Ministerul Justiției lansează construcția „Cartierului pentru Justiție” de 1,2 miliarde euro

Ministerul Justiției lansează construcția „Cartierului pentru Justiție” de 1,2 miliarde euro
scris 10 dec 2024

Ministerul Justiției a lansat un proiect de hotărâre de guvern pentru expropieri și pregătirea terenului din zona Bulevardului Unirii pe care ar urma să fie construite clădirile în care să se mute cele mai importante instituții și instanțe din Capitală.

De la Direcția Națională Anticorupție și până la judecătoriile de sector sau la instituțiile destinate avocaților, toate vor avea sedii în noul „Cartier pentru Justiție”, arată Termene.ro.

Construcțiile ar urma să fie gata în maximum cinci ani de la startul lucrărilor și ar costa 1,2 miliarde de lei. Banii sunt oferiți de BERD printr-un credit cu dobândă preferențială.

Urmărește-ne și pe Google News
Piața românească de investiții imobiliare încheie primele trei trimestre din 2024 cu tranzacții de aproape 650 milioane de euro CITEȘTE ȘI Piața românească de investiții imobiliare încheie primele trei trimestre din 2024 cu tranzacții de aproape 650 milioane de euro

Prin noul proiect de hotărâre de guvern, Ministerul Justiției propune aprobarea indicatorilor tehnico-economici și declanșarea procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al obiectivului de investiții denumit popular „Cartier pentru Justiție”. Acest „cartier” este amplasat în zona Bulevardului Unirii, între Biblioteca Națională și strada Nerva Traian.

Ce instituții vor avea sediul în Cartierul pentru Justiție

Potrivit documentului, „Cartierul pentru Justiție” reprezintă un proiect de investiții de mare anvergură și complexitate, care are ca finalitate crearea condițiilor optime de infrastructură pentru desfășurarea activității a 23 de instituții incluse în Cartierul pentru Justiție, respectiv:

  • 1) Ministerul Justiției;
  • 2) Curtea de Apel București;
  • 3) Tribunalul București;
  • 4) – 9) Judecătoriile Sectoarelor 1 – 6 – în total 6 judecătorii;
  • 10) Consiliul Superior al Magistraturii;
  • 11) Școala Națională de Grefieri;
  • 12) Institutul Național al Magistraturii;
  • 13) Inspecția Judiciară;
  • 14) Parchetul General
  • 15) DNA;
  • 16) Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București;
  • 17-23) Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Parchetele de pe lângă cele 6 judecătorii de Sector.

În inițiativa legislativă se propune „Desființarea construcției existente pe teren și construirea obiectivului de utilitate publică „Cartierul pentru Justiție”. Este vorba de construcții de anexe tehnice, parcaje auto, accese auto și pietonale, racordare la drumurile publice, drumuri auto și alei în incintă, rampe auto, pasarele pietonale/auto, zone de promenadă, fântâni arteziene, piațete, spații verzi, grădini, scuaruri, amenajare incintă, rețele interioare, împrejmuire teren și organizarea execuției lucrărilor.

Totodată, în proiect se propune și trecerea unui bun imobil din domeniul privat al statului în domeniul public al statului, precum și transferul unor bunuri imobile în administrarea Ministerului Justiției.

Avocații își vor construi sedii cu fonduri proprii

La acestea instituții, ale căror clădiri sunt construite din fonduri publice, se adaugă și alte patru instituții specifice organizării profesiei avocaților. Este vorba de Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR), Baroul București (BB), Casa de Asigurări a Avocaților (CAA) și Institutului Național de Pregătire și Perfecționare a Avocaților (INPPA).

BNR a aprobat regulile prin care poate oferi bani unor bănci care se confruntă cu probleme de lichiditate CITEȘTE ȘI BNR a aprobat regulile prin care poate oferi bani unor bănci care se confruntă cu probleme de lichiditate

Aceste din urmă instituții, deși sunt de interes public, vor realiza sediile într-o clădire comună din cadrul Cartierului pentru Justiție, cu fonduri proprii private.

Terenul este în mare parte deținut de stat

Din punct de vedere al situației juridice, amplasamentul cuprinde 19 loturi aflate în proprietatea privată a unor persoane fizice și juridice, dar în special de instituții publice.

Terenul aflat în proprietate privată are o suprafață de aproximativ 8.470 mp. Pentru realizarea obiectivului de investiții „Cartierul pentru Justiție” este necesară exproprierea imobilelor proprietate privată aflate pe coridorul de expropriere în conformitate cu prevederile Legii nr. 255/2010.

Din zona publică, au terenuri în zonă: Primăria Municipiului București, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului.

De asemenea, pe amplasament se regăsește fundația unei construcții proiectate în perioada socialistă cu o suprafață totală de 26.847 mp, din care 12.977 mp ocupă partea de vest a amplasamentului, cea alocata realizării „Cartierului pentru Justiție” și care urmează a fi desființată.

Costurile sunt asigurate din credite de la BERD

Potrivit indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Cartierul pentru Justiție”, valoarea totală a investiției este de 6.002.030,34 mii lei; aria construită a obiectivului de investiții este de 23.587 mp, iar aria desfășurată este de 278.852,18 mp.

Durata de execuție a investiției este de 72 luni.

Subvenții de stat propuse la creditele ipotecare ale familiilor cu copii. Statul ar urma să suporte și integral dobânda CITEȘTE ȘI Subvenții de stat propuse la creditele ipotecare ale familiilor cu copii. Statul ar urma să suporte și integral dobânda

Finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fondurile externe rambursabile alocate conform Scrisorii de înțelegere privind avansul pentru pregătirea Proiectului de dezvoltare propus, „Cartierul pentru justiție”, dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnată în 2019.

Banca este deținută de 71 de țări și două instituții interguvernamentale (Uniunea Europeană/UE și Banca Europeană de Investiții/BEI). Mandatul atribuit BERD la înființare stipulează faptul că instituția va colabora doar cu statele care adoptă principii de guvernare democratice.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul justiției
cartier