Grupul ungar Cordia, deținut de antreprenorii Péter și Gábor Futó, a regândit proiectul rezidențial cu 227 de apartamente premium și piscină pe care îl pregătește pe malul lacului Tei, din nordul Bucureștiului, cu scopul de a-l adapta schimbărilor suferite de cerere în ultimii patru ani. Tranzacția de achiziție a terenului pe care va fi realizat acest proiect a durat circa 3 ani, iar acum se lucrează la concept, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Jucători relevanți vor discuta principalele probleme din domeniu la Conferința Profit.ro - Piața imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediția a IV-a - DETALII AICI
Cordia a finalizat, în aprilie 2021, tranzacția de achiziție a unui teren de 6.689 de metri pătrați de la firmele Luxor T&D Impex și Romaniainvest, înregistrată în Luxemburg, potrivit documentelor obținute de Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Luxor T&D Impex, radiată recent, a fost firma impresarului Marcel Avram, celebru pentru organizarea concertului Michael Jackson în România, pe care o deținea alături de Adrian Anton Georgescu, cunoscut ca reprezentant al postului de radio Tanănana, și de Andra Lavinia Opriș și Vladimir Codruț Opriș, copiii omului de afaceri Paul Opriș, alături de care Avram a înființat, în 1994, postul de televiziune Tele 7 ABC.
Terenul tranzacționat este parte din fosta Bază sportivă și de agrement Tei-Toboc de pe malul lacului Tei, din spatele sediului Romsilva, unde a avut sediu și Tele 7 ABC.
„Terenul din Petricani face parte din portofoliul nostru din nordul Bucureștiului. Ne păstrăm angajamentul față de piața rezidențială din România. Am regândit proiectul pe care intenționăm să îl dezvoltăm în zona Petricani în funcție de schimbările care au avut loc în ultimii patru ani în ceea ce privește cererea. Proiectul este încă în faza de concept, suntem acum într-o etapă foarte timpurie a procesului de autorizare“, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții Cordia.
Noua variantă a proiectului propune construirea în două faze a unui imobil format din două corpuri de clădire: unul cu 10 etaje, care are și mezanin, și altul cu 6 etaje, plus etajul 7 retras, ambele având câte două niveluri subterane rezervate parcărilor.
Primul corp are prevăzute 168 de apartamente împărțite astfel: 20 de garsoniere, 44 de garsoniere duble, 27 de apartamente cu două camere, un apartament cu două camere și birou, 60 de apartamente cu 3 camere și 16 apartamente cu 4 și 5 camere. Corpul din faza a doua de execuție are gândite 59 de apartamente: 20 de garsoniere duble, 7 apartamente cu 2 camere, 12 apartamente cu două camere și birou, 16 apartamente cu 3 camere și 4 apartamente cu 4 și 5 camere.
Proiectul prevede și amenajarea unei piscine acoperite cu o suprafață de 112 metri pătrați, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
De asemenea, corpul din faza întâi va avea și circa 250 de metri pătrați dedicați birourilor, spațiilor comerciale și de tip showroom, iar în faza a doua sunt rezervați circa 100 de metri pătrați pentru birouri.
La nivelul întregului complex se vor pune la dispoziție 255 de locuri de parcare. Accesul în clădiri se va face controlat, prin uși pietonale aferente fiecarei zone de locuire și uși separate pentru spații comerciale, showroom și birouri.
Proiectul Cordia de pe strada Petricani se învecinează cu un teren deținut de familia omului de afaceri Cristian Borcea pe care One United Properties vrea să îl cumpere în vederea dezvoltării unui ansamblu rezidențial cu peste 600 de apartamente, potrivit surselor Profit.ro.
Compania a anunțat un plan de investiții în valoare de peste 180 de milioane de euro pentru dezvoltarea de proiecte rezidențiale în București. Ultimele date disponibile arată că dezvoltatorul are în pregătire, în România, 8 proiecte rezidențiale, care cumulează 1.479 de apartamente.
Cordia a cumpărat, cu 6,3 milioane de euro, două terenuri învecinate pe malul lacului Grivița de la copiii celebrului chirurg Ion Chiricuță, pe care au planificată construcția unui ansamblu rezidențial cu 563 de apartamente, și a plătit circa 4 milioane de euro femeii de afaceri Veronica Gușă de Drăgan pentru un teren din zona Coralilor, lângă Petrom City, unde poate construi circa 700 de apartamente. De asemenea, a mai cumpărat un teren pe malul lacului Floreasca de la fabrica de țevi TMK Reșița, a miliardarului rus Dmitry Pumpyansky.
Grupul a finalizat anul trecut etapa a doua de dezvoltare a ansamblului rezidențial Parcului20 din zona Expoziției, care a livrat pe piață circa 220 de apartamente, din care, la finalul anului 2023, Cordia mai avea de vândut 21 de unități. În total, Parcului20 are finalizate 485 de apartamente.
Cordia face parte din grupului Futureal, deținut de antreprenorii maghiari Péter și Gábor Futó, tată și fiu, revenit pe piața imobiliară din România în 2016, după ce se retrăsese odată cu venirea crizei din 2008. Grupul Futureal, pe care îl controlează cei doi investitori, este cunoscut pe piața locală pentru dezvoltarea ansamblului rezidențial Parcul Privighetorilor din București, un proiect cu 125 de apartamente care a costat 20 milioane euro, și pentru mallul Gold Plaza din Baia Mare, dezvoltat în parteneriat cu Immofinanz, o investiție de 87 milioane euro.
Cei doi proprietari ai Futureal au participat la oferta publică inițială a Globalworth, companie fondată de omul de afaceri Ioannis Papalekas, prin intermediul Finext Fund Management cu o participație de 1,41% din acțiunile cotate ale Globalworth în aprilie 2014.
Aproximativ 17.500 de case și apartamente ar putea fi livrate de către investitori în acest an în București și împrejurimi, ceea ce s-ar traduce printr-o scădere de 16,5% a ofertei noi, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță imobiliară SVN Romania.
Puțin peste 21.000 de noi locuințe au fost livrate în București și Ilfov în 2023, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în scădere cu 1,3% comparativ cu rezultatul înregistrat în 2022.
Zonele din nordul a Bucureștiului vor atrage și în 2024 cel mai mare număr de locuințe care ar putea fi livrate, cu o cotă de aproape 40% din oferta nouă, acesta fiind al treilea an consecutiv în care nordul orașului este cel mai important pol de dezvoltare rezidențială din București, într-un context de creștere a veniturilor și implicit a ofertei care țintește segmentul middle market.