De altfel, în iulie 2012, Interagro a și obținut aviz de oportunitate pentru acest proiect de la Primăria Capitalei, însă planurile au fost în cele din urmă abandonate.

Planul de reorganizare a Interagro SA, principala firmă, cu profil agricol, din grupul de companii omonim controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, prevede plata către creditori a doar circa 44% din totalul datoriilor înscrie la masa credală a Interagro, respectiv distribuiri către creditori de 510,74 milioane lei, în condițiile în care tabelul definitiv de creanțe al companiei conține pretenții în sumă totală de 1,155 miliarde lei.  Mai mult de jumătate din suma totală de 510,74 milioane lei care va fi distribuită creditorilor va proveni din vânzarea de imobile, bunuri mobile, stocuri și participații la alte companii ale Interagro, considerate neesențiale pentru activitatea acesteia și a căror valoare de piață a fost estimată la 277,21 milioane lei. Din această sumă, o pondere de peste 50% o are valoarea de piață estimată, de 152,29 milioane lei, a activului imobiliar reprezentat de clădirile și terenurile fostei fabrici de țigări Belvedere din cartierul Regie din Capitală.

VIDEO Nava cu oi scufundată în Portul Midia la sfârșitul lunii noiembrie - adusă la țărm CITEȘTE ȘI VIDEO Nava cu oi scufundată în Portul Midia la sfârșitul lunii noiembrie - adusă la țărm

Din datele disponibile rezultă că Elena-Catherine Rădulescu solicită în instanță încă din 2015 să i se restituie în natură un teren cu construcții de 1.460 mp din București, strada Ziduri Moși nr. 25, sector 2, adresă unde se află platforma industrială a istoricei fabrici de pompe Aversa București, cu o istorie de peste 150 de ani. Fabrica a fost cumpărată la licitație în septembrie 2013, cu peste 17 milioane euro, de către omul de afaceri canadian Michael Topolinski (55 de ani).

La mai puțin de o lună de la licitație, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a contestat în instanță vânzarea fabricii și de atunci au apărut probleme juridice care nu s-au soluționat nici până astăzi. Pe cele 10 hectare de teren ale Aversa din zona Obor, Topolinski a anunțat că ar vrea să construiască „cel mai mare complex rezidențial din mijlocul Bucureștiului“.

În februarie 2018, Elena-Catherine Rădulescu a postat pe grupul de Facebook "Corupția ucide" un articol de presă în care Topolinski afirma că a închis fabrica Aversa "din cauza situației incerte și abuzive create de AAAS" și acuza "un atac din direcții multiple, exhaustiv, corupt și abuziv" din partea instituției de stat

Elena-Catherine Rădulescu figurează și drept creditoare a firmei Topo Capital Corporation SRL a lui Topolinski, aflată în insolvență, cu o creanță de circa 3.000 de lei, preluată prin cesiune de la Siemens SRL.

S-a cerut insolvența furnizorului de uraniu al centralei nucleare Cernavodă CITEȘTE ȘI S-a cerut insolvența furnizorului de uraniu al centralei nucleare Cernavodă

În octombrie 2019, prin intermediul a două entități juridice înregistrate în Cipru, Michael Topolinski a înființat 4 firme cu profil imobiliar în România (Roica Property, Naguma Property, Tanher Property și Tabogo Property), toate cu sediul la adresa fabricii Aversa. Inițial, la toate cele 4, administrator a fost Elena-Catherine Rădulescu, revocată ulterior, în ianuarie 2020. De asemenea, la început cei doi asociați de la toate cele 4 firme (Drouf Holdings Limited și Benevo Holdings Limited) erau reprezentați convențional de Rădulescu, poziție preluată ulterior de Topolinski. 

O evoluție asemănătoare a avut-o firma Vic City North, înființată de Topolinski în noiembrie 2018, cu Elena-Catherine Rădulescu administrator și asociat minoritar (0,5%). Ulterior, în septembrie 2019, Rădulescu a fost revocată din poziția de administrator și și-a cedat și participația la firmă, controlată în prezent de aceleași Drouf Holdings Limited și Benevo Holdings Limited.

După cum a relatat în exclusivitate Profit.ro, Michael Topolinski a vândut pe finalul anului 2019 jumătate din terenul fostei fabrici Textile Dacia din cartierul Bucureștii Noi companiei suedeze Skanska pentru peste 23 milioane de euro, cea mai mare tranzacție cu terenuri a anului trecut.

Omul de afaceri Michael Topolinski s-a mutat în România în 2006, alături de soție și cei trei copii ai lor. Mirajul balonului imobiliar l-a determinat să cumpere rapid, cu un partener, peste 800 de apartamente noi în 14 ansambluri rezidențiale din București și Brașov. Criza a făcut ca, în cele din urmă, să rămână cu doar 300 de apartamente în care a investit 25 milioane de euro, plus credite de la Alpha Bank. Pe lângă Aversa, numele său mai este asociat cu alte două foste fabrici din București pe care le-a cumpărat pentru investiții imobiliare. Astfel, a început cu Textile Dacia și a continuat în 2012 cu fabrica Vulcan, pentru care i-a plătit omului de afaceri Marian Iancu 23 milioane de euro și ulterior a vândut terenul către NEPI, care a dezvoltat aici Vulcan Value Centre.

viewscnt
Afla mai multe despre
interagro fabrica tigarete belvedere
interagro faliment
interagro active imobiliare
michael topolinski
fabrica aversa
platforma industriala aversa
intreprinderea pompe aversa
topolinski imobiliare
ioan niculae interagro