Vila Cantacuzino, supranumită „Micul castel de pe Valea Oltului”, Vila Bujorul, proiectată de arhitectul Alfred Hugo Cernea, și Vila Aleman Oancea, în stil Art Nouveau, sunt scoase la vânzare prin Artmark.
Vila Cantacuzino, situată în Călimănești (județul Vâlcea), are un preț de pornire de 730.000 de euro și este estimată la 800.000 - 900.000 de euro, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Construită la finalul secolului XIX pe un teren de 6.809 metri pătrați, ea are o suprafață construită de 692 mp.
Vila a fost ridicată de inginerul Ion G. Cantacuzino, din renumita familie nobiliară a Cantacuzinilor, dinastie cu origini bizantine care a dat domni în Țara Românească și Moldova. El a proiectat și calea ferată de pe Valea Oltului, prima captare modernă a izvorului Căciulata și o fabrică de ciment la Brăila.
Vila Bujorul, situată tot în Călimănești, are un preț de pornire de 240.000 de euro și este estimată la 260.000 - 300.000 de euro.
Construită de Alfred Cernea, unul din cei mai prolifici și apreciați arhitecți ai vremurilor de glorie ale stațiunii, pe un teren de 1.014 metri pătrați, ea are o suprafață construită de 412 mp.
Clădirea nu este clasată monument istoric. Astfel că există și un plan arhitectural de reabilitare, care include o recompartimentare și mansardarea. Acestea vor oferi un spațiu construit total de 592 mp.
Vila Aleman Oancea din orașul Brezoi (județul Vâlcea) are un preț de pornire de 175.000 de euro și este estimată la 250.000 - 300.000 de euro.
Cu nouă camere și o baie, imobilul finalizat în 1905 se află pe un teren de 882 de metri pătrați și are o suprafață construită de 338 mp.
Vila situată în centrul orașului Brezoi, în fața parcului și cu perspectivă spre Vârful Țurțudanului, se remarcă prin elementele specifice stilului Art Nouveau.
A fost construită - la comanda proprietarilor minei de aur de la Vasilatul (de lângă Brezoi) - de meșteri italieni, care au folosit materiale aduse special din peninsulă. Tot de atunci datează și picturile care împodobesc pereții casei și care au fost păstrate intact. Casa a trecut printr-o recondiționare generală în anul 2005, moment în care au fost refăcute inclusiv picturile și exteriorul clădirii. Confiscată de comuniști, a căpătat diferite întrebuințări de-a lungul vremii, fiind între 1980 și 1990 Casa pionierilor din Brezoi, pentru ca după Revoluție să fie revendicată de foștii proprietari și vândută.