Romexpo va vinde unei firme a fiicei omului de afaceri Alin Niculae, proprietarul Oscar Downstream, cu 4,7 milioane euro, un teren de peste 14.500 metri pătrați din apropierea complexului expozițional. Familia Alin Niculae este implicată în mai multe proiecte imobiliare, cumpărând în octombrie anul trecut, cum a anunțat atunci în exclusivitate Profit.ro, un proiect imobiliar nefinalizat din centrul Bucureștiului, de pe strada Eminescu, cu 4,3 milioane euro, respectiv un bloc proiectat să găzduiască 66 de apartamente, 3 penthouse-uri și 6 spații comerciale.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Terenul Romexpo va fi cumpărat prin intermediul unei firme înființate în vara acestui an și în care fiica omului de afaceri este asociat și administrator cu puteri depline.
În septembrie, Romexpo a semnat o altă afacere imobiliară, încheind cu firma Stoneberg, parte a grupului Iulius deținut de omul de afaceri Iulian Dascălu, un contract în baza căruia constructorul din Iași va avea drept de administrare a pavilionului central al complexului expozițional Romexpo din Capitală pe o perioadă de minimum 10 ani, dar va cumpăra și clădiri secundare, pe care le va demola. Firma Stoneberg a fost înregistrată chiar în vara acestui an, imediat după perfectarea înțelegerii cu Romexpo.
Proiectul nefinalizat cumpărat de proprietarul Oscar Downstream în toamna anului trecut este blocul rezidențial Edewis World dezvoltat de firma Spadevel, controlată de spaniolii de la Tiraler Inversiones și intrată în faliment. Activul fusese scos la vânzare de către creditorul Banca Românească. Proiectul ar fi urmat să conțină 66 de apartamente, 3 penthouse-uri și 6 spații comerciale.
Tot Profit.ro a anunțat că Alin Niculae a cumpărat cu 5,6 milioane euro un teren de peste 2 hectare situat în cartierul Chitila, din sectorul 1 al Capitalei, de la furnizorul de servicii geologice și geofizice pentru industria petrolieră Prospecțiuni SA, controlat de omul de afaceri Ovidiu Tender și aflat de circa un an în insolvență.
Pe terenul respectiv, situat pe strada Navigației nr. 2A, funcționa o bază de reparații de echipamente a Prospecțiuni SA, activitatea de acolo fiind relocată de către companie.
Terenul era grevat de o ipotecă instituită în favoarea BCR, cu o expunere de circa 93.000 euro, datoria fiind achitată către bancă imediat după vânzarea activului.
De altfel, vânzarea terenului din Chitila, cu un profit de peste 5 milioane lei, a făcut ca Prospecțiuni SA să termine pe plus luna aprilie 2017, cu un rezultat pozitiv de 4,3 milioane lei, care a compensat aproape integral pierderile consemnate în primul trimestru al anului.
CITEȘTE ȘI Tranzacție germano-spaniolă în România: Producătorul de pompe Wilo, cu afaceri de peste 1 miliard euro, construiește în Otopeni o clădire de birouri și haleÎn 2015, Alin Niculae a obținut de la Primăria Sectorului 6 al Capitalei un certificat de urbanism pentru proiectul unui ansamblu rezidențial în Calea Giulești nr. 248, pe un teren care aparținuse Institutului Pasteur.
Oscar Downstream, cel mai mare distribuitor independent de carburanți din România, înființat în 2001, a terminat anul trecut cu un profit net de 52,29 milioane lei, cu peste 19% mai mare față de cel din 2015, în condițiile în care cifra de afaceri s-a redus cu 3%, la 1,71 miliarde lei. Compania, specializată în distribuție engros și prin stații de incintă, anunța vara trecută că își propune extinderea pe segmentul distribuției retail de carburanți, atât prin dezvoltări greenfield, cât și prin cumpărarea de stații fără brand, neexcluzând nici preluarea unei rețele întregi de benzinării.
Oscar Downstream este controlată de omul de afaceri Alin Niculae prin intermediul firmei înregistrate în Cipru Redspectrum Management Limited, care deține 95% din capitalul distribuitorului de carburanți, restul părților sociale fiind în posesia soției lui Niculae, Costina.