Furnizorul de servicii de iluminat Luxten Lighting Company a început procedurile realizării unui ansamblu imobiliar cu birouri, locuințe și spații comerciale în locul sediului său central, din zona Expoziției a Bucureștiului, unul dintre punctele fierbinți de pe harta imobiliară a României, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Luxten nu este străină de investițiile imobiliare. Compania a inaugurat în 2008 hotelul de 5 stele Lux Garden din Azuga și mai deține un teren de 3,6 hectare, tot în Azuga, pe care intenționa să realizeze tot un hotel.
Compania a început acum etapele dezvoltării unui ansamblu cu funcțiuni mixte pe terenul de peste 28.000 de metri pătrați pe care îl deține pe strada Parângului, nr. 76 din Sectorul 1. Regimul maxim de înălțime al clădirilor propuse spre construcție este de 12 etaje, cu 3 niveluri în subteran dedicate parcărilor. Doar valoarea terenului depășește 14,5 milioane euro, calculată la prețul cu care s-au încheiat tranzacții cu loturi de dimensiuni similare în zonă.
Pe acest teren, Luxten are birouri și depozite. Furnizorul de servicii de iluminat a transformat unul dintre aceste depozite în studiouri TV. Pe platforma Luxten funcționează firma de post producție Avanpost Media, fondată de Vlad Rădulescu – fiul lui Claudiu Rădulescu, acționarul principal al Luxten. Avanpost a fost implicată, printre altele, în filmul documentar Collective, prima nominalizare la premiile Oscar a României.
Contactați de Profit.ro pentru detalii despre proiect imobiliar planificat, reprezentanții Luxten nu au răspuns până la publicarea acestui articol. Principalele proiecte imobiliare din zona Expoziției
Sediul central al Luxten este amplasat într-o zonă tot mai efervescentă din punct de vedere imobiliar, care a atras, ca un magnet, o serie de milionari români precum Ion Țiriac, Iulian Dascălu, Gheorghe Copos, Alin Niculae, Gheorghe Iaciu, Nicolae Dumitru, Dan Șucu sau Valentin Vișoiu, care și-au anunțat intenția sau chiar au început să construiască aici sute de apartamente, hoteluri și clădiri de birouri. Lor li s-au adăugat investitori străini precum Portland Trust, GTC, Atenor, London Partners sau Cordia, care au deschis zona pentru noi dezvoltări imobiliare.
Luxten a înregistrat, anul trecut, cea mai mică cifră de afaceri și profit din ultimii 15 ani ai companiei. Veniturile Luxten au scăzut cu peste 44% până la 76,9 milioane lei, oar profitul net s-a diminuat cu peste 58%, până la 5,6 milioane lei. Anul 2020 a fost primul din ultimii 23 de ani ai Luxten fără contractul cu Primăria Municipiului București pentru serviciul de iluminat public al Capitalei. Administrația Firea a preluat iluminatul public al orașului în iulie 2019 prin intermediul Companiei Municipale Iluminat Public București.
Luxten a fost înființată în 1993 de către Zoltan Boszormenyi, acesta cumpărând fabrica de becuri Electrofar București. Ulterior, în 1998, compania a achiziționat și fabrica de contoare electrice AEM Timișoara. Boszormenyi și-a vândut participația la Luxten în 2003 oamenilor de afaceri Claudiu Nicolae Rădulescu, Ionel Pepenică și Olimpia Moica.
În prezent, acționarii principali ai Luxten Lighting Company SA sunt, în ordinea deținerilor, Claudiu Nicolae Rădulescu (40,31% din acțiuni), Ionel Pepenică (23,43%), Monica-Maria Bucur (17,69% din acțiuni) și Silvian Șerbănescu (14,56% din acțiuni). Alți acționari, persoane fizice și juridice, controlează, cumulat, 3,99% din capitalul societății, potrivit termene.ro.
Cerere crescută de locuințe
În primul semestru din acest an au fost date în folosință 31.355 de locuințe la nivel național, cu 5,3% mai multe față de perioada similară a anului trecut. Doar în regiunea București-Ilfov au fost terminate aproape 8.700 de locuințe, în creștere cu circa 2% față de primul semestru din 2020, când a fost stabilit un record absolut de livrări al ultimilor 30 de ani, potrivit datelor colectate de Profit.ro de la Institutul Național de Statistică.
Numărul tranzacțiilor imobiliare din România a fost cu 33% mai mare în luna septembrie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, ajungând la peste 64.000 de contracte, după ce luna corespondentă din 2020 începea să își revină din șocul cauzat de criza sanitară. Evoluția marchează un an de creșteri lunare consecutive din august 2020 încoace, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Primele 9 luni ale anului au cunoscut o evoluție pozitivă de peste 32%, comparativ cu perioada corespondentă din 2020. Explozia tranzacțiilor a culminat în octombrie 2020 cu cel mai mare volum lunar de contracte încheiate în ultimii 3 ani.
Volumul de tranzacții din 2020 a fost cu circa 12% peste cel din 2019, după ce în trimestrul al treilea din an s-a recuperat mult din decalajul apărut în primele cinci luni. Astfel, volumul anual a reintrat pe creștere, după ce în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.