Producătorul de medicamente Rompharm Company, controlat de bulgarul Venelin Stoyanov Georgiev și de Aida Georgiev, planifică amenajarea unei noi fabrici în locul unei clădiri cu birouri și depozite din apropierea fabricii pe care o are deja în Otopeni, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Venelin Stoyanov Georgiev a fost, în trecut, acționar al producătorului de medicamente Labormed, cumpărat în 2008 de fondul de investiții Advent pentru 123 de milioane de euro. În 2002 a pus bazele, alături de Florențiu Barbu, producătorului Rompharm Company, care a început cu două linii de producție în Otopeni: una de picături oftalmice și alta de picători orale, cu o capacitate de 30 de milioane de unități pe an.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ulterior a mai adăuga 6 noi linii de producție: pentru fabricarea formelor solide, pentru soluții injectabile (capacitate de 100 de milioane de fiole pe an), pentru seringi preumplute (capacitate de peste 100 de milioane de unități pe an) și soluții perfuzabile (capacitate de peste 20 de milioane de unități pe an) și două linii de fabricație pentru soluții sterile și produse liofilizate în flacoane de sticlă.
Rompharm a cumpărat în 2018 și producătorul de medicamente Hyperion din Iași.
Acum, Rompharm pregătește o nouă fabrică pe Strada Gării Otopeni, în apropierea celei funcționale, în locul unei clădiri cu birouri și depozite cumpărată în 2021.
„Birourile vor fi transformate în laboratoare, iar partea de depozitare va fi transformată în zonă de producție. Se dorește extinderea clădirii cu un nou corp, în suprafață de circa 200 de metri pătrați, cu funcțiune tehnică. Fabrica este destinată producției medicamentelor de uz uman sub formă de soluții și pulberi liofilizate pentru prepararea soluțiilor injectabile/perfuzabile. Produsele fabricate de RPH urmează a fi distribuite atât pe piața internă, cât și pe cea externă“, se precizează în documentul analizat de Profit.ro.
Proprietatea pe care se va realiza investiția este formată dintr-un teren cu o suprafață de circa 3.300 de metri pătrați și o clădire de aproximativ 1.300 de metri pătrați.
Capacitatea de producție a viitoarei fabrici este de aproximativ 10 milioane de flacoane de soluții pe an și aproximativ 5 milioane de flacoane liofilizate pe an. Valoarea investiției este estimată la 2 milioane de euro și perioada de implementare a proiectului este de un an.
Contactat de Profit.ro, Florențiu Barbu nu a dorit să vorbească despre planurile companiei.
Printre flacoanele de soluții pe care Rompharm le produce deja se numără Ciprofloxacin, Bromhexin, Ambroxol și Clotrimazol.
Lista produselor ce urmează a fi fabricate în noua unitate de producție poate fi consultată mai jos.
Grupul farmaceutic funcționează prin 3 firme: Rompharm Company, deținută de Venelin și Aida Georgiev, Rompharm Company Group, deținută de Venelin Georgiev (41,5%), bulgarul Shikov Tencho Latchezarov (41,5%), belarusul Andrei Senatau (14,65%) și acționarii minoritari Florențiu Barbu și Dominica Șerbănesu, plus firma World Medicine Europe, deținută de belarusul Raushan Tahiyeu și Venelin Georgiev, potrivit informațiilor furnizate de termene.ro.
Grupul a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri de 59,3 milioane euro, susținută cu precădere de Rompharm Company, care a înregistrat și cel mai bun an al său. Grupul are un număr mediu de peste 500 de angajați.
Rompharm figurează în topul celor mai mari 10 exportatori de medicamente din România, după companii precum Actavis, Sandoz, Pharmnet Plus, Zentiva.
Producătorul este prezent în 50 de țări, dintre care 24 europene, și are un portofoliu de peste 100 de produse.
Rompharm are o fabrică și în Turcia din 2015 cu o capacitate anuală de 130 de milioane de unități. CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Unul dintre cei mai mari hotelieri s-a asociat cu investitorul imobiliar Shmuely David Hay pentru a deschide un aparthotel într-o clădire istorică din București
Volumul medicamentelor eliberate către pacienți în România a fost de 712,6 milioane cutii în perioada aprilie 2022 – martie 2023, în creștere cu 5%, față de perioada similară a anului anterior. În aceeași perioadă, valoarea medicamentelor eliberate către pacienți în România a fost de 26,8 miliarde lei (5,44 miliarde euro) la preț de distribuție, cu 20,3% mai mult față de perioada de referință, conform rezultatelor studiului Pharma & Hospital Report al Cegedim Customer Information.
În România există cel puțin 30 mari producători de medicamente și în total 125 de firme, a căror arie de activitate include fabricarea medicamentelor, inclusiv homeopate, a substanțelor active, producția de antiseruri, a substanțelor de diagnostic, a vitaminelor etc..