INFOGRAFICE București, cea mai accesibilă capitală pentru chiriași din Estul Europei. Chiriile în România cresc însă alert

INFOGRAFICE București, cea mai accesibilă capitală pentru chiriași din Estul Europei. Chiriile în România cresc însă alert
scris 29 aug 2024

București este cea mai accesibilă capitală din jumătatea de est a Europei pentru chiriași, în timp ce România ocupă locul 13 din 31 țări europene la acest capitol.

Unul dintre indicatorii economici care determină cât de accesibil este un anumit oraș sau cât de accesibilă e o anumită țară pentru locuire este indicele de accesibilitate al chiriilor, calculat ca raport între prețul mediu al chiriei și salariul mediu. Astfel, cu cât indicele are o valoare mai mică, cu atât chiriile sunt mai accesibile.

Urmărește-ne și pe Google News
Industria materialelor de construcții: Principala taxă impusă pentru finanțarea noii Autorități Miniere este neconstituțională! CITEȘTE ȘI Industria materialelor de construcții: Principala taxă impusă pentru finanțarea noii Autorități Miniere este neconstituțională!

În România, chiria medie pentru o garsonieră situată în afara zonelor centrale din mediul urban este în prezent de circa 302 euro, potrivit datelor raportate de platforma Numbeo, care utilizează pentru calcule atât date statistice publice, cât și informații transmise de utilizatori. În același timp, salariul mediu net lunar este de circa 1.040 de euro, potrivit celor mai recente informații publicate de Institutul Național de Statistică.

Astfel, indicele de accesibilitate al chiriilor în România este de 0,29, o valoare care clasează țara noastră pe locul 13 dintre cele 31 de țări incluse în această analiză: cele 27 de state membre ale Uniunii Europene plus Marea Britanie, Norvegia, Elveția și Islanda.

„România se află într-o poziție favorabilă în ceea ce privește accesibilitatea chiriilor, în special în comparație cu alte țări din Europa Centrală și de Est. Faptul că Bucureștiul este cea mai accesibilă capitală din această regiune, iar România ocupă locul 13 din 31 de țări analizate în acest clasament subliniază că, deși chiriile au crescut semnificativ în ultimii ani, acestea rămân încă la un nivel accesibil raportat la veniturile medii. Cu toate că am asistat la creșteri semnificative ale chiriilor în ultimii ani, indicele de accesibilitate de 0,29 ne arată că piața imobiliară din România este accesibilă”, spune Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

În România, chiriile sunt mai accesibile decât în țările din Europa Centrală

Datele analizate la nivelul Europei pe baza salariilor medii nete lunare raportate de Eurostat, biroul de statistici al Uniunii Europene, arată că cele mai accesibile chirii sunt în Danemarca. Chiar dacă aici chiria medie pentru o garsonieră situată în mediul urban, în afara centrului, este aproape dublă comparativ cu cea din București (537 de euro), indicele de accesibilitate este de numai 0,15 ca urmare a salariului mediu net de peste trei ori mai mare, de aproape 3.500 de euro.

INFOGRAFICE București, cea mai accesibilă capitală pentru chiriași din Estul Europei. Chiriile în România cresc însă alert

De altfel, aceasta este explicația pentru care cele mai accesibile chirii se află în special în zona de nord a Europei: Finlanda (indice de accesibilitate 0,21), Norvegia (0,21) și Suedia (0,22) se află în top 10. Tot aici regăsim în același timp câteva dintre statele vest-europene cu cele mai mari economii din Uniune, inclusiv Germania (0,22), Austria (0,22) sau Franța (0,23).

În schimb, România are un indice de accesibilitate apropiat de țări precum Grecia (0,27), Italia (0,28), Letonia (0,28) sau Estonia (0,30), însă și aici se observă că atât salariile, cât și chiriile sunt mai mari. Pe de altă parte, Olanda este un caz special: are același indice de accesibilitate ca România, însă acest lucru este explicat prin chiriile de peste 3 ori mai mari, ca urmare a fondului de locuințe scăzut din acest stat.

În același timp, se observă că în România chiriile sunt mai accesibile decât în numeroase alte state europene din jurul țării noastre sau din Europa Centrală. Astfel, România are chirii mai accesibile decât Ungaria (0,35) sau Bulgaria (0,40), dar și comparativ cu Lituania (0,37), Slovenia (0,39), Cehia (0,43), Polonia (0,46) sau Slovacia (0,47).

EXCLUSIV FOTO Robertino Georgescu a rupt parteneriatul cu Marius Bușu. Lansează apartamentele Versace în cartierul corporatiștilor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Robertino Georgescu a rupt parteneriatul cu Marius Bușu. Lansează apartamentele Versace în cartierul corporatiștilor

Nu în ultimul rând, România are chirii mai accesibile și decât Marea Britanie (0,36), Spania (0,37) și, mai ales, comparativ cu Portugalia (0,51), care ocupă de altfel ultimul loc în Europa la acest capitol.

București: locul 9 pe capitale și cele mai accesibile chirii din Estul Europei

În cazul în care analizăm indicele de accesibilitate pentru chirii pentru capitalele din cele 31 de țări analizate, se observă că Bucureștiul este pe poziția 9 din 31.

