Grupul imobiliar Yellow Tree, controlat, indirect, de omul de afaceri britanic Carl Bossino, a cumpărat clădirea de birouri Olympia Tower din București de la fondul elen Bluehouse Capital, înregistrat în Cipru.
În urmă cu doi ani, Bluehouse a vândut și Astoria Business Center către fondatorul Dona. Alte tranzacții au vizat Victoria Center și City Gate, fiind implicat și în dezvoltarea Expo Business Park.
Clădirea de birouri de clasă A Olympia, finalizată în 2009, are o suprafață închiriabilă de 10.000 de metri pătrați și este în prezent ocupată în proporție de 93%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În urmă cu un an, Yellow Tree a cumpărat, la licitație, cu 5,54 milioane euro, și clădirea de birouri în care a fost sediul central al Blue Air, din apropierea Pieței Victoriei, București, de la o firmă în insolvență a omului de afaceri Nelu Iordache, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Investitorul imobiliar tocmai a finalizat și achiziția clădirii de birouri Mecano Export-Import din centrul Bucureștiului, într-o tranzacție de 9,5 milioane de euro prezentată în premieră de Profit.ro.
Licitația pentru vânzarea clădirii de birouri Buzești 71 a pornit de la un preț 4 milioane de euro și a fost adjudecată de grupul Yellow Tree cu 5,54 milioane de euro. Prețul pe clădirea Buzești 71, de circa 1.400 de euro/metru pătrat, este unul mic comparativ cu achiziția anterioară a clădirii Mecano Export-Import, al cărei preț a ajuns la circa 1.900 de euro/metru pătrat.
La licitație au participat 8 firme, printre care și grupul Jupiter, al omului de afaceri Doron Ofer – descendentul celei mai bogate familii israeliene, dar și o firmă a omului de afaceri Victor Slivinschi (37 de ani), cu afaceri în energie și construcții – fost candidat la alegerile parlamentare din Republica Moldova, potrivit surselor Profit.ro.
Clădirea de birouri tranzacționată are 8 etaje, o suprafață de circa 4.000 de metri pătrați și un grad de închiriere de circa 30%.
„Intenția noastră este de a renova clădirea. Tindem spre decizia de a elibera întreaga clădire, de a o autoriza ISU și apoi de a aduce chiriași noi Nu vrem să revindem sau să facem o tranzacționare urgentă. Nu suntem un grup oportunist. Achiziția reprezintă o parte din ținta noastră de extindere pe sectorul birourilor“, au declarat atunci, pentru Profit.ro, reprezentații Yellow Tree.
Vânzătorul imobilului a fost Bata Sky Imobiliare, fostă Blue Air Transport Aerian, firmă prin care a funcționat operatorul aerian Blue Air. Compania, controlată de omul de afaceri Nelu Iordache, a intrat în faliment și, ulterior, în mod ciudat, în insolvență cu datorii totale de 95 de milioane de euro. Pe lista creditorilor figurează 27 de nume, printre care ANAF, BRD, Raiffeisen, Romaero, Turkish Airlines, Astra, Antena TV, Enel, Aeroporturi București, Romprest, Primăria București, dar și omul de afaceri Nelu Iordache, fondatorul afacerii Blue Air.
Cumpărătorul clădirii de birouri, grupul Yellow Tree, și-a început activitatea în România în 2015, este controlat, printr-un offshore din Cipru, de omul de afaceri britanic Carl Bossino, ca acționar majoritar, și are manageri români, israelieni și britanici. Investitorii au acumulat proprietăți cu o valoare de circa 60 de milioane de euro în București și o suprafață de circa 75.000 de metri pătrați, iar țina lor este să ajungă la un portofoliu de un milion de metri pătrați până în 2025.
Grupul Yellow Tree este specializat pe achiziția de active neperformante, proiecte imobiliare semi-finalizate și portofolii de proprietăți cu probleme financiare, cu ideea îmbunătățirii acestora prin investiții suplimentare. Între 2015 și 2018, grupul a cumpărat 4 proprietăți din București cu o valoare de piață de circa 50 de milioane de euro și venituri anuale cumulate din chirii de 4,6 milioane euro, potrivit datelor analizate de Profit.ro. Achiziția acestor proprietăți a fost realizată la un preț total de 21 de milioane de euro. (situația defalcată a proprietăților Yellow Tree poate fi vizualizată în infograficul de la final)
Investitorii dețin, pe lângă noile achiziții, două clădiri de birouri și două centre logistice. Cea mai valoroasă proprietate din portofoliul Yellow Tree este clădirea de birouri Nerva Traian 3 din centrul Bucureștiului, cumpărată în februarie 2016 cu 30 de milioane de lei. După achiziție s-au investit încă 21 de milioane de lei în renovare și a rezultat un spațiu de retail de 1.000 de metri pătrați și un spațiu de birouri de 10.700 de metri pătrați. Imobilul este închiriat cu circa 10 euro/metru pătrat.
Grupul a anunțat că se concentrează pe dezvoltarea și redezvoltarea activelor imobiliare comerciale de calitate în orașe europene mari, Bucureștiul fiind principala sa piață. Ținta sa este să ajungă la un portofoliu de peste 500.000 de metri pătrați până în 2023 și de peste un milion de metri pătrați până în 2025. Printre achizițiile vizate de Yellow Tree se numără o galerie comercială și un hotel din București, arată sursele Profit.ro.
În ultimii ani, Yellow Tree a recrutat o serie de manageri români care să îi gestioneze afacerile. Anda Constantin ocupă poziția de group general manager, după ce a lucrat anterior în sectorul IT. George Gardin este directorul operațional, după o experiență bogată ca manager în mai multe companii IT. Cristian Ezri este directorul de investiții al grupului, după mai bine de cinci ani ca șef al biroului din Israel al Libra Internet Bank și cu istorie de implicare în comunitatea evreiască din România. De asemenea, Mădălina Corabie a fost recrutată pe poziția de real estate acquisitions analyst, după mai bine de 3 ani ca senior valuer in banca Leumi și anterior în Transgaz.