Femeia de afaceri Veronica Gușă de Drăgan (47 de ani), a doua cea mai bogată femeie din România datorită averii moștenite de la soțul său, Iosif Constantin Drăgan, a primit aprobarea necesară construirii unui magazin Lidl în locul fostei tipografii Fed Print din București, al cărei teren poate fi evaluat la circa 3,6 milioane de euro, potrivit calculelor Profit.ro. Avizul vine la câteva luni după ce a încasat circa 4 milioane de euro de la grupul maghiar Cordia pentru un teren amplasat lângă Petrom City din București.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Perspectiva în imobiliare și proiectele pregătite în criză vor fi anunțate la conferința care urmează să fie organizată de Profit.ro și pentru care detalii pot fi văzute AICI. Conferința va fi transmisă în direct și pe Profit TV
Veronica Gușă de Drăgan este fiica generalului Ștefan Gușă, fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Române, și văduva lui Iosif Constantin Drăgan, decedat în Spania în 2008. După moartea soțului său, Veronica Drăgan a devenit cea mai bogată româncă, conform topurilor de specialitate. Averea lui Iosif Constantin Drăgan se ridica la peste 1,5 miliarde de euro în momentul decesului. Top 300 Capital o consideră acum a doua cea mai bogată femeie de afaceri din România, după Anca Vlad (proprietara farmaciilor Catena), și ocupanta locului 17 în topul celor mai bogați români, cu o avere estimată la 240-250 milioane de euro.
Firma prin care funcționau tipografiile Fed Print a fost lichidată în 2018, potrivit datelor furnizate de termene.ro. Tipografia are pe Bulevardul Tudor Vladimirescu, nr. 31, un teren în suprafață de circa 9.500 de metri pătrați, lângă noul proiect de birouri AFI Tech Park. Luna trecută, Primăria Municipiului București a aprobat pentru acest teren un Plan Urbanistic Zonal ce prevede construcția unui magazin Lidl de circa 2.200 de metri pătrați și 128 de locuri de parcare.
Amplasamentul viitorului magazin Lidl
De regulă, retailerul german cumpără terenurile și își dezvoltă propriile magazine, model care poate fi replicat și în acest caz, după obținerea tuturor avizelor de construcție. În cazul unei tranzacții, terenul poate fi evaluat la circa 3,6 milioane de euro, ținând cont că un teren învecinat, deținut de insolventa Romilexim Trading Limited, este scos la licitație cu circa 380 de euro/metru pătrat.
Viitorul magazin Lidl va fi construit pe un teren format din două loturi deținute de firma Drago Vera Imobiliara, ai cărei asociați sunt Veronica Gușă de Drăgan și Butan Gas. În 2016, când firma Drago Imobiliara a fuzionat cu Drago Vera Imobiliara, valoarea activelor, care cuprindeau terenul, era tot de circa 3,6 milioane euro.
Și terenul cumpărat, recent, de Cordia a aparținut distribuitorului de GPL Butan Gas, controlat de Veronica Gușă de Drăgan. Butan Gas mai operează în Grecia, Germania, Austria, Italia, Polonia și Serbia. În 2018, entitatea românească a distribuitorului a înregistrat un rulaj de 35,5 milioane de euro, potrivit datelor comunicate la Ministerul Finanțelor Publice.
Lidl este într-o expansiune puternică la nivelul Bucureștiului. Recent, a fost autorizat să-și construiască un nou magazin în cartierul bucureștean Pantelimon, pe terenul cumpărat anul trecut de la fabrica de mobilă Artemob International.
În toamna anului trecut, retailerul a mai cumpărat un teren de circa 10.000 de metri pătrați de la grupul belgian Liebrecht & WooD, la intrarea în West Park Retail Militari, cu un preț estimat de Profit.ro la 1,5 milioane euro.
Discounterul mai are o relație și cu oamenii de afaceri Emil și Daniel Tănăsoiu, care pregătesc actele necesare construcției unui magazin Lidl pe un teren pe care îl dețin în Fundeni.
De asemenea, numele Lidl este vehiculat și ca fiind unul dintre viitorii ocupanți ai terenului ce a aparținut fostei fabrici Helitube din Colentina, recent cumpărat de o firmă a SIF Banat-Crișana.
Rețeaua Lidl, aflată în topul retailerilor din România cu cele mai mari vânzări, are 261 de magazine la nivel național, dintre care 32 în București, pentru care lucrează peste 6.500 de angajați.