INFOGRAFIC Topul salariilor câștigate de șefii companiilor cu cele mai valoroase proprietăți din România. Au pe mână proprietăți românești în valoare similară cu cea a întregii rezerve de aur a României

INFOGRAFIC Topul salariilor câștigate de șefii companiilor cu cele mai valoroase proprietăți din România. Au pe mână proprietăți românești în valoare similară cu cea a întregii rezerve de aur a României
scris 20 nov 2020

Managerii celor mai importanți jucători de pe piața imobiliară locală au obținut anul trecut salarii cu o valoare totală de 8,3 milioane euro, cu 17% sub încasările din anul anterior, și asta pentru că doar doi dintre ei au înregistrat scăderi substanțiale de venituri, potrivit datelor analizate de Profit.ro. Aceștia au pe mână proprietăți românești de circa 5 miliarde de euro, valoare similară cu a întregii rezerve de aur a României.

Directorii executivi ai celor mai importanți șase investitori imobiliari activi la nivel local au câștigat anul trecut 8,3 milioane euro doar din activitatea de manageri ai acestor companii. Dacă Autoritatea Bancară Europeană a identificat, recent, trei bancheri din România care au obținut venituri de peste 1 milion de euro fiecare, în rândul managerilor din imobiliare este o situație similară.

Urmărește-ne și pe Google News

Cel mai bine plătit manager din imobiliare este Alex Morar, directorul executiv al NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor imobiliar din România. El a urcat pe prima poziție în top, după ce veniturile încasate cu un an mai devreme i-au adus doar locul trei. Anul trecut, Alex Morar a încasat o remunerație de peste 2,6 milioane euro, cu circa 55% peste veniturile încasate în 2018. Salariul de bază al lui Morar a fost de 580.000 de euro, mai mare față de 480.000 de euro, cât era cu un an mai devreme, la care s-au adăugat un bonus de performanță de 690.000 de euro și un premiu de performanță în valoare de 1,3 milioane euro, plătit sub formă de acțiuni în companie.

Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum

La distanță de aproape 1 milion de euro față de managerul român este Oliver Schumy, care a preluat funcția de director executiv al Immofinanz în 2015 și și-a încheiat mandatul neașteptat în mai 2020. El a câștigat în 2019 o remunerație totală de 1,7 milioane euro, ceea ce reprezintă o creștere de peste 33% comparativ cu încasările anului anterior. Salariul fix reprezintă doar 48% din remunerație, iar 80.000 euro reprezintă contribuția la fondul de pensii.

Surpriză: Iulian Dascălu atrage un nou investitor sud-african pe piața imobiliară românească, printre ai cărui acționari sunt cel mai mare fond de pensii din Africa și monarhia Bafokeng, pentru mega-proiectul Romexpo CITEȘTE ȘI Surpriză: Iulian Dascălu atrage un nou investitor sud-african pe piața imobiliară românească, printre ai cărui acționari sunt cel mai mare fond de pensii din Africa și monarhia Bafokeng, pentru mega-proiectul Romexpo

După ce și-a pierdut aproape o treime din remunerația anuală, Ioannis Papalekas, fondatorul și directorul executiv al Globalworth, s-a clasat pe locul trei, cu o remunerație de 1,6 milioane euro. Managerul companiei cu cel mai extins portofoliu de clădiri de birouri din România a primit anul trecut un salariu de 996.000 de euro, în scădere cu circa 5% față de anul anterior, însă câștigurile din dividende au fost cu peste 50% mai mici față de 2018, ajungând la doar 642.000 de euro. Anul trecut, Ioannis Papalekas încă deținea circa 10% din acțiunile companiei sale, listate pe Bursa de la Londra, însă pachetul său a fost vândut în această primăvară miliardarului ceh Radovan Vitek, într-o tranzacție de peste 230 milioane de euro.

În Globalworth, diferența dintre cel mai bine plătit angajat și numărul doi în companie, adică Dimitris Raptis – directorul executiv adjunct, este de 125%. Comparativ, în cazul NEPI Rockcastle, diferența dintre remunerația lui Alex Morar și cea a Mirelei Covasa, directorul financiar al companiei, a fost de 48% în 2019.

Locul patru în ierarhia managerilor îi revine lui Ernst Vejdovszky, CEO-ul S IMMO, proprietarul mallului Sun Plaza și al hotelului Novotel din București. În 2019, el a câștigat aproape 1 milion de euro, bani din care salariul fix a fost de 475.000 euro. Remunerația sa a cunoscut o creștere considerabilă, de aproape 60%, comparativ cu cea din anul anterior.

EXCLUSIV Grupul german Metro și-a scos la vânzare 9 magazine din România. Oferta - evaluată la peste 100 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul german Metro și-a scos la vânzare 9 magazine din România. Oferta - evaluată la peste 100 milioane euro

Cu o remunerație în creștere cu 12%, Thomas Kurzmann, directorul executiv al Globe Trade Centre (GTC) - proprietarul turnurilor City Gate din fața Romexpo, s-a plasat pe locul cinci în top. Managerul unuia dintre cei mai vechi dezvoltatori imobiliari din România a avut anul trecut o remunerație totală de 700.000 de euro. În ciuda diferenței de peste 40% dintre remunerația sa și a lui Ernst Vejdovszky, salariul său de bază este aproximativ similar, respectiv 400.000 de euro.

După ce veniturile din 2018 i-au asigurat lui Andreas Quint, directorul executiv al CA Immo, poziția de cel mai bine plătit manager din imobiliare, anul trecut i-a adus locul 6 în clasament. Fără bonusul de retenție de 1,1 milioane euro acordat în 2018 pentru preluarea funcției de CEO al companiei, remunerația lui Quint s-a diminuat considerabil, cu peste 80%, până la 621.000 de euro. Chiar și așa, salariul său fix de 564.000 de euro este mai mare cu 40% față de cel al fostului CEO al companiei.

Prin conturile companiilor gestionate de acești manageri trec lunar chiriile plătite de aproape toate corporațiile active în România și de aproape toate brandurile internaționale prezente în mallurile din țară.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
salarii
ioannis papalekas
alex morar
nepi rockcastle
globalworth