Astfel, la un salariu mediu net de puțin peste 1.200 de euro pe lună și o chirie medie de 359 de euro, orașul București are un indice de accesibilitate pentru chirii de 0,3. Acest indice este identic cu cel înregistrat de Copenhaga, acolo unde atât salariile medii nete, cât și chiriile sunt de circa 3,2 ori mai mari, potrivit datelor furnizate de platforma Numbeo.

La nivel european, cele mai accesibile chirii sunt înregistrate în Berna (indice de accesibilitate 0,15), Paris (0,22) și Bruxelles (0,22), în special datorită salariilor medii nete de peste 4.000 de euro pe lună, concomitent cu chirii medii de circa 900 de euro. Un indice mai bun decât cel din București se înregistrează și în Stockholm, Viena și Luxemburg (toate cu 0,27) și Riga (0,29).

INFOGRAFICE București, cea mai accesibilă capitală pentru chiriași din Estul Europei. Chiriile în România cresc însă alert

În același timp, datele arată că București are cele mai accesibile chirii din jumătatea estică a continentului european, iar principala explicație este că nivelul chiriilor din aceste capitale este în general de peste două ori mai mare decât în capitala României, în timp ce salariile din aceste capitale sunt doar cu circa 50% mai mari.

În această categorie intră, de exemplu, Sofia (0,31) sau Budapesta (0,42), dar și capitale precum Roma (0,37), Bratislava (0,41), Varșovia (0,42), Ljubljana (0,43), Praga (0,44) sau Atena (0,45). De asemenea, la fel ca în cazul analizei pe țări, cele mai greu accesibile chirii sunt în Lisabona (0,76), întrucât capitala Portugaliei are chirii medii de circa 950 de euro pe lună și salarii medii de circa 1.260 de euro, cu doar 4% mai mari decât salariile medii din București.

În România, chiriile au crescut cu 34% în ultimii cinci ani

Datele centralizate de Eurostat arată că nivelul chiriilor a crescut disproporționat în Europa în ultimii cinci ani, întrucât cele mai mari creșteri au fost raportate în țări din jumătatea de est a continentului.

Cea mai mare creștere procentuală a chiriei s-a înregistrat în Ungaria, acolo unde chiriile sunt cu 50% mai mari comparativ cu anul 2019, iar vecinii României sunt urmați la mică distanță de Polonia (+47%) și Slovenia (+46%).

Cu o creștere medie cu aproape 34% în ultimii cinci ani, România ocupă locul 6 în acest top, fiind depășită de statele mai sus-menționate și de Lituania și Malta, ambele cu creșteri cu aproape 38%.

Startup-ul antreprenorului român Octavian Pătrașcu, CAPEX.com, listat la bursa din Germania într-o tranzacție de 250 milioane dolari CITEȘTE ȘI Startup-ul antreprenorului român Octavian Pătrașcu, CAPEX.com, listat la bursa din Germania într-o tranzacție de 250 milioane dolari

În același timp, există numeroase state central-europene în care chiriile au avut creșteri între 20% - 30%, iar printre acestea figurează Bulgaria (+27%), Cehia (+26%), Austria (23%) sau Belgia (+20%). O creștere cu 20% a fost raportată și de Portugalia, țara europeană în care chiriile sunt cel mai puțin accesibile. De asemenea, cele mai multe țări nordice au raportat creșteri cuprinse între 10% - 20%, în contextul în care aici oricum prețurile chiriilor sunt printre cele mai mari.

Pe de altă parte, datele sintetizate de Eurostat arată că există 8 state în care chiriile au crescut cu mai puțin de 10% în ultimii cinci ani. Pe această listă figurează, de exemplu, Danemarca, cu o creștere cu 9%, în contextul în care țara nordică are în prezent cel mai bun indice de accesibilitate în Europa.

Astfel de creșteri mai mici sunt însă raportate și de patru dintre cele mai mari economii europene: Germania (+9%), Spania (+8%), Italia (+7%) și Franța (+7%). Tot în această categorie regăsim și Elveția și Luxemburg, care au avut creșteri cu circa 8% în ultimii 5 ani, în contextul în care chiriile sunt printre cele mai mari de pe continent.

Pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, chiriile au crescut în medie cu 11% în ultimii cinci ani, ceea ce înseamnă că în România chiriile au crescut într-un ritm de trei ori mai mare comparativ cu media europeană.

Datele Eurostat cu privire la aceste evoluții procentuale se bazează pe un indice pentru chirii care a avut valoarea inițială 100 în anul 2015, indice care ulterior a fost indexat cu creșterea procentuală medie a chiriilor din țara respectivă.

Concluzii

România și, mai ales, capitala București oferă în prezent printre cele mai accesibile chirii din Europa, în special în comparație cu țările și capitalele din centrul și estul continentului.

Acest lucru se datorează în special faptului că nivelul chiriilor este în unele cazuri chiar și de două ori mai mic comparativ cu alte țări din centrul și estul Europei, element care compensează astfel nivelul mai mic al salariilor din țara noastră comparativ cu numeroase alte state.

Pe de altă parte, datele arată că în România chiriile cresc într-un ritm semnificativ mai alert comparativ cu cele mai multe state europene și de peste 3 ori mai repede decât media europeană.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
chirie
apartamente
bucuresti