Guvernul a discutat în primă lectură ordonanța de urgență care va permite beneficiarilor investițiilor publice să întocmească acte adiționale la contractele de investiții în derulare, astfel încât să fie actualizate în urma creșterii, din ultima perioadă, a prețurilor la materialele de construcții. Premierul Cîțu a declarat că vrea să se asigure că ordonanța va permite însă și reducerea valorii contractelor, în urma scăderii prețurilor.
Astfel, decontările pentru lucrări vor fi indexate în funcție de creșterea sau scăderea prețurilor materialelor.
”Vom avea ordonanță săptămâna viitoare, cred - acum am discutat cu ministrul Cseke -, prin care vom aloca credite de angajament la Ministerul Dezvoltării care să permită companiilor să facă act adițional pentru a lua în calcul creșterile de prețuri din ultima perioadă”, a anunțat săptămâna trecută prim-ministrul Cîțu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acum, după ședința de guvern, Cîțu a arătat că ordonanța va permite și micșorarea valorii contractelor, ca umare a scăderii prețurilor.
”Este primul exemplu din Uniunea Europeană unde există o astfel de ordonanță. De ce este diferit și este important: pentru că am ținut foarte tare ca această ordonanță să aibă criterii clare pentru creșteri, dar și scăderea prețurilor. Deci, dacă vor crește prețuri, să fie contractele modificate, dacă scad prețurile, să fie contractele modificate. Deci, în ambele sensuri mergem, nu doar într-o direcție, pentru că prețurile se mișcă și în sus, și în jos”, a susținut prim-ministrul.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC ULTIMA ORĂ Inflația a ajuns la 5% în iulie. Creșteri mari de prețuri la energie. Gazele s-au scumpit cu peste 20% într-o lunăScumpirile se resimt și în România. Materiale folosite pentru izolare, precum polistirenul sau vata minerală, au cunoscut o dublare anul acesta. Cum multe dintre materiale au prețuri legate de cotațiile globale, efectele aprecierilor se resimt, în cele din urmă, și pe piața locală.