Un român cu salariul mediu are nevoie de 1,58 salarii pentru un metru pătrat de locuință. Prin evoluția prețurilor privite prin lentila câștigului salarial mediu la nivel de țară, imobilele au devenit cu 14,9% mai ieftine față de anul 2014.
În tot acest timp, salariul mediu net a crescut cu 155,9% raportat în euro și 186,3% în lei. Acesta este și unul dintre motivele pentru care numărul unităților individuale tranzacționate înregistrează o revenire atât la nivel național, cât și în Capitală.
După o primă jumătate a anului 2023 în care s-au înregistrat mai puține tranzacții, cumpărătorii au început din nou să fie activi și să fie interesați de achiziții imobiliare.
Mai mult, randamentul brut al investițiilor din București rămâne în continuare cel mai mare din țară. Apartamentele cu două camere aduc în medie un randament brut de 7,3%, garsonierele 7% și apartamentele cu trei camere 6,5%.
“Bucureștiul este atât cel mai accesibil oraș din România din perspectiva achiziției de locuințe, cât și cel mai generos din perspectiva randamentelor obținute. Aceste două lucruri combinate cu faptul că atrage o masa mare de populație, care dorește să se relocheze sau lucreze aici, îl fac cel mai atractiv oraș din punct de vedere investițional în această parte a lumii”, a spus Daniel Tudor, CEO The Concept.
Bucureștiul are în continuare cele mai accesibile prețuri raportate la câștigul salarial mediu, Indicele Puterii de Cumpărare fiind doar 1,35. Capitala este urmată de Timișoara - 1,46, Iași - 1,63, Constanța - 1,83, Oradea - 1,9, Brașov - 1,98, iar în capul listei avem deja obișnuitul Cluj-Napoca cu un I.P.C. de 2,3.
Anul nou aduce credite mai accesibile, iar cumpărătorii au început să le folosească cu mai multă încredere pentru achiziții. La nivel național, 51% dintre locuințe au fost cumpărate cu ajutorul unui credit ipotecar, o valoare obișnuită pentru perioada dinaintea începerii războiului din Ucraina