Mioara Iofciulescu, Managing Director ATLANTIS România: “În acest moment sunt prioritare pentru noi investițiile în surse regenerabile de energie”

Mioara Iofciulescu, Managing Director ATLANTIS România: “În acest moment sunt prioritare pentru noi investițiile în surse regenerabile de energie”

Mioara Iofciulescu

Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 17 oct 2022

Clădirile ar trebui să respecte vremurile și locurile în care se află, putând să suporte transformări, chiar dacă sunt proiectate să reziste pentru o veșnicie. Despre forma de respect adusă mediului, și, implicit, oamenilor, prin proiectele pe care doresc sa le implementeze, discutăm cu Mioara Iofciulescu, Managing Director ATLANTIS România, care a acordat câteva minute dialogului dintre noi, cei care pășim direct în construcțiile finite, și ei, cei care urmăresc traiectoria fiecărui element așezat cu grijă încă din faza de concept, luând formă, zi de zi, cu fiecare cărămidă:

Vă definește o arie extinsă în domeniul imobiliar: dezvoltări rezidențiale, proiecte industriale, logistică și terenuri, ceea ce înseamnă că aveți o imagine amplă asupra investițiilor în această zonă. Ce ne puteți spune despre acest subiect?

Urmărește-ne și pe Google News

Grupul din care facem parte are o experiență vastă în domeniul imobiliar la nivel internațional, iar boomul din perioada 2006-2007 i-a determinat pe acționarii noștri să investească în România peste 15 milioane de euro în achiziția de terenuri. În acest moment deținem peste 370 de hectare de teren în jurul Bucureștiului, dar și în zone precum Constanța, Giurgiu, Călărași sau Prahova, fiecare lot având o destinație specifică pentru proiecte actuale sau viitoare.

În acest moment sunt prioritare pentru noi investițiile în surse regenerabile de energie, motiv pentru care dorim să implementăm în proiectele de dezvoltare rezidențială conceptul de independență energetică prin instalarea de panouri fotovoltaice și pompe de căldură, soluții care vor conduce inclusiv la scăderea amprentei de carbon prin eliminarea consumului casnic de gaze naturale.

Dinamica pieței imobiliare din capitală și zona limitrofă indică o creștere a construcțiilor, paradoxală aparent cu nivelul crescendo al prețurilor la materiile prime. Cum gestionați acest aspect în relația cu furnizorii / clienții?

Tocmai datorită acestei dinamici a prețurilor la materialele de construcții, noi am hotărât să amânăm începerea lucrărilor la cartierul Solar Villas, un proiect mixt de dezvoltare rezidențială și spații comerciale, amplasat în Moara Vlăsiei, foarte aproape de conexiunea cu autostrada București-Ploiești. Pentru că la momentul negocierilor cu anumite companii de construcție ne aflam chiar în punctul de maximum al prețurilor, am considerat că asumarea unui asemenea cost va avea un impact negativ asupra prețului final de vânzare al unităților noastre și am decis că nu este oportun să demarăm investiția. Ultimele luni ne-au arătat că am acționat corect pentru că prețurile la principalele materiale de construcții au scăzut și par să se stabilizeze la un anumit nivel care poate oferi predictibilitate atât pentru dezvoltatori, cât și pentru constructori.

În piață, au continuat lucrările la proiectele aflate deja în curs de construire, acolo existând, în multe situații, stocuri de materiale care au permis menținerea costurilor asumate inițial.

Ce zone prezintă interes, având în vedere faptul că centrele orașelor, în general, sunt saturate?

Anularea Planurilor Urbanistice Zonale ale sectoarelor și lipsa unui Plan Urbanistic General actualizat al capitalei, face imposibilă demararea unor noi dezvoltări rezidențiale în perioada imediat următoare, ceea ce va conduce la un deficit de unități locative noi în București, iar clienții vor fi nevoiți să se îndrepte către unitățile vechi sau către zonele limitrofe care oferă mai mult confort, un mediu mai curat și mai sigur, liniște și multe alte avantaje. Dacă pot trece bariera distanței sau pot identifica modalități și rute de deplasare eficiente către București, tot mai mulți cumpărători se vor orienta către vecinătățile capitalei în următorii ani, iar dezvoltatorii speră ca autoritățile să facă investițiile necesare în infrastructura rutieră, feroviară și a transportului public subteran pentru a crea alternative de deplasare rapidă, dar și pentru a descongestiona traficul de pe arterele principale, fie că vorbim despre zonele centrale sau despre cele periferice.

