Fabrica de scule diamantate Diasfin, cu o istorie de peste 30 de ani, a oprit producția. Obiectiv: vânzarea utilajelor și închirierea urgentă a spațiilor. Pe terenul fabricii este pregătit un ansamblu rezidențial

Fabrica de scule diamantate Diasfin, cu o istorie de peste 30 de ani, a oprit producția. Obiectiv: vânzarea utilajelor și închirierea urgentă a spațiilor. Pe terenul fabricii este pregătit un ansamblu rezidențial
scris 16 iun 2022

Fabrica de scule diamantate Diasfin, cu o istorie de peste 30 de ani, a încetat producția și a intrat într-o etapă de valorificare a stocurilor rămase, vânzare a utilajelor și închiriere a halelor de producție. În paralel, acționarii continuă procedurile de vânzare a terenului, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Producția fabricii din cartierul bucureștean Obor a fost oprită la 30 de ani de la desprinderea din fosta Întreprindere de Mecanică Fină București. Cauza principală o reprezintă concurența importurilor din țări precum Italia, China și India, peste care a venit pandemia.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Piețele financiare intră în panică, Bitcoin se prăbușește. Foarte multe îngrijorări legate de conflictul din Ucraina și zona de energie. La petrol nu e ca la curent CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Piețele financiare intră în panică, Bitcoin se prăbușește. Foarte multe îngrijorări legate de conflictul din Ucraina și zona de energie. La petrol nu e ca la curent

„Veniturile realizate din desfacerea produselor fabricate de societate (stocuri) au scăzut foarte mult și estimăm că se vor menține la fel și în 2022. Aceste scăderi se datorează încetării producției datorate costurilor mari ale energiei electrice și a forței de muncă, a pensionarilor care au cerut încetarea contractelor de muncă din cauza pandemiei COVID-19“, se arată în documentele financiare ale societății, care mai are 4 angajați.

În acest context, anul trecut, Diasfin s-a concentrat pe conservarea mașinilor și utilajelor în vederea valorificării acestora, identificarea de clienți pentru valorificarea stocurilor de materii prime și produse finite și valorificarea prin închiriere a spațiilor deținute.

EXCLUSIV Dezvoltatorul Ecovillas a cumpărat de la un pilot de raliuri, un arhitect celebru și un furnizor de materiale un proiect rezidențial într-una dintre cele mai efervescente zone din București CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dezvoltatorul Ecovillas a cumpărat de la un pilot de raliuri, un arhitect celebru și un furnizor de materiale un proiect rezidențial într-una dintre cele mai efervescente zone din București

Veniturile obținute în 2021 din vânzarea stocurilor au reprezentat circa 19% din încasări, ponderea majoritară, de aproape 80%, având-o veniturile din chirii. Veniturile totale ale Diasfin au fost de circa 627.000 de lei în 2021, în cădere cu 17% față de încasările din anul anterior.

„Administrația își propune pentru 2022 finalizarea acțiunii de inventariere și completarea mașinilor și utilajelor în vederea valorificării acestora; valorificarea urgentă prin închiriere a spațiilor și terenurilor Diasfin; continuarea cercetării pieței interne și internaționale; valorificarea prin vânzare a tuturor activelor societății; finalizarea PUZ-ului și continuarea identificării de parteneri pentru asociere/vânzare a activelor Diasfin“, se mai arată în document.

Diasfin a inițiat încă din 2019 un Plan Urbanistic Zonal pentru terenul fabricii, care este în curs de aprobare. Planul propune construirea unui ansamblu rezidențial cu peste 350 de apartamente în locul fabricii, iar ținta acționarilor Diasfin este asocierea într-o dezvoltare imobiliare sau vânzarea terenului. Proiectul rezidențial prevede 5 blocuri cu câte 11 etaje și două etaje subterane, la care se adaugă alte corpuri de clădiri cu două și 5 etaje.


Diasfin are în proprietate un teren în suprafață de circa 8.800 de metri pătrați pe care se află 4 hale de producție și birouri. Hala principală de producție a sculelor cu superabrazivi a fost construită în 1967, iar celelalte trei în perioada 1950-1965.

Acționarii fabricii sunt un offshore din Liechtenstein, SIF Muntenia și o serie de directori și salariați, potrivit termene.ro.

Terenul Diasfin este mărginit pe o latură de fabrica Aversa și pe alta de Mecanica Fină. Omul de afaceri italian Sergio Mollo, proprietarul fostului producător de instrumente pentru măsură Mecanica Fină, lucrează la realizarea a două ansambluri rezidențiale în cartierul bucureștean Obor, o investiție de peste 80 milioane de euro ce presupune construcția a circa 1.300 de apartamente, după cum a scris Profit.ro în exclusivitate. Ruinele fabricii Aversa, care se întind pe un teren de 10 hectare, aparțin omului de afaceri canadian Michael Topolinski. El a anunțat că va construi aici „cel mai mare complex rezidențial din mijlocul Bucureștiului“.

Fostele fabrici continuă să fie principala sursă de terenuri pentru noile dezvoltări imobiliare din București. Doar în acest moment sunt în diferite etape de dezvoltare proiecte pe fostele platforme Romcarton, Romprim, Artemob, Laromet, Marmura, Electrotehnica, Timpuri Noi, Automatica, fabrica de mobilă Pipera, Stiteh, Pumac, Semănătoarea, Ventilatorul, fabricile de pâine Băneasa și Spicul, fabrica de mezeluri Medeus sau fabrica de bere Grivița.

viewscnt
Afla mai multe despre
diasfin
apartamente