Omul de afaceri Silviu Dorinel Sabău, acționarul majoritar al Ines Group, unul dintre cei mai mari operatori independenți de telecomunicații din România, pregătește un complex cu clădiri de birouri în centrul polului imobiliar care se conturează în zona Expoziției din București, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
În urmă cu aproximativ trei ani, Silviu Sabău a cumpărat, în nume propriu, terenuri cu o suprafață totală de peste 7.000 de metri pătrați pe bulevardul Expoziției, în tranzacții evaluate la peste 3,5 milioane de euro, conform calculelor Profit.ro, bazate pe prețurile de vânzare din zonă.
Cum poate fi calibrat un buget în pandemie, ce soluții de finanțare sunt astăzi la îndemână și alte variante de sprijin pentru firme vor fi anunțate la Videoconferința Profit.ro IMM - Pregătim ieșirea din criză
Videoconferința, programată pentru 4 noiembrie și organizată împreună cu Nordis Group, Banca Transilvania, ING și Unicredit Bank, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI
„Acum este în execuție un Plan Urbanistic Zonal pentru acest amplasament. După obținerea tuturor avizelor de construcție ne vom gândi dacă vom dezvolta proiectul sau îl vom vinde. Actele sunt depuse pentru un proiect de birouri, dar putem să îi dăm o funcțiune mixtă, în funcție de piață. Pandemia și, în general, economia României nu îți permite să faci planuri pe termen lung. Sunt optimist că la anul se va reglementa și, pentru că s-au construit puține birouri în ultima perioadă, o să fie cerere“, a declarat, pentru Profit.ro, Eduard Uzunov, președintele companiei de consultanță imobiliară Regatta, care gestionează afacerile imobiliare ale lui Silviu Sabău.
CITEȘTE ȘI Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0Terenul investitorului este amplasat chiar în centrul unei zone tot mai efervescente din punct de vedere imobiliar, care a atras, ca un magnet, o serie de milionari români precum Ion Țiriac, Iulian Dascălu, Gheorghe Copos, Alin Niculae, Gheorghe Iaciu, Nicolae Dumitru, Dan Șucu sau Valentin Vișoiu, care și-au anunțat intenția sau chiar au început să construiască aici sute de apartamente, hoteluri și clădiri de birouri. Lor li s-au adăugat investitori străini precum Portland Trust, GTC, Atenor, London Partners sau Cordia, care au deschis zona pentru noi dezvoltări imobiliare.
„Optimismul dat de viitoarea stație de metrou din zona Expoziției a contribuit la dezvoltarea a o serie de investiții precum Ana Tower, hotelul Niro sau Expo Business Park. Aceste proiecte vor genera o infuzie benefică de spații de birouri. Entuziasmul investitorilor din zonă s-a mai diminuat puțin din cauza incertitudinilor legate de viitorul proiectului Romexpo. E un pol important pentru un viitor centru financiar al Bucureștiului“, spune Uzunov.
Inflația și interesul crescut pentru investițiile imobiliare, mai spune Uzunov, au ridicat prețul terenului în zona Expoziției spre 1.000 de euro/metru pătrat, după ce, în urmă cu 2-3 ani, aici se vindeau terenuri cu circa 500 de euro/metru pătrat.
Principalele afaceri ale lui Silviu Sabău sunt Ines Group și Digisign, din care deține o cotă de 75%, restul aparținând lui Iosif Szavuj, potrivit termene.ro. Ines este unul dintre primii furnizori de servicii de internet (ISP) din România, cu afacerile concentrate în București și Ilfov, iar Digisign este unul dintre cei 5 furnizori de semnătură electronică certificați din România. În ultimii ani, cifra de afaceri a Ines Group a fost constantă, în jurul valorii de 20 de milioane de lei, similară cu cea a Digisign.
Piața de investiții imobiliare din România a totalizat în primele 9 luni ale anului aproximativ 570 milioane de euro, cu 29% mai puțin față de perioada similară a anului trecut, când volumul s-a ridicat la circa 890 milioane de euro. În trimestrul al treilea au fost închise tranzacții însumând puțin peste 260 milioane de euro, potrivit unei analize a companiei de consultanță imobiliară JLL România.
Impactul pandemiei COVID-19 asupra lichidității pieței imobiliare comerciale a fost mai pronunțat în 2021 decât în 2020, în contextul în care anul trecut s-au concretizat o serie de tranzacții de anvergură, pentru care negocierile începuseră înainte de izbucnirea pandemiei.