În contextul spațiilor rezidențiale, care sunt fluctuațiile de prețuri raportate pe un termen de doi ani, luând în considerare si factorii majori care contribuie la creșterea valorii unui imobil într-o zonă rezidențială?

Contextul pandemic a creat nevoia oamenilor de spațiu locativ mai mare și mulți s-au orientat către zonele limitrofe marilor orașe, spre case cu curte care să le ofere posibilitatea recreării în aer liber. Astfel, a crescut cererea în aceste zone și, pe cale de consecință, s-au înregistrat creșteri semnificative de preț pe acest segment de case și terenuri în ultimii 2 ani. Dacă adăugăm acum și creșterile de prețuri survenite la materialele de construcții, datorate  costului cu utilitățile sau condiționate de restricțiile generate de războiul din Ucraina, prețurile de vânzare pentru unitățile locative noi vor continua să crească. Trendul se va menține și pentru unitățile vechi deoarece piața imobiliară face o distincție foarte fină când este vorba despre anul construirii.

Dacă ne referim la dezvoltări noi, în care sunt prezente și elemente de noutate cum ar fi independența energetică, pompele de căldură, casele inteligente și pasive, atunci prețurile sunt clar mai mari, dar investiția inițială va fi recuperată ulterior și câștigul va fi de partea clientului care va avea costuri aproape de zero pentru utilități.

În cazul complexelor rezidențiale, investiția în facilități pe care o face dezvoltatorul se reflectă, evident, în prețul de vânzare al unităților locative. Însă tocmai aceste facilități determină succesul unui proiect deoarece, dincolo de prețul optim, oamenii au nevoie de confort, doresc să economisească timp și energie pentru a obține cât mai multe avantaje, cum ar fi o grădiniță în proximitate, un supermarket sau o farmacie, un sistem de securitate al cartierului, dar și apartenența la o comunitate care împărtășește aceleași valori morale.

Contextul actual ne supune la o anumită instabilitate economică. Considerați că investițiile imobiliare sunt profitabile?

Investițiile în imobiliare au fost întotdeauna în topul preferințelor investitorilor și s-au dovedit a fi printre cele mai profitabile, de-a lungul timpului. Trendul ultimelor decenii ne-a arătat că, în ciuda perioadelor de criză, domeniul imobiliar și-a revenit și, după scăderi, au urmat mereu creșteri, ceea ce a făcut ca, pe termen mediu și lung, investițiile să fie profitabile.

Profitabilitatea investițiilor imobiliare este acum concurată de nivelul crescut al dobânzilor la depozite oferite de către bănci, însă nu cred că această poziționare va fi de durată.

Ce impact semnificativ îl au proiectele ce includ panouri fotovoltaice?

Prin instalarea de panouri fotovoltaice se diminuează consumul de energie electrică din sistemul centralizat, ceea ce conduce în mod automat la scăderea facturilor la utilități. În cazul în care capacitatea instalată este superioară nevoii de consum, atunci consumatorul respectiv devine prosumator, adică produce energie pe care o injectează în rețeaua de distribuție și pentru care este remunerat.

Având în vedere creșterea consumului de energie electrică din ultimii ani, precum și nevoia creării de noi capacități de producție a energiei din surse regenerabile, fiecare dintre noi poate contribui la rezolvarea acestei crize și, mai mult decât atât,  poate contribui la protejarea mediului înconjurător, prin eliminarea mai multor surse poluante.

În ce proiecte de viitor ne introduce ATLANTIS România?

Pentru noi sunt foarte importante proiectele în domeniul energiei, motiv pentru care ne concentrăm eforturile în zona construirii unei centrale fotovoltaice cu o capacitate de producție de 42 MW, proiect pe care il vom dezvolta la Puchenii Mari, în jud, Prahova și pentru care este deja în curs de elaborare documentația tehnică.

De asemenea, vom continua proiectele de dezvoltare rezidențială în zona de nord a Bucureștiului, iar pe termen lung luăm în considerare și proiecte de tip logistic în zona Cornetu, jud. Ilfov.

Un material Investing in Property

viewscnt
Afla mai multe despre
mioara iofciulescu
atlantis